6 llibres de cuina per posar en valor el caliu
Quan cuinar és un acte polític i cultural: et recomanem cinc llibres per reivindicar el valor social i la tradició culinària amb Arnau Paris, Miquel Bonet i Maria Nicolau
Cuinar és l'acció petita de preparar els ingredients per ser menjats. Cuinem perquè no som llimacs, ni erugues, ni cabretes, i el nostre sistema digestiu no està preparat perquè sortim a rosegar la primera herbeta que creix a la vorera. El caliu de la cuina engega tot un ritual al voltant del menjar. És una cerimònia, un espai de trobada i un reflex de la nostra identitat.
Al voltant d'una taula parada, ens construïm com a éssers culturals i no només com a animals. Però què significa avui defensar la cuina casolana i tradicional? Quins valors s'hi amaguen? Et proposem 5 llibres que celebren la cuina i repassem algunes reflexions de veus cabdals al panorama culinari: el xef Arnau Paris, l'escriptor Miquel Bonet i la cara més reconeguda de la cuina catalana, Maria Nicolau.
1. "Esmorzars de forquilla", de Laia Freixinet
Vivim una guerra cultural entre la contundència de l'esmorzar de forquilla enfront de la viralitat de les torrades de brunch. Aquest llibre de Laia Freixinet és un recull de receptes domèstiques i de restaurants especialitzats que dignifica i reivindica el màxim exponent de la cuina popular catalana: l'esmorzar de forquilla.
L'esmorzar de forquilla va nodrir els pagesos durant segles per afrontar llargues jornades de treball. Ara reconnectem amb les nostres arrels i recuperem el receptari de casa nostra amb orgull amb aquest bon menjar. L'obra de Freixinet, publicada per Rosa dels Vents, és un recorregut pels millors establiments d'esmorzars del territori.
2. "De l'hort al plat", de Pep Salsetes
Cuinar és, molts cops, un acte d'amor i de dir als altres que els estimem i els cuidem. I no hi ha millor manera de demostrar amor que no deixar morir la cuina dels nostres avantpassats. "De l'hort al plat" és un llibre que revifa l'autèntica cuina del nostre país. Aquesta bíblia del nostre patrimoni culinari ofereix un centenar de receptes recollides per tradició oral, plats en perill d'extinció i àpats associats a les festivitats tradicionals.
A més d'una guia per fer-nos venir salivera, l'obra del referent culinari Pep Salsetes, publicada per Rosa dels Vents, és també una reflexió sobre l'impacte mediambiental del nostre consum i una invitació a connectar amb la terra mitjançant productes estacionals i de proximitat.
3. "Conciliar cuina i vida", d'Ada Parellada
L'acte de cuinar implica un temps i dedicació que de vegades no tenim. El ritme frenètic de les nostres vides ens aïlla dels fogons i ens refugiem en l'excusa de no tenir una estoneta per dedicar-l'hi. L'Ada Parellada té la solució recollida en aquest llibre, que ofereix 80 receptes fàcils per quan el temps, la força i la motivació per a la cuina són escassos.
El mètode que ens proposa l'autora en aquest volum, publicat per l'editorial Efadós, ens ajuda també a cuinar sense oblidar la responsabilitat de menjar de forma saludable, malgrat les presses.
4. "Modo de cuinar a la mallorquina", de Jaume Martí
El novè volum de la col·lecció "7 Portes de Receptaris Històrics de la Cuina Catalana" ens porta més de 150 receptes de l'orde dels agustins a Mallorca. A partir d'una desena de manuscrits del frare Jaume Martí, aquest llibre posa en primera plana el món culinari illenc sense influències culinàries externes.
"Modo de cuinar a la mallorquina", publicat per Editorial Barcino, recopila les claus d'una cuina més aristocràtica i destaca la importància de la cuina com a senyal d'identitat i punt de trobada.
5. "Motel Empordà, elogi de l'amor estable", de Xavier Febrés
Un exemple de literatura gastronòmica en la qual s'entrellacen les narracions de personatges que han passat pel Motel Empordà amb la història d'aquest indret singular. Febrés ens submergeix en l'evolució d'aquest espai icònic de l'Empordà que esdevé un símbol de la cuina catalana i del bon servei, el que els italians anomenarien treballar amb sprezzatura.
Aquest llibre, publicat per Editorial Gavarres, ens ofereix un retrat deliciós del territori empordanès i una reflexió sobre el valor de la tradició i la continuïtat a través dels fogons.
6. "Cuina o barbàrie", de Maria Nicolau
Maria Nicolau ens ha acompanyat en moltes de les nostres primeres aventures als fogons. En aquest llibre, que s'ha convertit en un supervendes, ens repta a improvisar a l'hora de cuinar. "Cuina o barbàrie" és un al·legat a favor de la cuina casolana, de connectar amb les nostres arrels, de reivindicar l'autonomia i de resistir a l'homogeneïtzació que ens imposa la societat actual. Però, sobretot, és un al·legat a llançar-nos a l'aventura que és cuinar.
És molt més que una guia culinària: és una crida a repensar la relació que tenim amb el menjar, amb nosaltres mateixos i amb el món que ens envolta, publicat per Ara Llibres.
La bellesa de les petites coses: la cuina tradicional catalana
És important posar en relleu el prestigi de menjars aparentment bàsics i simples, però que conformen la nostra identitat culinària. "Una patata i mongeta tendra o una col aixafada amb quatre cigrons: boníssima! Una mica de ceba, una mica de tomàquet i una mica d'oli i para de comptar... Que no és cuinar amb categoria", s'escandalitza la Maria Nicolau.
La cuina és molt més que el que veiem als receptaris, a la televisió o a les xarxes socials en plats elaborats, plens de colors i aparentment perfectes. L'Arnau Paris comparteix que és important valorar la cuina catalana, però que les xarxes socials han devaluat el seu paper. "La mongeta amb patata no té "engagement", Maria. Per tant, la gent no ho mirarà, no ho guardarà ni ho voldrà fer, això", diu amb humor el xef.
Miquel Bonet va més enllà de la importància de fer valdre aquesta tradició. L'escriptor parla de l'efecte "sopa de pedres": "quan tu poses l'olla al foc a casa, llavors sí que tot es comença a reproduir, tot comença a créixer. Quan l'olla bull a casa, hi ha llar i comença la cuina". Independentment del que facis, més simple o més elaborat, el que ve després d'aquest acte és un moment de connexió. El problema és arribar a aquest punt, perquè a molta gent li costa cuinar, però aquest gest és el que fa que tot comenci a rodar.
"Quan l'olla bull a casa, hi ha llar" - Miquel Bonet
Pots recuperar aquesta i moltes altres reflexions sobre cuina al capítol 3 del videopòdcast literari "Trames" de 3Cat.