Continuem la conversa amb Audrey Vigne, responsable del banc de vins La Cripta; amb la periodista Laura Conde i amb Xavi Bernet i Cristina Garcia, propietaris del celler Júlia Bernet. Destapem un extraordinari Pisón del 2019 i un Maria Bernet, i debatem sobre com es pot aconseguir que el vi català guanyi més presència a les cases i els restaurants del país.
ESCOLTA-HO ARAEns visita Audrey Vigne, la directora d'Insolity, una empresa que es dedica a la importació de vins d'alta gamma i que, entre altres serveis, ofereix als seus clients la possibilitat de custodiar els seus vins a La Cripta, l'únic banc de vins que hi ha a l'Estat. Amb ella i amb les periodistes Laura Conde i Rosa Molinero parlem sobre el fet de col·leccionar vins: qui ho fa, per què, i quines ampolles es poden trobar a les col·leccions més exclusives del món. També ens acompanyen Xavi Bernet i Cristina Garcia, propietaris del celler Júlia Bernet, que ens deixen tastar alguns dels seus escumosos Corpinnat. I amb la Sole G. Insua actualitzem l'agenda d'actes del món del vi.
Allarguem la conversa amb Xavier Fornos, director del Vinseum, i Xarli Diego, amb qui recordem el seu mític programa musical de Ràdio Barcelona, "Caspe Street", i també parlem de la ràdio dels anys 80. A més, els sommeliers Fredi Bassal i Míriam Clotet ens recomanen vins per a una trobada amb amics.
Aquest cap de setmana s'inaugura el nou Vinseum, el Museu de les Cultures del Vi de Vilafranca del Penedès. En parlem amb el seu director, Xavier Fornos, que ens porta un dels tresors més petits i sorprenents del museu: una llavor de raïm fossilitzada de fa 2.700 anys que es va trobar a la zona del Penedès. També ens visita el periodista i comunicador Xarli Diego, un enamorat dels trepats a qui els sommeliers Míriam Clotet i Fredi Bassal, col·laboradors del programa, li fan un vi a mida. I, com cada setmana, repassem l'actualitat del món del vi amb la Sole G. Insua.
Continuem la conversa amb els afinadors de formatges Gemma Urgell i Jordi Bertran, fundadors de Xerigots, i amb Toni Rossell i Irene Cozas, propietari i sommelier, respectivament, del celler Oriol Rossell. Ens expliquen algunes anècdotes i interioritats de la seva feina i ens parlen del pòdcast que ha posat en marxa l'equip de Xerigots.
Ens visiten Gemma Urgell i Jordi Bertran, fundadors de Xerigots, una empresa de Vilafranca del Penedès que es dedica a afinar formatges i a difondre la cultura d'aquest producte. Al seu obrador, situat en un antic celler, hi organitzen maridatges de formatge i vi, i al "Tast vertical" podem tenir una petita mostra d'aquests tastos amb dos dels seus formatges i l'Ariadna, el cava que ens porten Toni Rossell i Irene Cozas, el propietari i la sommelier del celler Oriol Rossell.
Segona part de la conversa amb el nou director de l'Incavi, Joan Gené, a la qual s'uneix la responsable de Comunicació de l'organisme, Laia González Potrony. Amb ells dos i amb les periodistes Sole G. Insua, directora de l'agència PCats Comunicació, i Margalida Ripoll, cap de redacció de la revista "Arrels", reflexionem sobre com es pot aconseguir fer arribar l'interès pel vi a nous sectors de la població.
El nou director general de l'Incavi, Joan Gené, ens visita pocs dies després d'haver-se estrenat en el càrrec. Amb l'ajuda de les periodistes Sole G. Insua, col·laboradora del programa i directora de l'agència PCats Comunicació, i Margalida Ripoll, cap de redacció de la revista Arrels, li demanem com encara aquesta nova responsabilitat i quines propostes té l'organisme que dirigeix per fer front als grans reptes del sector vitivinícola català. A més, l'Albert Castellví li planteja un qüestionari ràpid per conèixer millor la seva relació amb el vi, i la lingüista de Catalunya Ràdio Maria Prieto ens explica l'origen d'alguns noms curiosos de diverses varietats de raïm.
Segona part del programa especial des de la festa de "La guia de vins de Catalunya 2025". Parlem amb els sommeliers Josep Belmonte, un vell conegut del programa, i Jaume Pont, que va ser el seu mestre. I amb la Sole G. Insua i l'Albert Castellví passegem per la fira per conversar amb alguns dels assistents: elaboradors que hi presenten els seus vins, restauradors que busquen noves referències per incorporar a la carta, distribuïdors interessats en les últimes novetats i, fins i tot, els pares d'un jove viticultor que ha resultat premiat.
Edició especial del "Tast vertical" des de la sala Razzmatazz de Barcelona, durant la celebració de la Festa dels Millors de "La guia de vins de Catalunya 2025". Parlem amb els autors de la guia, Jordi Alcover, Sílvia Naranjo i Fran Ortiz, que ens expliquen com han sigut les sessions de tast a cegues i com ho fan per valorar els vins i per arribar a determinar quins són els millors de l'any. També felicitem alguns dels viticultors premiats i ens retrobem amb el sommelier Fredi Bassal, col·laborador del programa que ha obtingut una gran nota amb La Ricofa, la seva primera incursió en el camp de l'elaboració de vins.
