"Trames" i instints criminals

5 llibres de novel·la negra que t'inquietaran de principi a fi

Thrillers trepidants i misteris foscos que qüestionen els límits de la condició humana

Les històries fictícies sobre crims, assassinats o morts sense resoldre enganxen a través de la pantalla, però també de les pàgines. Els escriptors saben molt bé que tot allò que tingui un rerefons criminal atreu els lectors. Volem saber què ha passat, qui ho ha fet i el perquè. La proliferació del true crime a la televisió i a les plataformes d'estríming és un bon símptoma dels adeptes que acumula la crònica negra.  

Per als apassionats del suspens, us recomanem 5 llibres de crims que no podreu parar de llegir i repassem com Lluís Llort, Laia Vilaseca i Iñaki Rubio, autors referents del gènere, tracen les seves obres.  

 

1. "Interpretar els senyals", de Jordi Casals 

Miquel Baussà, un exmosso convertit en detectiu privat, investiga la mort atípica d'en Daniel Saurí, un professor i escriptor trobat mort amb dos trets. Tot i que la policia està convençuda que és un suïcidi, la mare d'en Daniel no ho creu i contracta Baussà per desentranyar què va passar realment. La trama avança amb el laberint de pistes que el protagonista troba al dietari del mort. 

Jordi Casals captura el quid de la qüestió dels thrillers i l'agudesa de saber llegir entre línies. Amb un ritme àgil i un estil que atrapa, l'autor ens submergeix en una història de suspens publicada per Llibres del Delicte que ens fa dubtar de tot i de tothom.  

 

2. "Pasta fàcil", d'Emili Bayo 

En aquesta història, cap oferta és més temptadora que la que rep Marc, un escriptor de mitjana edat frustrat amb una empresa de serveis lingüístics en la corda fluixa. Vero, una antiga amiga de la infància ficada en negocis tèrbols, li ofereix escriure una nota de suïcidi a canvi de 15.000 euros. Ell, ofegat pels deutes, no té cap altre remei que accedir-hi.  

Aquest relat trepidant i ple d'acció és la segona part de "Puta pasta", un clàssic de la novel·la negra de Bayo que va guanyar el Premi Crims de Tinta. "Pasta fàcil", publicat per La Magrana, té un ritme frenètic que t'atraparà des de la primera pàgina.  

 

3. "No dormiràs", d'Oriol Canals  

El punt de partida d'aquesta novel·la es serveix en un plat ben fort. "No dormiràs" és un thriller psicològic que comença amb una representació al Palau de la Música que s'interromp per una explosió que dona lloc al caos: la mítica lluerna esclata i deixa caure un home penjat amb una soga al coll. Aquest és només el principi d'una sèrie d'esdeveniments inquietants que seguiran l'orquestra en la seva gira.  

L'estil directe i el punt d'ironia d'Oriol Canals marquen el to d'aquesta història, publicada per Rosa dels Vents, que posa al descobert la part més fosca de l'ànima humana. 

 

4. "Vull fer-te algunes preguntes", de Rebecca Makkai 

La novel·la negra, de vegades, sembla travessar la ficció amb relats que ressonen amb la societat actual i la qüestionen. És el cas de "Vull fer-te algunes preguntes", on Bodie Kane, la creadora d'un pòdcast d'èxit, torna a l'escola Granby per donar classes com a professora convidada vint anys després de l'assassinat de la seva companya d'habitació. Encara atrapada per aquest crim, es veu obligada a qüestionar-s'ho tot. 

Amb una doble línia temporal, l'autora -finalista del Premi Pulitzer 2019- explora la memòria, la culpa i les estructures socials que perpetuen el patiment de les víctimes en aquest llibre publicat per Edicions del Periscopi

 

5. "Ànimes mortes", de Nikkolai Gógol  

La novel·la segueix les aventures de Txítxikov, un foraster astut i misteriós que recorre les províncies rurals de Rússia comprant "ànimes mortes": serfs que han mort, però que encara figuren als censos oficials, amb l'objectiu d'aconseguir una fortuna a través d'aquesta estafa. Al llarg del seu viatge, l'encantador Txítxikov es troba amb personatges grotescos i extravagants que Gógol aprofita per il·lustrar les absurditats de la burocràcia i la corrupció de la societat russa del segle XIX

Un dels grans clàssics de la literatura russa -i universal- amb una traducció magistral d'Arnau Barios publicat per Bernat Metge Universal

 

Mètodes per escriure un crim 

Són diversos els interrogants que envolten a la creació literària dels relats negres: sobre quina base es construeixen aquestes novel·les? Com s'endinsen els autors en aquestes històries? I com és el seu procés d'escriptura? Al capítol 6 del videopòdcast literari "Trames" de 3Cat indaguen en aquestes i altres qüestions sobre la novel·la negra. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 3CatCultura (@3catcultura)

 

El cas que explica l'escriptor Iñaki Rubio en aquest capítol és, potser, el més paradigmàtic: el d'aïllar-se per aprofundir en la creació d'aquests relats escabrosos. El llibre "Morts, qui us ha mort?" va crear-lo en una casa del Prepirineu aragonès completament sol: "Vaig dir: 'Desaparec, m'oblido de tothom, que tothom s'oblidi de mi.' Vaig deixar la feina i ho vaig deixar tot", explica l'autor. Fins i tot reconeix que va arribar un punt on va perdre la noció del temps i va quedar absorbit per la història.  

En el cas de Lluís Llort i Laia Vilaseca, escriptors i periodistes, el procés creatiu pren un camí diferent: no necessiten submergir-se en un entorn específic o aïllat, sinó que beuen de la vida urbana i del dinamisme del dia a dia per crear les seves històries.   

 

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut