Els mitjans de la CCMA comencen a aplicar les novetats ortogràfiques

Els mitjans de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) començaran a aplicar l'1 de gener els canvis que es deriven de l'"Ortografia catalana" aprovada recentment per l'Institut d'Estudis Catalans (IEC). Com assenyala el "Llibre d'estil de la CCMA", els mitjans de la Corporació contribueixen a consolidar un model de llengua correcta per mitjà de l'establiment i la difusió de criteris lingüístics rigorosos, i això basant-se en la normativa lingüística vigent, representada pels documents sancionats per la Secció Filològica de l'IEC. L'ésAdir recull els principals canvis en fitxes fàcils de consultar

Per posar a l'abast dels professionals de la CCMA i de tota la societat en general una exposició clara i pràctica de les novetats ortogràfiques, el portal lingüístic de la CCMA ésAdir ha elaborat un resum dels canvis més significatius, que presenta en diverses fitxes amb taules informatives i exemples. A més a més, l'ésAdir, que en aquests moments supera les 35.300 entrades, ja està adaptat a les noves normes: s'hi han fet 161 modificacions, especialment en fitxes que contenien algun accent diacrític o guionet (concretament, 96 entrades de l'ésAdir general i 65 de l'apartat Filmoteca, que recull més de 12.000 títols de pel·lícules doblades o subtitulades en català).

Pel que fa a la "Gramàtica de la llengua catalana" de l'IEC, una obra cabdal per a l'estàndard lingüístic i d'un gran abast, el Departament d'Assessorament Lingüístic de la CCMA (DAL) en farà una lectura atenta i n'anirà incorporant continguts progressivament al portal ésAdir, que forma part del "Llibre d'estil de la CCMA" i que, per tant, té caràcter normatiu en els seus mitjans.

El 23 de novembre, Oriol Camps i Isidor Marí, membres de la Secció Filològica de l'IEC, van presentar la nova normativa als professionals lingüístics de la CCMA en una sessió de treball organitzada pel DAL.

Amb l'assumpció i difusió de les novetats ortogràfiques de l'IEC a partir de l'1 de gener en tots els seus mitjans –audiovisuals i digitals–, la CCMA continua amb l'exercici actiu del seu paper de motor fonamental en la configuració i consolidació d'un model de llengua correcta, adequada, funcional, en evolució constant, comuna, respectuosa, variada territorialment i amb varietat de registres.  

 

 

 

 

Anar al contingut