"Trames" i el desig

Cinc llibres sobre el desig i la seva força literària

El desig ens envolta i és cabdal en molts relats literaris: et recomanem cinc títols sobre el desig, amb Clara Queraltó i Anna Pazos

Actualitzat

A partir de desitjos reprimits, sobretot femenins, s'escriu molta literatura. Però què és el desig? Què l'estimula? Què el satisfà? És el mateix desitjar que consentir? Ens sentim més bé desitjant o quan ens desitgen? Per trencar amb el silenci implícit que l'embolcalla, et recomanem cinc llibres sobre el desig per parlar-ne lliurement i repassem algunes inquietuds d'autores per a les quals el desig és un motor clau: Clara Queraltó i Anna Pazos.  

 

1. "Un home bo costa de trobar", de Flannery O'Connor 

És el llibre d'una referent de la narrativa gòtica del sud dels Estats Units amb una gran traducció de Marta Pera Cucurell. La lucidesa i el turment de la ploma de Flannery O'Connor caracteritzen les seves obres, igual que el simbolisme i sarcasme. En aquest recull de relats, O'Connor ens captiva amb personatges grotescos marcats per desitjos inconfessables.  

Un títol publicat per l'Altra Editorial que aprofundeix en les ombres i la moralitat de la naturalesa humana, i que va veure la llum per primera vegada el 1955. 

 

2. "No desitjaràs els béns del proïsme", de Maria Sevilla 

L'autora es pregunta, a partir d'un passatge bíblic, sobre la idea de proïsme en un context en el qual el desig és la base del nostre sistema econòmic. En un límit difús entre filosofia i literatura, Maria Sevilla ens explica la història de la protagonista, una dona atrapada entre el desig d'allò que altres posseeixen i la dificultat d'acceptar les seves limitacions. Sevilla utilitza una prosa íntima i profunda per explorar com aquestes comparacions fan trontollar les nostres vides. 

La premissa d'aquest llibre publicat per Fragmenta Editorial ens fa pensar i veure les coses més enllà del marge que ens proposa la societat capitalista

 

3. "Tres relats de passió", de Stefan Zweig  

Una proposta clàssica: llegir Stefan Zweig i les seves meravelloses novel·les curtes, en les quals el temps, el desig i la passió són els temes centrals. Aquesta antologia de tres relats ens fa veure com la passió desmesurada porta els personatges a la decadència, la venjança o la desesperació.  

Cada relat explora el poder de l'obsessió i els límits morals amb situacions límit i la precisió psicològica que caracteritza l'estil de Zweig. Editorial Clandestina ofereix aquest recull d'alguns dels relats menys coneguts de l'autor austríac. 

 

4. "Les fonts", de Marie-Hélène Lafon 

En la França rural dels 60, Lafon ens mostra tres generacions que expliquen la història d'un maltractament a una dona. Una novel·la íntima però evocadora, que explora les arrels d'aquesta família amb una narrativa introspectiva. El llenguatge expressiu i suggeridor de l'autora ens revela la duresa que s'amaga rere l'aparent atmosfera de felicitat. 

Marie-Hélène Lafon ve de família de pagesos, un ambient que reflecteix en algunes de les seves obres, com en aquest títol intens i reflexiu publicat per Angle Editorial

 

5. "Un tramvia anomenat Desig", de Tennessee Williams 

Una de les grans peces teatrals sobre el desig que va traslladar també al cinema Elia Kazan i que ara llegim en una traducció excel·lent de Joan Sellent. La història segueix l'arribada de Blanche DuBois a Nova Orleans, on visita la seva germana i la seva parella, Stanley Kowalski. És l'adaptació d'un dels triangles amorosos més fascinants de la literatura universal i també la lluita de Blanche per sostenir les aparences en una realitat que l'aclapara.  

La confrontació entre la sensibilitat i la brutalitat continuen sent clau en aquesta obra publicada per Adesiara Editorial

 

L'avorriment com a motor del desig 

Un dels principals estimuladors del desig és l'avorriment. L'escriptora Clara Queraltó, en relació amb aquesta idea, recorda una de les cites memorables de Tolstoi, "l'avorriment és el desig pels desitjos", i fa referència a com ha plantejat això en la seva novel·la. "La protagonista està totalment avorrida al poble i no hi ha res com estar avorrida perquè et posis en les pitjors liades", reconeix l'escriptora. Si estàs molt ocupat, a vegades, no s'obren tantes portes per descobrir aquest desig. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 3CatCultura (@3catcultura)

 

El desig també té a veure amb la novetat, amb projectar com serà la intimitat, amb descobrir aquella persona i aquell cos. Moure't en aquest espai quan encara no ho has descobert pot ser molt estimulant i, un cop satisfet això, deixa d'interessar. "Potser és més la prèvia abans del desig i tot el que es construeix en aquell moment, que no pas una vegada consumat el desig que pot desaparèixer l'interès", declara Queraltó. 

 

"Potser és més la prèvia abans del desig i tot el que es construeix en aquell moment, que no pas una vegada consumat el desig" (Clara Queraltó)

 

Pots recuperar aquesta i moltes altres reflexions sobre la força del desig en la literatura al capítol 1 del videopòdcast literari "Trames".  

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut