La Fundació Antoni Tàpies i el Museu Nacional d'Art de Catalunya van presentar el 2013 la retrospectiva més important que s'ha fet mai del pintor. Una exposició que va permetre conèixer en profunditat el seu llegat i descobrir obres que han romàs gairebé invisibles o, en alguns casos, fins i tot inèdites.
Catalunya Ràdio es va incorporar al procés de preparació final de la mostra "Tàpies. Des de l'interior". Us convidem a recordar el nostre particular viatge cap a l'exposició, durant el qual vam explicar el dia a dia del muntatge i us vam les claus a partir de les quals es va preparar tot el material. Això va ser fins al 20 de juny del 2013, quan es va inaugurar l'exposició, que va comptar amb dues seus, la Fundació Antoni Tàpies i el Museu Nacional d'Art de Catalunya. Posteriorment, la mostra s'ha pogut veure en diferents museus internacionals. El seu comissari és Vicent Todolí, exdirector de la Tate Modern de Londres.
Amb aquesta iniciativa ens sumem a l'homenatge a Tàpies, un artista que des de les seves primeres obres emprèn una recerca estètica que passa per l'experimentació amb materials i formes que, ja en la dècada de 1950, donaran lloc a les pintures matèriques que el faran mereixedor del reconeixement internacional. En aquella època diposita les esperances en un art que comporti un impacte, un trastorn per al públic. A partir de llavors, i fins al final, Tàpies prossegueix amb l'experimentació de forma infatigable, fins i tot obsessiva, i desenvolupa la seva iconografia, el seu vocabulari fet de signes i de materials diversos, de colors i d'objectes reconeixedors.