"La pantalla andina", de Carmina Balaguer
Festival de Cinema de Muntanya de Torelló, a 3Cat

Aventures a tocar del cel: sis documentals de muntanya

Ens apropem a la natura des de les altures amb un recull de documentals que han passat pel Festival de Cinema de Muntanya de Torelló

Actualitzat

A les altures més inaccessibles, allà on es respira l'aire més pur i la naturalesa és qui marca els temps, hi transcorren històries que desafien límits. La immensitat i els cims més remots han portat el Festival de Cinema de Muntanya de Torelló a explorar la bellesa d'aquests paratges que tant han inspirat el cinema. Les més de quaranta edicions del certamen arriben a 3Cat amb una selecció dels documentals més destacats que han passat pel festival.  

Des d'ascensos èpics fins a viatges introspectius, aquests títols ens conviden a redescobrir la muntanya, on la natura ens mostra tota la seva grandesa.

 

1. "Everest Green" 

L'Everest ha inspirat un gran nombre de títols cinematogràfics, com la superproducció "Everest" o el documental "La reina de la muntanya: Lhakpa Sherpa i el cim de l'Everest". Però més enllà de l'aventura i els rècords d'aquest símbol de l'exploració i els límits humans, l'Everest amaga una crisi ambiental i humana.  


"Everest Green" és un documental dirigit pel cineasta i alpinista Jean-Michel Jorda que aprofundeix en l'impacte humà i mediambiental a la muntanya més alta de la Terra. El cim nepalès tampoc queda immune de la petjada ecològica que deixa el pas de l'home pel planeta. Aquesta peça revela quin preu ha de pagar l'entorn natural de l'Everest a causa de la massificació turística d'alta muntanya. Una tragèdia que comença a 8.848 metres sobre el nivell de mar i que acumula tones de deixalles fins als abocadors de Katmandú, la ciutat més contaminada del planeta.  

 

2. "La pantalla andina" 

"La pantalla andina" més que un documental és un cant a l'amor pel cinema. És un viatge als cors de les muntanyes andines per narrar la primera vegada que sis nens veuen cinema a l'escola més aïllada de les valls de Jujuy, al nord de l'Argentina.   

 

La directora i productora, Carmina Balaguer, ens guia juntament amb l'equip de Cine Mòbil (un programa que porta el cinema a les comunitats més insòlites de Jujuy) a través d'aquest viatge colpidor que dura vint hores a una altitud de 4.200 metres. És un retrat sensible i coral de la màgica arribada d'un projector i una pantalla a la comunitat andina de Yaquispampa per descobrir el setè art. Amb una mirada plena de tendresa, Carmina Balaguer també destaca el paper transformador i indispensable de les mestres rurals en aquestes comunitats.  

 

3. "El no a l'os" 

El documental dirigit per Vanesa Freixa i Pepe Camps explora els conflictes i tensions que ha provocat la reintroducció de l'os bru als Pirineus. La conquesta de l'os, el rei de la natura a grans alçàries, posa en perill l'activitat ramadera. "El no a l'os" retrata l'opinió d'un sector poc comprès a les valls pirinenques. 

 

"El no a l'os" reflexiona sobre la confrontació entre la natura salvatge i la vida rural, alhora que explora la impotència i el dolor dels ramaders que veuen els seus territoris amenaçats. Aquest projecte va ser finançat gràcies a un Verkami i mostra la manca d'escolta per part de l'administració per protegir l'activitat ramadera. 

 

4. "Els homes que volien pujar una muntanya de més de 8.000 metres" 

La muntanya és el lloc de comunió de molts alpinistes que troben en la seva passió persones amb qui compartir un somni. Aquest és el cas del Raül i el Pere, un alpinista i un cineasta units per un objectiu en comú: pujar per primer cop una muntanya de més de 8.000 metres.

 

"Els homes que volien pujar una muntanya de més de 8.000 metres" narra l'aventura cap al cim Manaslu a l'Himàlaia, la vuitena muntanya més alta del món. El documental explora l'ambició i els perills d'aquest desafiament extrem en una expedició vital que posa a prova els protagonistes, tant físicament com mentalment.  

 

5. "Encordades" 

"Encordades" és la celebració de l'esperit i les gestes d'alpinistes i escaladores catalanes de diferents èpoques. La mirada del documental posa en relleu com la muntanya ha transformat les vides de les protagonistes d'aquesta història i quin ha sigut el paper de les dones en aquest esport.  

 

La pel·lícula documental dirigida per Gerard Montero aplega les veus de les referents Carme Romeu, Mònica Verge, Elisabeth Vergés, Esther Sabadell, Helena Alemán i Anna Ibáñez, que expliquen en primera persona l'evolució de les dones al món de l'escalada, un món tradicionalment masculí.  

 

6. "L'altra cara de la forca" 

La muntanya del Pedraforca és una de les més emblemàtiques de tota Catalunya. En aquest documental dirigit per Oriol Garcia Farré es recrea la primera ascensió per la cara nord d'aquest cim del Cadí. Un relat inspirador sobre com la necessitat de descobrir traspassa límits. 

 

Després de tres intents fallits, "L'altra cara de la forca" és la història de superació i coratge de Lluís Estasen, Josep Puntas, Josep Rovira i Jofre Vila en la pell de quatre protagonistes actuals que simulen aquesta travessa amb els mateixos equipaments tecnològics de què van disposar ells l'any 1928.  

Les muntanyes són molt més que paisatges; són testimonis d'històries extraordinàries. I aquesta selecció de documentals del Festival de Cinema de Muntanya de Torelló és ideal per descobrir vivències inoblidables. A cada pas, a cada mirada, les muntanyes ens conviden a mirar amunt i a deixar-nos emportar per la màgia de les altures.  

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut