Torna l'estafa que et roba el compte de WhatsApp amb un SMS fals d'un contacte
WhatsApp passarà a compartir amb Facebook i les seves filials dades sobre el nostre comportament dins l'aplicació (CCMA)
Fets o fakes

WhatsApp canvia les condicions d'ús però no accedirà a fotos, vídeos ni converses

Les dades que recollirà no serviran per millorar el servei però obren la porta als usos comercials, segons l'advocat Víctor Rosselló

Sara CañeteActualitzat

El 15 de maig acaba el termini per acceptar les noves condicions d'ús de WhatsApp. Un canvi de condicions que la companyia, propietat de Facebook, ja va intentar tirar endavant al gener i que va haver d'ajornar davant el rebuig i la polèmica que va generar.


Quina informació recollirà?

WhatsApp recollirà la informació que es genera pel simple fet d'estar connectat a l'aplicació: des d'on ens connectem, quan, quanta estona ho fem i quin és el sistema operatiu del mòbil. Però no recollirà informació del contingut de les nostres converses ni les imatges o vídeos que compartim.


Qui hi tindrà accés?

Facebook, que és l'empresa mare, i les més de 50 empreses que té a tot el món. Asseguren, però, que l'únic ús que faran d'aquesta informació és per millorar els serveis de WhatsApp. Per Víctor Rosselló, advocat especialista en protecció de dades, la clau de la polèmica és que WhatsApp vol recollir una informació que, com a eina de comunicació, no necessita:

"Per prestar el servei WhatsApp no necessita saber quanta estona m'estic connectat o quin sistema operatiu té el meu mòbil. És on hi ha el matís important, si realment necessita tenir accés a tota aquesta informació".


Futurs usos comercials?

Segons Víctor Rosselló, s'intueix que en el futur WhatsApp incorporarà nous serveis on entrarà en joc la publicitat i la venda en línia. L'aplicació podria començar a servir anuncis als seus usuaris, en funció dels seus perfils

"Aquest realment és el negoci de WhatsApp. La comunicació en si no els hi genera negoci, ni tampoc el número d'usuaris. El que els hi genera negoci és conèixer els seus usuaris i donar-los publicitat personalitzada".

Per a Rosselló, la pedra filosofal és oferir com més coses millor dins d'una mateixa plataforma i poder tancar la transacció sense sortir de l'aplicació:

"Conec l'usuari, li faig la proposta i m'acaba comprant a través de WhatsApp".


Què passa si no acceptem les noves condicions?

Els usuaris tenen de límit fins al dia 15 de maig per acceptar aquestes noves condicions d'ús si volen seguir fent servir l'aplicació. A partir d'aleshores, si no ho fem WhatsApp alerta que que no podrem ni escriure ni llegir missatges, només rebre notificacions si algú ens escriu, però no hi podrem accedir. El 15 de setembre, 120 dies després, el compte es desactivarà del tot i s'eliminarà, segons la companyia.

Sobre l'acceptació o no de les noves condicions, Rosselló parla de consentiment coartat i es pregunta fins a quin punt una empresa privada que ha acabat sent el monopoli d'una tecnologia o d'una forma de comunicació pot fer aquests canvis. I fins a quin aquest consentiment és realment lliure.

"Quan tothom està utilitzant WhatsApp o quan tothom està utilitzant Google per fer una recerca, quan et fan un canvi, quines opcions reals tens de dir que no?"


Ha canviat alguna cosa des del gener?

Rosselló creu que, quant a contingut, és el mateix que volien fer al gener.

"Han capejat el temporal però faran el mateix. Sí que és veritat que han obert un apartat a la seva web corporativa de preguntes i respostes sobre aquest tema. Però a nivell de continguts és el mateix"

Consulta tots els "Fets o fakes"

Si veus o reps algun missatge o declaració que et grinyola, ens pots escriure un whatsapp per adreçar-nos dubtes o propostes que puguem verificar al 677 07 09 40.

ARXIVAT A:
TecnologiaConsumWhatsApp
Anar al contingut