"Trames" i el passat

5 llibres per reflexionar sobre el passat

El passat com a font d'inspiració literària: et recomanem 5 obres sobre el passat de la mà de Regina Rodríguez Sirvent, Maria Sellas i Marta Bayarri

Actualitzat

Com ens ha marcat el passat en el present? Com ens relacionem amb el "jo" del passat? Ens influeix, l'entenem o l'odiem? Cal revisar la motxilla que portem a l'esquena o és millor tirar endavant sense mirar enrere? El passat ens atura o ens empeny? Per descobrir les respostes a aquestes preguntes, et recomanem 5 llibres per reflexionar sobre el passat i repassem algunes inquietuds d'autores que tenen molt present el passat en les seves obres: Regina Rodríguez Sirvent, Maria Sellas i Marta Bayarri.

 

1. "Estimar i altres vicis", de Jordi Bonet-Coll

Publicat per Edicions Sidillà, aquesta obra és el testimoni de l'autor després de deixar les drogues sota la pell del protagonista, l'Enric. Després de tota una dècada envoltat de drogues i rock-and-roll, l'Enric canvia aquests hàbits per la bici i l'escriptura.

A través d'una antiga companya de l'institut, la Maria, és capaç de recuperar tota aquesta història. El resultat? Un dietari irònic i tot un cant a la vida que explica com va passar de l'infern al cim. 

 

2. "Una ombra blanca", de Carme Riera 

Publicat per Edicions 62, en aquesta obra Carme Riera narra la història de Barbara Simpson, una soprano nord-americana que retorna a la vida després de tenir un infart i que els metges la considerin clínicament morta. Per què? La resposta és fàcil: necessita resoldre un enigma ben íntim del seu passat

La Barbara comença tot un viatge per diferents llocs que han marcat la seva infantesa, des de Savannah fins a Mallorca, a la recerca de respostes. Una novel·la que viatja entre els anys seixanta i l'actualitat i cus tot un teixit de veus que parlen del passat al present i viceversa.  

 

3. "Tots aquells mars", de Laia Aguilar

Publicat per Columna Edicions, aquesta obra segueix tres dones de tres generacions diferents que cerquen la redempció. La Greta, l'Helena i la Matilde hauran d'afrontar els seus respectius problemes en aquesta història sobre la complexitat de les relacions familiars.  

Un relat íntim i tendre de Laia Aguilar que juga amb llegendes màgiques, sirenes i tresors amagats al fons del mar per apropar-nos als testimonis de les seves tres protagonistes. 

 

4. "M'hauria agradat coneixe't", de Fel Faixedas

Publicat per Univers Llibres, aquesta obra és una carta oberta de l'autor al seu avi, a qui mai va arribar a conèixer. L'actor i humorista Fel Faixedas obre tot un món a partir del reconeixement de la seva àvia. És de les poques persones que es pren seriosament la professió artística d'en Fel i no és per pura casualitat. 

El seu avi Pitu, músic tota la seva vida, és la causa d'aquesta comprensió per part de l'àvia. L'autor emprèn tot un viatge al seu passat familiar i conforma aquesta novel·la, que és un exercici per comprendre les decisions d'un mateix. 

 

5. "La veritat literària de Teresa Pàmies", de Montserrat Bacardí

Publicat per Eumo Editorial, és un assaig biogràfic de Teresa Pàmies que beu, entre moltes altres fonts, de l'arxiu personal de Pàmies i d'entrevistes amb familiars de la periodista i escriptora. 

El resultat? Un retrat versemblant de la vida combativa i fructífera de Pàmies, que es va convertir en una veu compromesa i crítica durant el segle XX. Un llibre on també observem les connotacions polítiques d'una època que va marcar la literatura de Teresa Pàmies

 

Reformular el passat per desenquistar

Quan parlem del passat, és important rescatar algunes reflexions i casos com el següent. Les escriptores Regina Rodríguez Sirvent, Maria Sellas i Marta Bayarri comparteixen la idea que no parlar de les coses t'atrapa en el passat

Totes tres són el clar exemple de posar-ho en pràctica amb les seves primeres novel·les ancorades al passat. Sellas, per exemple, amb la seva experiència de l'Erasmus, comparteix que la literatura li va permetre canalitzar tot el que havia passat, tancar aquesta etapa i quedar-se en pau.  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 3CatCultura (@3catcultura)

 

D'altra banda, Bayarri exposa que es tracta d'utilitzar a favor el passat per crear un present amb el qual estiguis més alineada. Generar un relat literari sobre el passat consisteix a descriure uns fets des d'un punt de vista particular que ho faci universal, com per exemple tractar una cosa tan humana com la incapacitat comunicativa entre familiars, comenta l'escriptora. Treure's, comunicar i compartir aquest tipus de coses és clau. 

Pots recuperar aquesta i moltes altres reflexions sobre el passat al capítol 2 del videopòdcast literari "Trames" de 3Cat

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut