Xifra rècord, dedicada al càncer

La 27a edició de La Marató impulsarà la recerca en aquesta malaltia, que suposa la primera causa de mort entre els homes i la segona entre les dones

Un any més, La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio ha estat una demostració solidària que s'ha traduït en un marcador rècord de 10.715.430 €, que serviran per a la recerca biomèdica del càncer. La xifra és provisional fins al tancament definitiu del període de recepció de donacions, el 31 de març del 2019.

La Marató arrenca a primera hora del matí a Catalunya Ràdio amb una edició especial d'"El suplement", que ha començat amb l'entrevista al doctor Manel Esteller, una de les veus amb més projecció internacional de la recerca oncològica a Catalunya, i la història de persones que passen per un càncer. Dues hores després, Televisió de Catalunya ha encès els llums del plató per donar el tret de sortida a un directe de 15,5 hores.

L'intens moviment social que ha acompanyat aquesta Marató, amb més de 3.300 activitats populars arreu del territori, que han aplegat prop d'1 milió de persones, també s'ha reflectit al programa amb connexions en directe al llarg de la jornada. La trobada cicloturista de Jesús, el matí festiu a Tàrrega, les "Voltes solidàries" al circuit de Montmeló, la quina de Sant Feliu de Buixalleu o l'encesa d'espelmes a Sabadell són algunes de les iniciatives solidàries.
Un total de 3.400 voluntaris repartits entre la Fira de Barcelona, la Universitat de Lleida, el Port de Tarragona i el Palau de Congressos de Girona han estat els encarregats d'atendre les desenes de milers de donatius que han fet créixer el marcador de la 27a edició de La Marató.

"La investigació dona vida"

La investigació i la vida han estat els dos eixos d'aquesta edició, inspirats per l'eslògan de la campanya: "La investigació dona vida". Ha estat el protagonista dels espais divulgatius de La Marató que, per primera vegada, s'han dedicat exclusivament a parlar de les línies de recerca en què treballen els científics per avançar en el diagnòstic i el tractament de la malaltia. El meteoròleg Eloi Cordomí, acompanyat pel robot social Pepper, ha conduït aquest espai, on han intervingut nombrosos metges i investigadors que han fet entenedores tècniques punteres com la biòpsia líquida, la immunoteràpia, la radioteràpia d'alta precisió, l'estudi genètic del càncer, la cirurgia robòtica i el "big data".
L'estadística diu que 1 de cada 2 homes i 1 de cada 3 dones tindran càncer en algun moment de la seva vida. Una vintena de persones que tenen la malaltia han explicat com és el seu dia a dia. Persones de totes les edats, amb diferents tipus i estadis de càncer, que han fet palesa la necessitat de seguir investigant per millorar la qualitat i l'esperança de vida dels pacients.
El 40% dels càncers es poden prevenir amb uns hàbits de vida saludables i fent les proves de detecció precoç.

Els fons de La Marató 2018 impulsaran la recerca sobre el càncer

El càncer és la primera causa de mort a Catalunya entre els homes i la segona entre les dones. Cada dia moren 28 persones de càncer, més de 10.000 a l'any. Gràcies a la investigació biomèdica, a Catalunya, la supervivència ha crescut un 7% en els últims 10 anys i la mitjana se situa en el 55%. Però malgrat els avenços que s'han fet, la incidència segueix sent molt alta: 1 de cada 2 homes i 1 de cada 3 dones tindran càncer al llarg de la seva vida. Per això, la recerca oncològica és una prioritat per aconseguir nous mètodes de prevenció i diagnòstic i tractaments més eficients que augmentin la supervivència i la qualitat de vida dels pacients. Segons els experts, la immunoteràpia, la biòpsia líquida, la radioteràpia d'alta precisió, la cirurgia robòtica, el "big data" i l'estudi genètic del càncer són algunes de les línies més prometedores en què actualment es treballa i que aquests recursos recaptats per La Marató contribuiran a impulsar.

Per distribuir els fons aconseguits, la Fundació La Marató de TV3 obrirà la convocatòria d'ajudes a la recerca sobre el càncer durant el mes de febrer del 2019, en la qual podran participar equips d'investigació oncològica de centres de recerca de Catalunya. Durant el mes d'octubre del 2019 es farà pública la destinació final dels fons recaptats entre els projectes que hagin resultat més ben valorats dels presentats al concurs.

Els donatius per a La Marató 2018 es podran fer fins al 31 de març del 2019 per tots els canals que trobareu en aquesta pàgina: www.tv3.cat/marato/donatius.

 

 

Anar al contingut