Són certs els codis per saber si ens espien el mòbil que circulen per WhatsApp?
Fets o fakes

Són reals els codis per saber si ens espien el mòbil que circulen per WhatsApp?

Un missatge viral dona consells sobre detectar intromissions arran de l'espionatge vinculat al programa Pegasus

Enllaç a altres textos de l'autor Carlos Baraibar, subeditor del "Catalunya migdia" i responsable de "Fets o fakes"

Carlos Baraibar

Subdirector de "La tarda de Catalunya Ràdio" i responsable de "Fets o fakes"

@carlosbaraibar
Actualitzat

Enmig de l'onada informativa sobre Pegasus i l'espionatge a polítics i advocats a través del seu telèfon mòbil ha tornat a circular per WhatsApp un missatge per descobrir si el nostre mòbil està sent espiat i si ens estan escoltant les trucades.

En aquest missatge es donen una sèrie de codis que teòricament han de servir per saber :

  • si tenim les trucades desviades a un altre número (*#62#)
  • si ens estan llegint els missatges (*#06#)
  • si algú ha fet un intent d'intromissió al teu dispositiu (*#21#)

Segons aquest missatge, detallat a la captura inferior, només caldria teclejar aquest codi i fer una trucada per activar-los i obtenir la informació. 

Què en sabem dels codis per espiar-te el mòbil que circulen per WhatsApp?
 

 

Codi *#62#

En el cas del primer codi (*#62#), pel clients de Movistar i Orange, serveix efectivament per saber si tens les trucades, les dades o els SMS desviats a un altre terminal quan tu estàs fora de cobertura o amb el mòbil apagat.

Cada usuari pot comprovar si efectivament té alguna d'aquestes aplicacions desviades només introduïnt aquest codi i veurà una pantalla similar a aquesta:

Què en sabem dels codis per espiar-te el mòbil que circulen per WhatsApp?

En el cas de Vodafone o Parlem , existeixen altres codis per desviar trucades o per saber si les tenim desviades. 

Codi *#21#

Pel que fa a un altre codi que apareix al missatge (*#21#), en aquest cas a Movistar i Orange, serveix per saber si les trucades estan desviades en qualsevol cas, és a dir amb el telèfon en funcionament i amb cobertura. Per tant, no és cert que, com diu el missatge viral, serveixi per "alertar-nos d'un intent d'intrusió"

Podem saber si ens han hackejat a través de l'IMEI?

Aquest missatge també assegura que podem saber si ens han hackejat el mòbil a través del codi IMEI. L'IMEI és un número que identifica el nostre telèfon i que és únic i diferent de tots els altres del món.

Segons el missatge que circula per WhatsApp, si tecleges *#06#, t'apareixerà aquest codi IMEI en pantalla. Això és cert. Ara bé, el missatge continua i assegura que si el teu IMEI acaba amb dos 0 és que t'estan espiant les trucades i que si acaba amb tres 0, t'estan espiant els missatges. Això, segons Jose Nicolás Castellano, director general de l'empresa de Ciberseguretat Andubay, no és cert: 

"No es té constància fins ara de casos de hackeig a través de l'IMEI o on l'IMEI es vegi modificat. Les maneres d'entrar que hem detectat fins ara són l'email, els SMS, el número de telèfon o  trucades perdudes de Whatsapp. Cap d'aquestes intromissions modifica l'IMEI."

Codi **##002#

Finalment, pel que fa al codi **##002#, que segons el missatge serveix per desactivar tots els desviaments de trucada, en el cas de Movistar, Orange i Vodafone el codi real per aquest funció és semblant (##002#). En el cas de Parlem, cada funció de desviació té un codi específic de desactivació.

En resum, la majoria dels codis que facilita aquest missatge serveixen per determinades coses en els nostres terminals però no per detectar si ens estan espiant. Cada companyia té els seus propis codis i dreceres per aquestes funcions, que poden variar substancialment i que els usuaris poden decidir quan utilitzen.

És possible que un programa espia ens desvïi trucades sense que ho sapiguem?

Segons el director general d'Andubay, fins ara no s'ha detectat que cap programa com Pegasus pugui fer una cosa així però això no vol dir que es pugui descartar que ho pugui fer. 
ARXIVAT A:
Notícies falses
Anar al contingut