Cercador

S'han trobat 18 resultats per amini.

  • Poc és molt; poc és tot
    Escolta àudio
    El gran tour

    Poc és molt; poc és tot

    Avui el nostre particular tour, entre altres destins, ens ha portat al "Club de Lectura" del GT. El llibre que ens ha fet viatjar és del filòsof Josep Maria Esquirol "La penúltima bondat. Assaig sobre la vida humana": "Si tots plegats ens desplacéssim mig pam, romandríem encara als afores, però tot seria diferent. Tanmateix aquests nou o deu centímetres demanen un esforç tan gran, o una disposició tan especial, que poques vegades es recorren (...) Alguns cops, sí. El desplaçament és, alhora, personal, polític i religiós (...) El desplaçament ha estat fet per persones anònimes i senzilles; per savis humils i un grapat de filòsofs (...) Poc és molt; poc és tot. Segons com, un quasi res pot ser un gairebé tot. Com a banda sonora, el Beethoven més adient. Com a souvenir, la cançó de protesta iraniana "Himne a la dona" i hem recordat la jove Jina Amini, morta ara fa un any en mans de la policia de "la moral". La seva mort va fer néixer el moviment "Dona, vida i llibertat".

  • Nilufar Saberi i Anahita Nassir: "Ser dona a l'Iran és ser menor, discriminada"
    Escolta àudio
    La nit dels ignorants 3.0

    Nilufar Saberi i Anahita Nassir: "Ser dona a l'Iran és ser menor, discriminada"

    La repressió contra les dones de l'Iran no s'atura sinó que augmenta. La nova llei del règim inclou penes de presó de fins a 10 anys per reimposar el vel o hijab. S'ha aprovat dies després del primer aniversari de l'assassinat de la jove Jini Masha Amini, de 22 anys, a mans de la policia de la moral, per no portar bé el mocador. L'únic objectiu de la nova norma és clar: sotmetre les dones. Les dones iranianes, malgrat els càstigs, fa temps que han dit prou. En parlem amb Anahita Nassir, activista i politòloga, i Nilufar Saberi, activista iraniana independent pels drets humans.

  • El preu de ser nena, adolescent i dona a l'Iran
    Escolta àudio
    L'ofici d'educar

    El preu de ser nena, adolescent i dona a l'Iran

    La imatge viral de nenes mirant la pissarra d'esquena a la càmera mostrant les seves cabelleres i dedicant el dit del mig al retrat dels líders del règim és un desafiament històric a l'Iran. Nenes, noies i dones han vist que podien haver estat Jina Mahsa Amini i ja no estan disposades a fer ni un sol pas enrere. Gravar-se sense mocador pel carrer comporta presó, i tirar a terra el turbant d'un aiatol·là, pena de mort, però res no les atura. "Dona, vida i llibertat" és el moviment liderat per dones de conscienciació i despertar més massiu, transversal i internacional del poble iranià. En parlem a "L'ofici d'educar" amb Anahita Nassir, politòloga catalanoiraniana que és a Catalunya des del 1989; Shima Ahmadi, que va arribar a Catalunya el 2017 amb un Erasmus Mundus i treballa a la Universitat de Girona; Ryma Sheermohammadi, traductora, nascuda a l'Aràbia Saudita, però originària de l'Iran, on té diversos amics a la presó, i la periodista de Catalunya Ràdio Txell Feixas. I acabarem amb "Com educo", amb Lara Terradas.

  • Iran: dones, vida, llibertat
    Escolta àudio
    Solidaris

    Iran: dones, vida, llibertat

    Ha passat gairebé un mes i mig de la mort de Jina Mahsa Amini, detinguda per la policia de la moral a Teheran per portar el vel mal posat. I als carrers, les protestes continuen tot i la brutal repressió dels Guardians de la Revolució. En parlarem amb dues iranianes exiliades a Catalunya, la cantautora Katy Evoghli i la psicòloga i terapeuta Rosa Rabbani. Totes dues pertanyents a la comunitat bahai. Repassarem la història de l'Iran conversant amb la traductora i divulgadora cultural Ryma Sheermohammadi. I coneixerem el dibuixant iranià Kianoush Ramezani i el projecte de la universitat de l'Iran Bahà'í Institute for Higher Education, que acaben de rebre a Girona els premis LiberPress 2022. Uns guardons que volen ser un reconeixement a aquelles persones i associacions que lluiten per la defensa dels drets humans i les llibertats.

  • Com han evolucionat les protestes a l'Iran?
    Escolta àudio
    La tarda de Catalunya Ràdio

    Com han evolucionat les protestes a l'Iran?

    Gairebé dos mesos després de la mort de Jina Mahsa Amini, detinguda per violar el codi de vestimenta islàmic, segueixen les protestes a l'Iran. Centenars de persones continuen sortint al carrer desafiant el règim, però la informació arriba amb comptagotes perquè la connexió a internet segueix tallada. En parlem amb la politòloga catalanoiraniana Anahita Nassir, que té una part de la família a l'Iran. La politòloga creu que és molt difícil preveure què passarà, "si les protestes seguiran, si s'aturaran amb força repressiva o hi haurà un cop d'estat". El que té clar, però, és que ara mateix "no hi ha cap element que porti a pensar que hi haurà una solució pacífica".

  • Jina Amini. "Dona, vida, llibertat"
    Escolta àudio
    El gran tour

    Jina Amini. "Dona, vida, llibertat"

    Avui el nostre viatge ens ha dut, entre altres destins, al particular club de lectura del "Gran Tour". La lectura ens ha traslladat al 1869, a la societat patriarcal britànica, amb una de les defenses més brillants i contundents de la plena igualtat sexual: "La subjugació de les dones", de John Stuart Mill. Es tracta d'uns pensaments que continuen interpel·lant-nos sobre una realitat ben viva, encara, en els nostres dies. Com a souvenir us he portat l'emotiva i punyent cançó protesta "Dona, vida, llibertat", de l'iranià, músic i activista polític Mehdi Yarrahi. Està dedicada a la jove assassinada Jina Amini, de 22 anys, i a totes les dones i joves que aquests dies surten als carrers a manifestar-se i protestar contra la repressió pel hijab: "En nom teu aquesta és la nostra paraula de codi / la nit de Jina / Dona, vida, llibertat!"

  • El vel: imposició patriarcal o llibertat religiosa?
    Escolta àudio
    Les dones i els dies

    El vel: imposició patriarcal o llibertat religiosa?

    La mort de Masha Amini ha estat la gota que ha fet vessar el got a l'Iran. Homes i dones d'arreu del país han sortit al carrer per manifestar-se en contra la imposició del vel. No es pot fer cap tipus de comparació entre el que succeeix a l'Iran i al nostre país, però aquí el hijab continua sent un motiu de controvèrsia. En parlem amb Catalina Gómez Ángel, corresponsal de La Vanguardia a l'Iran; la periodista Txell Feixas, excorresponsal de TV3 i Catalunya Ràdio al Pròxim Orient des de Beirut;
    I també parlem de quines implicacions té el mocador al nostre país des del punt de vista antropològic, sociològic i religiós amb dones amb diferents perspectives: Mimunt Hamido, escriptora i autora de "No nos taparán"; Özgür Güneş, fundadora de la cooperativa Col·lectivitat; Awàtef Ahmittach, comunicadora i activista; Lurdes Vidal, experta en el món àrab i professora a la Blanquerna Universitat Ramon Llull; Dolors Bramon, professora emèrita de la universitat de Barcelona i autora del llibre "L'Islam avui" (Fragmenta editorial) i Míriam Hatibi, activista.

  • El crit de les dones a l'Iran, la fi del règim per a tots?
    Escolta àudio
    Les dones i els dies

    El crit de les dones a l'Iran, la fi del règim per a tots?

    La mort de la Masha Amini o Jida, tal com es diu el seu nom en kurd, a mitjans de setembre ha desfermat mobilitzacions arreu de l'Iran. Ho sentim i ho llegim, però potser no acabem d'entendre la transcendència del que significa. La Txell Feixas, excorresponsal de TV3 al Pròxim Orient deia fa unes setmanes: "Quan es qüestiona el hijab es qüestiona tot el sistema". Pot ser aquest crit contra la imposició del hijab, l'inici d'un nova primavera per les dones d'aquest país? Ho discutim amb la Txell Feixas Torras i la Catalina Gómez Ángel, corresponsal de La Vanguardia, una de les poques periodistes que té el privilegi de veure què està passant als carrers de Teheran, quan l'accés als mitjans està barrat.