Torna al "Tast vertical" Dorian Picart, el jove sommelier d'Esperit Roca que va ser un dels dos espanyols seleccionats per participar en el Bootcamp, el curs de formació organitzat per l'Associació Internacional de Sommeliers a Sevilla. L'acompanyen Josep Belmonte i Anna Casabona, dos sommeliers que també van ser-hi, com a voluntaris. Tots tres comparteixen detalls i anècdotes de l'experiència, com quan el Dorian va "salvar la vida" del Josep gràcies al seu bon nas. A més, tastem dos vins molt especials i els sorprenents destil·lats que elabora el Dorian. També parlem amb la presidenta de l'Associació Catalana de Sommeliers, Anna Vicens, i amb Sole G. Insua, que fa un repàs a l'agenda del sector del vi per als pròxims dies.
Lluís Izquierdo i Jordi Puerta són un empleat de banca i un treballador d'una ONG que es van conèixer a la barra d'un bar de vins. Allà va néixer una bona amistat i el projecte d'El Bon Vi Va, que té l'objectiu de promocionar petits cellers catalans poc coneguts però que fan grans vins. Durant els últims dos anys el Lluís i el Jordi han organitzat una cinquantena de tastos, i el 18 d'octubre celebren la segona edició de la seva fira de vins, en la qual es podran tastar més 100 referències de 40 elaboradors d'arreu de Catalunya. Ens visiten acompanyats de dos d'aquests vins i d'un dels productors que participaran en la fira, Jordi Raventós, propietari del celler Clos dels Guarans, on elabora vins amb varietats autòctones gairebé oblidades, com el ranci de malvasia vermella que ens deixa tastar, alhora que treballa per recuperar el ruc català.
Els viticultors catalans fa temps que pateixen les conseqüències de la sequera, i les previsions indiquen que la falta d'aigua i l'augment de la temperatura s'accentuaran en el futur immediat. Una de les comarques més afectades per aquest fenomen és el Priorat, i per aquest motiu la Denominació d'Origen Qualificada Priorat ha començat a treballar per buscar-hi solucions. En parlem amb el president de la DOQ Priorat, Salus Àlvarez, que és també el propietari del celler Àlvarez Duran; amb dues joves viticultores, Sandra Doix (que té un celler amb el seu nom a Poboleda) i Íngrid Castillo (del celler Clos Dominic de Porrera), i amb Sergi de Lamo, expert en viticultura en climes càlids i director general de VITEC, el Centre Tecnològic del Vi de Falset. Se suma a la conversa Pilar Just, presidenta de la DO Montsant, situada també al Priorat. A més, el periodista de Catalunya Ràdio Adolf Beltran ens parla del llibre "El celler de les galeries laietanes", de Joan Maria Minguet.
De l'11 al 13 d'octubre el poble de Prat de Comte, a la Terra Alta, celebra la 21a edició de la seva Festa de l'Aiguardent, una celebració en què s'impliquen els 189 veïns del municipi, ja sigui elaborant a casa seva l'aiguardent, els gots de ceràmica i les pastes que s'oferiran als visitants, o bé participant en altres tasques organitzatives. L'alcalde de Prat de Comte, Miquel Trilla, i dos dels regidors de l'Ajuntament, Montse Viña i Pepe Solanes, ens parlen de la festa, ens expliquen com es fa l'aiguardent i ens porten una mostra dels aiguardents del poble. A més, saludem Manuel Llombart, un aiguardenter de 102 anys que va ser un dels impulsors de la festa. També ens visita la sommelier Míriam Clotet, que ens fa una crònica de la tercera Nit de Verema de Corpinnat, que es va celebrar fa pocs dies.
Després d'un any i mig de tractament contra la leucèmia, David Grau va decidir posar en marxa una iniciativa solidària per lluitar contra el càncer. Així va néixer Peces de Ciudad, un vi que destina tots els beneficis a diversos projectes de recerca contra el càncer i de suport als pacients d'aquesta malaltia. En sis anys hi han aportat 148.000 euros. El David ens presenta el projecte juntament amb la seva dona, Olga Celma, cofundadora de Peces de Ciudad, i amb el sommelier Iban Espinoza, responsable comercial del distribuïdor Escolà Vins i Destil·lats. També ens visita Pilar Just, presidenta de la DO Montsant i copropietària dels Cellers Sant Rafel. Amb ella parlem dels seus vins i de les greus conseqüències que la sequera persistent està provocant a la zona. A més, com sempre, Sole G. Insua repassa l'agenda vinícola de la setmana i Àlex Torío hi posa la música.
Després de dues dècades dirigint el Cor Jove de l'Orfeó Català, el 2022 Esteve Nabona va emprendre una nova aventura professional que uneix les seves dues grans passions: la música clàssica i el vi. Des de llavors es dedica a organitzar activitats d'enoturisme musical, en les quals proposa maridatges de vins amb grans obres de la música clàssica, a partir de les experiències sensorials que produeixen l'un i l'altre. L'Esteve visita el "Tast vertical" acompanyat de Marc Avalos, propietari de La Vineria, una botiga de vins de Manresa especialitzada en vins naturals. Tots dos ens proposen alguns maridatges enomusicals.
Dorian Picart tenia només 16 anys (i, per tant, encara no podia tastar el vi) quan es va començar a formar per ser sommelier. Ara en té 18, treballa amb els germans Roca a Esperit Roca i ha sigut un dels dos únics sommeliers de tot l'Estat seleccionats per participar en el curs de formació que organitza l'Associació Internacional de Sommeliers a Sevilla durant la setmana que ve. Ens visita acompanyat d'Anna Casabona, sommelier amb una llarga trajectòria, que farà de voluntària durant aquestes jornades. Tots dos comparteixen estudi amb Aniol Güell, un olotí instal·lat a Mèxic, on triomfa recomanant restaurants a les xarxes socials amb el nom de Tacotíos.