El CAC destaca el creixement de la presència femenina en els esports de TV3

L'estudi conclou que la bretxa de gènere de la programació esportiva a la televisió s'ha reduït, especialment a Catalunya, però també que la paritat encara està molt lluny de ser una realitat 

El CAC ha fet públics dos informes: "Les dones en la programació esportiva", elaborat pel CAC exclusivament sobre TV3 i Esport3; i "Les dones en la programació esportiva en l'espai audiovisual mediterrani", del RIRM i coordinat pel CAC, que compara les dades de vuit canals de televisió de titularitat pública, dels quals sis de generalistes i dos d'especialitzats en esports. En total hi han participat cinc autoritats reguladores: l'AEM de Croàcia, l'Arcom de França, el CAA d'Andalusia, l'ERC de Portugal i el CAC. S'han analitzat 1.395 programes i més de 750 hores de programació durant tres setmanes del 2022: del 28 de febrer al 6 de març, del 4 al 10 d'abril i del 9 a 15 de maig. El RIRM, que aplega 27 autoritats audiovisuals de 24 països i territoris de la conca mediterrània, ja havia realitzat un primer informe comparatiu sobre la presència de l'esport femení l'any 2016. 

Els estudis han analitzat de manera separada tres tipus de programes: els informatius, els magazins d'esports i les retransmissions esportives. La conclusió general és que la presència de les dones en la informació esportiva ha millorat, sobretot a Catalunya, però també que encara està massa lluny de la paritat. Segons dades del 2021, les dones representen aproximadament una quarta part (27,3%) de les 597.274 llicències esportives federades a Catalunya. 

Informatius 

En els telenotícies de TV3 ("TN matí", "TN migdia", "TN vespre" i rodets informatius), la proporció d'informació esportiva protagonitzada únicament per dones ha estat del 10,4%, tenint en compte tot el programa (titulars, cos principal i bloc esportiu). El temps dedicat a l'esport masculí s'ha situat en el 80,4% i el 9,2% restant s'ha destinat a esports on participen conjuntament homes i dones.  

Això suposa que la presència de dones esportistes s'ha triplicat en els darrers sis anys, atès que el percentatge de TV3 va ser del 3,9% el 2016. Però encara té espai per millorar si es compara amb la presència de la dona en la informació política dels telenotícies: segons el darrer informe quadrimestral del CAC (gener-abril del 2022), va ser del 38,9%.  

En relació amb Esport3, la presència de la dona esportista a l'informe del 2022 ha estat del 10,5%, la qual cosa suposa duplicar la dada de l'informe del 2016 (5,3%). 

Magazins d'esports  

L'estudi del RIRM també ha analitzat al temps dedicat a l'esport femení en els magazins d'esports. En aquest cas, agafant com a referència els canals especialitzats en esports de Catalunya i Croàcia i els generalistes de França, Portugal i Andalusia. El percentatge d'Esport3 ha estat el 2,5%, una quarta part de la dada obtinguda en els teleinformatius del mateix canal (10,5%). 

Pel que fa a la composició de les tertúlies i els debats, en els quals la presència de les dones no depèn de l'actualitat informativa, sinó només de la decisió de la direcció dels programes, gairebé el 90% de les participacions en espais de tertúlies i debats esportius s'ha detectat en els magazins dels dos canals especialitzats en esports analitzats (Esport3 i SPTV de Croàcia).  

La presència més elevada de tertulianes i participants en debats ha estat a Esport3, on gairebé el 24% de les intervencions ha estat per part de dones (sobre un total de 752 participacions). Quant al canal SPTV, la proporció de dones en espais de tertúlies i de debats esportius ha estat del 6,6% (sobre un total de 271 participacions). 

Retransmissions esportives  

Com en el bloc anterior, la major part de les retransmissions esportives s'han emès pels dos canals especialitzats de Catalunya i Croàcia. En concret, Esport3 ha emès 98 retransmissions i el canal SPTV, 93. En el cas d'Esport3, s'ha registrat un 30,6% de retransmissions d'esports practicats només per dones.    

El percentatge de TV3 ha estat del 100%, ja que durant el període analitzat només va emetre dues retransmissions: dos partits de futbol de la Lliga Iberdrola, jugada per dones. En aquest sentit, l'informe adverteix que les retransmissions esportives estan supeditades a la capacitat dels diferents prestadors d'accedir a l'adquisició de drets d'emissió de les competicions.  

En línia ascendent 

La periodista de TV3 Maria Fernández Vidal, conductora dels esports al "TN vespre", veu factible l'objectiu d'equilibrar la presència d'esport femení i masculí en pantalla: "Depenent dels esports el camí és més llarg o més curt, però jo crec que sí que es pot arribar a una paritat en la cobertura informativa tant d'esports masculins com femenins ha fet que vingui més públic als nostres partits"

També s'han referit sobre les dades obtingudes pel CAC tres esportistes. Laia Codina Panedas, jugadora de futbol del FC Barcelona, ha dit en els últims dos anys quan ha notat més canvi en la cobertura informativa: "Crec que el Barça hi té molt a veure.  Sobretot el canvi ve des que quan es guanya la final de la Champions. Es comença a veure que si se'n parla i es dona a conèixer, el futbol femení, i l'esport femení en general, interessen."  

María Pérez Araújo, jugadora de bàsquet de l'Uni Girona, també ha percebut la millora i la valora molt positivament: "Cada partit tenim molta gent que ens fa entrevistes i al carrer, a Girona, més o menys tothom sap qui és l'Uni Girona. Jo crec que això també és pels mitjans de comunicació."  

Clara Pérez Calderón, jugadora de l'Atlètic Terrassa Hockey Club, ha posat èmfasi en el fet que ha notat més reconeixement durant els últims anys: "L'aposta dels mitjans de comunicació ha fet que vingui més públic als nostres partits. Tenim més ambient, la gent aposta més per nosaltres i creu també més en nosaltres, que això també és important." 

Finalment, el president del CAC, Xevi Xirgo, ha subratllat la importància de l'informe: "La internacionalització del Consell de l'Audiovisual de Catalunya és el que ens permet disposar d'estudis comparatius a l'hora d'analitzar temes tan transcendents com la presència de l'esport femení a les programacions esportives televisives". 

Anar al contingut