  • Les dones derrocaran el règim de l'Iran?
    Escolta àudio
    El matí de Catalunya Ràdio

    Les dones derrocaran el règim de l'Iran?

    La politòloga catalanoiraniana Anahita Nassir i la periodista de TV3 Txell Feixas analitzen les protestes que van esclatar a l'Iran fa 10 dies, arran de la mort de la jove kurda Mahsa Amini a mans de la "policia de la moral" per portar malament el vel islàmic. Nassir explica que no és solament el tema del vel i que les dones estan fartes que se les controli a l'Iran. Les manifestacions per la mort d'Amini han derivat en protestes contra el règim de Teheran. La greu crisi econòmica que pateix el país i la sensació dels joves que no hi ha futur atien la revolta. Unes protestes que de moment no estan articulades. Segons Txell Feixas, les revoltes ja estan canviant l'Iran, "i si no es derroca el règim ara, serà amb la pròxima protesta, o l'altra", i aquest cas recorda que sempre s'ha dit que el règim dels aiatol·làs el tombaran els joves, les dones, i les minories ètniques. Mahsa Amini, dona jove i kurda, assassinada pels element més fonamentalistes del règim, ha esdevingut tot un símbol.

  • Les protestes contra el vel incendien l'Iran, faran trontollar el règim?
    Escolta àudio
    La tarda de Catalunya Ràdio

    Les protestes contra el vel incendien l'Iran, faran trontollar el règim?

    La mort de Mahsa Amini, la dona kurda de 22 anys que va ser detinguda als carrers de Teheran per les anomenades "patrulles d'orientació" de la policia de la moral iraniana per no portar el vel ben posat, ha desencadenat fortes protestes a l'Iran. Amini va quedar en coma després de la detenció i va morir tres dies després. El règim ja ha reconegut 17 morts en les protestes per la mort d'Amini però hi ha organitzacions que ja eleven aquesta xifra fins als 36. Parlem amb Anahita Nassir, politòloga catalanoiraniana, i amb l'activista i escriptora Míriam Hatibi per entendre què poden suposar aquestes protestes per a les llibertats individuals i col·lectives a l'Iran i què representa el vel per a les dones musulmanes allà, però també aquí, a Catalunya.

  • Aires de revolta a l'Iran: vels cremats com a símbol de llibertat
    Escolta àudio
    El matí de Catalunya Ràdio

    Aires de revolta a l'Iran: vels cremats com a símbol de llibertat

    Patrycia Centeno, experta en comunicació política no verbal, analitza les protestes que, des de fa una setmana, hi ha a l'Iran per la mort de Mahsa Amini, una noia de 22 anys detinguda per la policia moral del país de l'Orient Mitjà perquè duia mal posat el vel. Unes protestes que s'han estès a almenys 20 ciutats del país i on les dones surten als carrers, cremen els vels i es tallen els cabells en senyal de protesta i tot un clam de llibertat!

  • El matí de Catalunya Ràdio, de 12 a 13 h - 23/09/2022
    Escolta àudio
    El matí de Catalunya Ràdio

    El matí de Catalunya Ràdio, de 12 a 13 h - 23/09/2022

    08.05: EL LLENÇOL, que inclou la CONNEXIÓ amb Noel Rodríguez des de Moscou.

    09.00: INICI TAULA D'ANÀLISI, amb Jordi Graupera, professor d
    e Filosofia; Sergi Sol, periodista; Laura Aznar, periodista a Crític, i Toni Bolaño, periodista.

    09.00: ENTREVISTA a la doctora Lluïsa Garcia Esteve, psiquiatra. Coordinadora del Programa de Prevenció i Tractament de les Seqüeles Psíquiques en Dones Víctimes d'una Agressió Sexual, que ens explica la campanya de l'Hospital Clínic "Prou violència sexual. Queda clar?".

    09.30: CONTINUACIÓ TAULA

    10.00: ACTUALITZACIÓ INFORMATIVA, amb Gemma Bonet.

