Diuen que l'òpera és l'espectacle total, però tot i així és un gènere força desconegut pel públic infantil i juvenil. Per tal d'apropar-lo als més joves, la Gio Symphonia i l'Auditori de Girona presenten "Rebel", una versió de l'òpera "L'infant i els sortilegis" de Maurice Ravel amb canvis significatius que inclouen, entre d'altres, referències a Lili Boulanger però també a Rosalía, Shakira, Bad Gyal i Rigoberta Bandini. "Set de sons" en parla amb el músic Francesc Prat, que n'ha fet la direcció musical i els arranjaments.
ESCOLTA-HO ARAQueda clar que cantar als infants i amb els infants és una gran idea, per molt motius... Però és possible poder cantar cançons expressament creades per ajudar-los a superar els diferents reptes fonètics que es poden trobar? "Set de sons" en parla amb la logopeda i psicopedagoga Carla Mazzucato i el comunicador Cristian Marc Alegre, creadors de "Lalabla", un projecte de recursos online dirigit a famílies i escoles per acompanyar els infants en l'aprenentatge de la parla.
A través de la dansa i la música es poden generar processos d'autoestima, reconeixement i vincle molt profitosos tant per a infants com per a adults. "Set de sons" en parla amb el coreògraf i ballarí Omar Meza, fundador de la companyia "DA.TE danza", especialitzada en espectacles i tallers adreçats a les escoles i famílies. Amb ell, gràcies a la seva experiència amb persones de contextos i realitats tan diferents com presons, hospitals o col·lectius en risc d'exclusió social, descobrirem el poder transformador de la dansa.
Quina diferència hi ha entre un tenor i un baríton? Per què hi ha més sopranos que contralts? Quins tipus de veus hi ha? Com puc saber quin registre tinc? Les veus no es veuen... Com pot ser que tinguin color? Què són les veus blanques? La veu la portem incorporada de sèrie i tots podem cantar. Per descobrir-ne tots els secrets i compartir-los amb els més menuts, "Set de sons" proposa un programa especial amb un repertori musical a l'entorn de la veu.
Els elements més bàsics i instintius que fem servir per celebrar en comunitat són el cant i la dansa. Per això, a totes les cultures del món existeixen cançons per fer festa. En el marc del Festival Càntut, alumnes de diferents escoles gironines han participat en el projecte "Cacem i cantem cançons" per recollir, en l'àmbit familiar, algunes d'aquestes melodies festives. Set de sons en parla amb Albert Massip, director del Càntut, i amb la mestra Aida Hospital, que n'ha elaborat una cantata. Amb la mestra Andrea Zayas, descobrim el taller de música en família "Animalades".
Gaudir de l'art i de les manifestacions artístiques és un plaer que, a més d'omplir-nos la vida de felicitat, ens aporta molts altres beneficis. Acompanyar els infants, des de ben petits, en la descoberta del camp immens de possibilitats de l'art és una gran idea i un bon llegat. "Set de sons" en parla amb Debi Cobos, de la Cia Voël, que ens ofereix espectacles de circ plens de poesia visual, dansa i música en directe. A més, a la secció de recursos en família descobrim, amb Alba Pujol Camins, l'Estirasol, una eina pedagògica per ensenyar de manera lúdica diferents conceptes de llenguatge musical.
La millor manera d'acostar la música als infants i fer que en gaudeixin és compartir l'experiència de la música en família. Ho podem fer a casa, al cotxe, anant de concert i, també, jugant al Museu de la Música amb instruments tan curiosos com el gamelan, el janggu, el theremin o el reactable. "Set de sons" en parla amb el seu director, Jordi Alomar, i també amb Joaquim Ródenas, coordinador dels nous tallers de reactable.
Què és una obertura? Qui canta les àries? Quan i per què va néixer l'òpera? Quins són els arguments més habituals de l'òpera? Hi ha òperes per a infants? "Set de sons" ofereix un programa especial a l'entorn del món de l'òpera, amb els seus conceptes bàsics i les seves curiositats, per apropar-nos-hi en família de manera amena a través d'algunes de les composicions referents de l'àmbit. Un tast ple d'emocions i descobriments.
La música i la dansa en comunitat és un dels grans eixos de la tradició cultural de molts pobles africans. L'Associació Inuwali ki fany treballa per acostar aquesta riquesa als infants de diferents escoles de Catalunya. Una tasca que, a banda de ser molt divertida i plena d'aprenentatges musicals, també té el valor de fomentar valors socials i educatius com la coneixença, el respecte cap a la diversitat i el treball en equip. "Set de sons" en parla amb els seus creadors, el músic David Egea i la ballarina Alba Janot. A la secció de recursos, descobrim la proposta pedagògica "Flabiolem" de Cristina Boixadera i la selecció musical ens porta de viatge a l'Àfrica.
De manera intuïtiva, són moltes les generacions de mares i pares que han utilitzat les cançons tradicionals per acompanyar els infants en el procés d'aprenentatge de la parla i del món. Amb les presses que imposa la societat del segle XXI sembla cada cop més difícil trobar espais de calma per compartir el cant i el descobriment sonor en família. "Petit folks" és un joc evolutiu pensat per aconseguir-ho, basat en cançons tradicionals en català, castellà i anglès. "Set de sons" en parla amb Marta Bellavista, la seva creadora. A més a més, a la secció de recursos, descobrim el llibre commemoratiu dels 10 anys del programa "L'ofici d'educar", amb Elisabeth Pedrosa.
Joan Chamorro porta molts anys engrescant infants a tocar i a gaudir del jazz. La seva particular manera de fer-ho ha omplert l'escena catalana de jazz de joves talents i, a més a més, ha aconseguit que una big band formada per nois i noies d'entre 9 i 18 anys, la Sant Andreu Jazz Band, sigui una formació de referència. "Set de sons" parla amb aquest músic i pedagog per descobrir les claus del "mètode Chamorro", un sistema que ha començat a escampar-se i replicar-se a d'altres països. A la selecció musical hi fem propostes per compartir en família la música de jazz.
El principal motor de l'aprenentatge és la curiositat, i per apropar la música als infants cal tenir-ho present. "Set de sons" en parla amb el músic, pedagog i escriptor de contes Oriol Garcia Molsosa. A través de la seva trajectòria, plena de projectes adreçats a les escoles, reflexionarem sobre la importància d'oferir materials musicals sorprenents i imaginatius als més petits. També descobrirem "Batucanetes", un mètode de Marcus Vieira per aprendre percussió amb bolígrafs, i la selecció musical ens portarà diferents curiositats de la història de la música.
"Set de sons" ofereix una selecció musical per compartir en família. A través d'obres d'autors tan diversos com Erik Satie, John Alden Carpenter, Eduard Toldrà, Ferde Grofé, Ola Gjeilo, Hector Berlioz o Erkki Melartin, el programa proposa descobrir als més petits el poder evocador i inspirador de la música. Un viatge ple d'imaginació per tancar els ulls i tastar obres d'estils molt diversos.
Des de fa més de 15 anys les escoles d'educació obligatòria catalanes apliquen el model per competències en totes les àrees, també en la de música. El canvi, fet de manera progressiva, encara és poc conegut a nivell social. "Set de sons" n'explica els eixos bàsics amb el músic, estudiós i pedagog Josep Zaragozà, autor del llibre "Les competències musicals a primària i secundària. Transcendint els límits de l'aula de música". A més a més, el programa també proposa repertori, idees i curiositats per compartir la música de clarinet en família.
L'ukelele s'ha convertit en un dels protagonistes de les classes de música de les escoles catalanes. És lleuger, barat i relativament fàcil de tocar. "Set de sons" hi busca totes les possiblitats didàctiques, tant a casa com a l'escola, a través de l'experiència i el mètode dels pedagogs i músics Violant Olivares i Eduardo Hernàndez. A més a més, Dàmaris Gelabert ens acosta al Festival Taral·la de Granollers i descobrim la relació (tramposa) de Felix Mendelssohn amb Hawaii.
Oscar Wilde deia que "la realitat supera la ficció". La companyia de teatre musical We Color Music ho porta a la pràctica en les seves produccions per a tots els públics, sempre basades en històries i personatges reals. "Set de sons" en parla amb Mar Puig i Mateu Peramiquel, els seus fundadors i directors. A la selecció i a les seccions didàctiques fem un recorregut per algunes cançons i composicions de la història inspirades en fets reals. Saps qui era realment la protagonista de la cançó infantil "Margarideta"?
Els joglars eren artistes molt ben valorats a l'edat mitjana. La seva feina principal era entretenir i, sovint, per fer-ho utilitzaven la música i les cançons. En ple segle XXI, per sort, encara ens agrada que ens entretinguin en família. "Set de sons" en parla amb Sergi Clofent, músic i fundador de la companyia El Joglar de la Bota, especialitzada en cercaviles musicals i espectacles de carrer. A les seccions didàctiques, aprendrem una mica qui eren i què feien els joglars i descobrirem com fa ballar el violí en diferents cultures del món.