Una notícia falsa barreja la infermera del Vall d'Hebron amb el PACMA
Fabricar una notícia falsa amb l'aparença d'un mitjà de comunicació fiable és cada cop més fàcil i en aquest cas es barreja una broma amb un atac a un partit polític
Carlos Baraibar
Subdirector de "La tarda de Catalunya Ràdio" i responsable de "Fets o fakes"
@carlosbaraibarA dia d'avui fabricar un contingut fals amb aparença de notícia és cada vegada més fàcil. En aquest cas, ens trobem que algú ha copiat una notícia de La Vanguardia i n'ha canviat el titular amb algun programa senzill d'edició d'imatges. Això també es pot fer amb qualsevol programa per fer presentacions o de maquetació molt fàcil d'utilitzar.
El més possible és que el titular tingués una intenció humorística, donant a entendre que la infermera que ha fet declaracions catalanòfobes era un animal, per la qual cosa el PACMA (partit animalista) la voldria protegir. Tot i així, molts usuaris que han rebut la notícia han entès que el PACMA empararia i defensaria aquesta jove en les seves postures polítiques i, per tant, s'han format una imatge negativa d'aquest partit.
El mateix PACMA ha fet un tuit en què nega qualsevol vinculació amb la noia i assegura que ni tan sols s'ha pronunciat sobre el tema.
Com evitar menjar-nos una notícia falsa?
Aquest cas és un exemple clar de la facilitat per generar notícies falses que la tecnologia ens posa a l'abast. Per això, a continuació, el "Fets o fakes" ha fet una llista de passos que s'haurien de tenir en compte quan rebem una captura de pantalla o una imatge amb una notícia sospitosa:
- Una broma es pot convertir en notícia falsa: El titular sobre el PACMA ha donat a entendre que el partit podria defensar la infermera però tot fa pensar que la intenció de crear la captura falsa era dir-li "animal" a la infermera. Sovint, el que pretén ser una broma o una sàtira fa el salt i es converteix en una notícia falsa quan alguns usuaris no entenen la broma.
- Desconfiar si rebem una foto de la notícia i no un enllaç: En el cas que ens ocupa, la notícia té l'aspecte de ser de La Vanguardia, però és una imatge d'aquesta suposada notícia. Si s'hagués publicat en el mitjà, hi hauria un enllaç, una adreça web, on podríem trobar la notícia. Si no hi ha enllaç, hem de sospitar.
- Fer una cerca bàsica amb el titular: Si la notícia fos real, fent una cerca a Google reproduint el titular ens portaria a la pàgina web del mitjà que ha publicat la notícia. Si fem una cerca amb les paraules literals d'aquest titular, no trobarem cap web.
- Les tipografies no enganyen: En aquest cas, i si ho compares amb una notícia real de La Vanguardia, és molt evident que el titular està escrit amb una tipografia diferent de l'habitual. Tot i que els fakes s'estan sofisticant, sovint hi ha errades que ens permeten detectar-los.
- Tenir les alertes activades: La nostra actitud davant els continguts que rebem al mòbil o que trobem en l'entorn digital ha de ser d'estar alerta. Sovint trobem històries, com és el cas, poc nocives però que ens poden ajudar a, en una altra ocasió, estar més previnguts i evitar així creure'ns i difondre mentides o desinformació.
- ARXIVAT A:
- Salut