    10.03: CONTINUACIÓ TAULA D'ANÀLISI

    CONNEXIÓ amb Ricard Ustrell per parlar de l'entrevista a Woody Allen que podrem veure demà a "Col·lapse".

    10.20: PARANT L'ORELLA, amb Tomàs Fuentes.

    10.25: PATRYCIA CENTENO, periodista especialista en comunicació política no verbal, que analitza les imatges de la setmana. Avui, les dones iranianes es treuen el vel i es tallen els cabells en senyal de protesta per la mort de Mahsa Amini.

    10.40: ENTREVISTA a Antonio Díaz, el Mago Pop, per parlar del muntatge "Nada es imposible. Broadway Edition" que està representant al Teatre Victòria.

    11.06: Blai Marsé, periodista especialitzat en cultura i música a Catalunya Ràdio i iCat, ens explica la conversa que va tenir amb Brian Eno, compositor, productor, artista sonor i activista.

    11.20: LLUÍS GAVALDÀ i el seu "Fil invisible". Avui, dedicat als Wainwright, la família més mal avinguda del rock.

    11.40: ENTRE TOTS NO EN FEM UN, amb Roger Escapa, Quim Morales, Laia Tudel, Òscar Fernández i Carlos Baraibar. Avui, el concurs està dedicat a les festes majors.

  • El matí de Catalunya Ràdio, d'11 a 12 h - 23/09/2022
    Escolta àudio
    El matí de Catalunya Ràdio

    El matí de Catalunya Ràdio, d'11 a 12 h - 23/09/2022

    08.05: EL LLENÇOL, que inclou la CONNEXIÓ amb Noel Rodríguez des de Moscou.

    09.00: INICI TAULA D'ANÀLISI amb Jordi Graupera, professor de
    Filosofia; Sergi Sol, periodista; Laura Aznar, periodista a Crític, i Toni Bolaño, periodista.

    09.00: ENTREVISTA a la doctora Lluïsa Garcia Esteve, psiquiatra. Coordinadora del Programa de Prevenció i Tractament de les Seqüeles Psíquiques en Dones Víctimes d'una Agressió Sexual, que ens explica la campanya de l'Hospital Clínic "Prou violència sexual. Queda clar?".

    09.30: CONTINUACIÓ TAULA.

    10.00: ACTUALITZACIÓ INFORMATIVA amb Gemma Bonet.

    10.03: CONTINUACIÓ TAULA D'ANÀLISI.

    CONNEXIÓ amb Ricard Ustrell, per parlar de l'entrevista a Woody Allen que podrem veure demà a "Col·lapse"

    10.20: PARANT L'ORELLA, amb Tomàs Fuentes.

    10.25: PATRYCIA CENTENO, periodista especialista en comunicació política no verbal, que analitza les imatges de la setmana. Avui, les dones iranianes es treuen el vel i es tallen els cabells en senyal de protesta per la mort de Mahsa Amini.

    10.40: ENTREVISTA a Antonio Díaz, el Mago Pop, per parlar del muntatge "Nada es imposible. Broadway Edition", que està representant al Teatre Victòria.

    11.06: Blai Marsé, periodista especialitzat en cultura i música a Catalunya Ràdio i iCat, ens explica la conversa que va tenir amb Brian Eno, compositor, productor, artista sonor i activista.

    11.20: LLUÍS GAVALDÀ i el seu "Fil invisible". Avui dedicat a la família Wainwright, la família més malavinguda del rock.

    11.40: ENTRE TOTS NO EN FEM UN amb Roger Escapa, Quim Morales, Laia Tudel, Òscar Fernández i Carlos Baraibar. Avui, el concurs està dedicat a les festes majors.

  • El matí de Catalunya Ràdio, de 10 a 11 h - 23/09/2022
    Escolta àudio
    El matí de Catalunya Ràdio

    El matí de Catalunya Ràdio, de 10 a 11 h - 23/09/2022

    08.05: EL LLENÇOL, que inclou la CONNEXIÓ amb Noel Rodríguez des de Moscou.

    09.00: INICI TAULA D'ANÀLISI amb Jordi Graupera, professor de
    Filosofia; Sergi Sol, periodista; Laura Aznar, periodista de Crític, i Toni Bolaño, periodista.

