Difonen una imatge falsa que suplanta el 324 i assegura que se suspèn l'activitat escolar pel coronavirus a Catalunya
Fets o Fakes

Una imatge falsa que suplanta el 324.cat assegura que se suspèn l'activitat escolar pel coronavirus a Catalunya

Les notícies falses es disparen a les xarxes. Mitjans de comunicació com el 324.cat, El País o Marca han estat alguns dels perfils suplantats

Carlos Baraibar / Mariona CostaActualitzat

En les darreres hores ha corregut per xarxes una captura d'un tuit fet suposadament pel 324.cat on s'assegura que les escoles quedaran tancades a partir de l'11 de març. Es tracta d'un tuit fals. D'entrada, no existeix cap Departament 'Social i d'Educació de la Generalitat'. En segon lloc, el nom del 324 a Twitter és @324cat i no @324.cat. Finalment, l'APEC no és cap entitat que reuneixi la comunitat educativa ni un organisme real de la Generalitat. 

La CCMA denunciarà als Mossos aquesta la suplantació d'identitat amb una informació absolutament falsa. Ho ha assegurat el mateix canal de notícies de Catalunya Ràdio i TV3 a Twitter:

 

Aquesta mena de tuits falsos es poden fer a través de múltiples portals que es dediquen bàsicament a això. Hi pots posar qualsevol foto de perfil, qualsevol nom, fins i tot la icona blava de compte verificat. També pots manipular l'hora en què suposadament s'hauria fet el tuit i el nombre de likes i el de retuits. Un cop has introduït totes les variables, pots generar una imatge com aquesta i difondre-la.

En el cas que rebeu una captura d'un tuit, cal desconfiar del seu origen. És més fiable un enllaç que permet accedir a un web i allà obtenir més informació del tema en qüestió. 

 

Més fakes que han corregut per Twitter

Al llarg del dia han corregut altres notícies falses sobre els infectats per coronavirus. En aquests casos han estat notícies falses llançades des de perfils falsos de Twitter. Un cas és aquest, amb un titular d'última hora on s'assegura que Manuela Carmena té el coronavirus. 

Suplantació del compte oficial d'El País, amb una notícia falsa del coronavirus
(CCMA)

En lloc de ser el compte oficial del diari El País, si ens hi fixem detalladament en realitat el compte és @GjisPoric (ja tancat). A banda, segons hem pogut saber des de Catalunya Ràdio, fonts properes a Carmena han assegurat que es troba bé i no està infectada.

Un cas similar és el d'aquesta piulada que s'ha difós suplantant el diari esportiu Marca, que assegura que Messi i Sergi Roberto estan infectats pel coronavirus. En lloc de ser el compte oficial del diari Marca és @marrcca. 

 

En aquests dos últims casos, la feina per difondre el fake és més costosa que la de generar una simple imatge del tuit, com en el cas del 324. Cal registrar-se, crear el perfil, escollir nom (creïble), foto. Sigui com sigui, és una pràctica habitual entre tuiters que no estan enfeinats.

 

 

Si veus o reps alguna imatge d'aquest estil que et grinyoli, contacta amb nosaltres i intentarem verificar-ho a "Fets o Fakes" del "Catalunya migdia".

Fets o Fakes
 

 

Anar al contingut