    09.00: ENTREVISTA a la doctora Lluïsa Garcia Esteve, psiquiatra. Coordinadora del Programa de Prevenció i Tractament de les Seqüeles Psíquiques en Dones Víctimes d'una Agressió Sexual, que ens explica la campanya de l'Hospital Clínic "Prou violència sexual. Queda clar?".

    09.30: CONTINUACIÓ TAULA.

    10.00: ACTUALITZACIÓ INFORMATIVA amb Gemma Bonet.

    10.03: CONTINUACIÓ TAULA D'ANÀLISI.

    CONNEXIÓ amb Ricard Ustrell, per parlar de l'entrevista a Woody Allen que podrem veure demà a "Col·lapse"

    10.20: PARANT L'ORELLA, amb Tomàs Fuentes.

    10.25: PATRYCIA CENTENO, periodista especialista en comunicació política no verbal, que analitza les imatges de la setmana. Avui, les dones iranianes es treuen els vels i es tallen els cabells en senyal de protesta per la mort de Mahsa Amini.

    10.40: ENTREVISTA a Antonio Díaz, El Mago Pop, per parlar del muntatge "Nada es imposible. Broadway Edition" que està representant al Teatre Victòria.

    11.06: Blai Marsé, periodista especialitzat en cultura i música a Catalunya Ràdio i iCat, ens explica la conversa que va tenir amb Brian Eno, compositor, productor, artista sonor i activista.

    11.20: LLUÍS GAVALDÀ i el seu "Fil invisible". Avui dedicat a la família Wainwright, la família més mal avinguda del rock.

    11.40: ENTRE TOTS NO EN FEM UN amb Roger Escapa, Quim Morales, Laia Tudel, Òscar Fernández i Carlos Baraibar. Avui, el concurs està dedicat a les festes majors.

  • El matí de Catalunya Ràdio, de 9 a 10 h - 23/09/2022
    Escolta àudio
    El matí de Catalunya Ràdio

    El matí de Catalunya Ràdio, de 9 a 10 h - 23/09/2022

    08.05: EL LLENÇOL, que inclou la CONNEXIÓ amb Noel Rodríguez des de Moscou.

    09.00: INICI TAULA D'ANÀLISI, amb Jordi Graupera, professor d
    e Filosofia; Sergi Sol, periodista; Laura Aznar, periodista a Crític, i Toni Bolaño, periodista.

    09.00: ENTREVISTA a la doctora Lluïsa Garcia Esteve, psiquiatra. Coordinadora del Programa de Prevenció i Tractament de les Seqüeles Psíquiques en Dones Víctimes d'una Agressió Sexual, que ens explica la campanya de l'Hospital Clínic "Prou violència sexual. Queda clar?".

    09.30: CONTINUACIÓ TAULA

    10.00: ACTUALITZACIÓ INFORMATIVA, amb Gemma Bonet.

    10.03: CONTINUACIÓ TAULA D'ANÀLISI

    CONNEXIÓ amb Ricard Ustrell per parlar de l'entrevista a Woody Allen que podrem veure demà a "Col·lapse"

    10.20: PARANT L'ORELLA, amb Tomàs Fuentes

    10.25: PATRYCIA CENTENO, periodista especialista en comunicació política no verbal, analitza les imatges de la setmana. Avui, les dones iranianes es treuen el vel i es tallen els cabells en senyal de protesta per la mort de Mahsa Amini.

    10.40: ENTREVISTA a Antonio Díaz, el Mago Pop, per parlar del muntatge "Nada es imposible. Broadway Edition", que està representant al Teatre Victòria.

    11.06: Blai Marsé, periodista especialitzat en cultura i música a Catalunya Ràdio i iCat, ens explica la conversa que va tenir amb Brian Eno, compositor, productor, artista sonor i activista.

    11.20: LLUÍS GAVALDÀ i el seu "Fil invisible". Avui, dedicat als Wainwright, la família més mal avinguda del rock.

    11.40: ENTRE TOTS NO EN FEM UN, amb Roger Escapa, Quim Morales, Laia Tudel, Òscar Fernández i Carlos Baraibar. Avui, el concurs està dedicat a les festes majors.

Anar al contingut