El mestre que va prometre el mar
Una escena de "El mestre que va prometre el mar"
Cinema per aprendre

L'art d'ensenyar: les 10 millors pel·lícules sobre mestres

Els oients de "La finestra indiscreta" trien les pel·lícules imprescindibles sobre l'ofici de mestre i l'ensenyament

Actualitzat

El cinema, a més de ser una bona eina per denunciar conflictes i problemàtiques socials, és també un instrument educatiu amb un potencial incalculable. Com a mostra, un botó: la Filmoteca de Catalunya ofereix la iniciativa "Filmoteca per a les escoles" destinada a centres educatius de tots els nivells per fomentar l'interès pel cinema i reivindicar el patrimoni cinematogràfic del nostre país. Encetada l'any 2011, aquest programa ofereix sessions matinals de cinema, tallers i altres activitats tant per l'alumnat com per l'equip docent.  

A Espanya també existeixen altres propostes per revifar el cinema des de l'àmbit educatiu. El Ministeri de Cultura en col·laboració amb l'Institut de la Cinematografia i de les Arts Audiovisuals (ICAA) té com a objectiu implementar aquest any una prova pilot per portar els alumnes de primària a les sales de cinema en horari escolar. El propòsit? Promoure la cultura cinematogràfica entre els nens i les nenes i revitalitzar les sessions matinals dels cinemes arreu del país. La inspiració ve de França, que va iniciar aquesta iniciativa sota el nom "Escola i Cinema" ja fa tres dècades i és tot un èxit.  

La vinculació del cinema amb l'educació és ineludible i el retrat de l'ofici dels mestres ha sigut una constant en la història del cinema. Per rememorar aquest lligam, i fugint del cànon dels crítics de cinema, "La finestra indiscreta" ha donat veu a la seva audiència en la creació d'un llistat de les pel·lícules sobre l'ofici de mestre més destacades.  

Casualitat o no, predominen les propostes que narren històries d'homes professors, tot i que l'ensenyament és una professió on preval la presència de dones. A banda de les 10 pel·lícules escollides pels oients, ens agradaria reivindicar la importància del paper de la dona en l'educació. I és que la tria col·laborativa ha quedat amb un accent molt masculí, quan les dones són molt protagonistes al sector educatiu. Una de les pel·lícules que ens podrien ajudar a completar la llista és "Freedom writers", tot un missatge de superació i lluita per la igualtat


Aquest drama inspirador nord-americà del 2007 es basa en una història real. És la vida d'Erin Gruwell, una professora novella que arriba a una escola conflictiva de Los Angeles. Erin s'ha d'enfrontar a una aula plena d'alumnes desmotivats de diferents ètnies afectats per la violència i la discriminació. Finalment, amb dedicació i mètodes innovadors d'ensenyament, aconsegueix ficar-se'ls a la butxaca i els anima a expressar-se a través de l'escriptura

 

1. "El club dels poetes morts" 

Una pel·lícula inspiradora, plena de monòlegs i diàlegs magnífics que encara ressona a la nostra societat actual i que han obert camí a altres títols contemporanis com "Lady bird" o "Els avantatges de ser un marginat". Robin Williams va aconseguir captivar els seus alumnes i també els espectadors en un dels papers més inoblidables de la seva carrera. Entre les aportacions dels oients, destaquem la crítica de la Clara Sala: "mostra que sovint el que falla a l'educació és el sistema educatiu i les actituds dels mestres, que no aconsegueixen inspirar ni estimular els alumnes". 

 

2. "Rebel·lió a les aules" 

Pel·lícula de l'any 1967 amb Sidney Poitier com a protagonista. Narra la història d'un enginyer aturat que troba feina com a professor a un institut dels afores de Londres. Allà haurà de lidiar amb alumnes indomables que el fan dubtar del seu càrrec de poder i autoritat a l'aula. La classe pot amb ell, tot i que tenen bon fons, haurà de trobar la manera de ficar-se'ls a la butxaca. La cançó principal de l'obra, "To sir, with Love" interpretada per Lulu, va posicionar-se al número u de les cartelleres musicals estatunidenques. 

 

3. "L'indomable Will Hunting" 

Ja és una obra mítica del cinema tot i projectar-se per primer cop fa més de 25 anys. Aquesta pel·lícula de Gus Van Sant narra la història d'un jove extraordinàriament intel·ligent que ha tingut una vida difícil, que treballa netejant a l'Institut de Tecnologia de Massachusetts (MIT) i que un dia resol un problema matemàtic amb el qual crida l'atenció d'un dels professors. El guió l'ha escrit Matt Damon, que interpreta el personatge, i Ben Affleck. Va guanyar l'Oscar al millor guió original i al millor actor secundari, que va ser Robin Williams

 

4. "L'onada" 

Els fets reals són un al·licient clau per al cinema, especialment en el cas de l'ofici de l'ensenyança. Aquesta és una pel·lícula basada en l'experiment real de La Tercera Onada que el professor d'història Ron Jones va dur a terme en un institut de Califòrnia amb els seus alumnes de secundària. L'objectiu? Fer-los veure que les dictadures poden emergir en qualsevol democràcia. Estem d'acord amb el que ens comparteix un dels nostres oients, el David Romeu: "una pel·lícula molt impactant que haurien de veure a tots els instituts". 

 

5. "Avui comença tot" 

La pel·lícula dirigida per Bertrand Tavernier és crua per naturalesa. Ambientada en una escola de preescolar en un poble miner del nord de França, el director del centre i els mestres ensenyen amb passió malgrat problemes externs a la seva feina contra els quals han de lluitar dia a dia. Una de les declaracions dels oients, la de l'Esther Valera, fa una sinopsi perfecta de l'obra: "és una pel·lícula que ho engloba tot. Denúncia social i situació precària d'una escola d'un barri més aviat empobrit francès". Podria estar en aquest llistat, però també al de les millors pel·lícules de cine social, perquè la seva visió crítica és clau. Va guanyar el premi del públic a Sant Sebastià el 1999. 

 

6. "Radical" 

Pel·lícula mexicana publicada el 2023 que narra la història d'un mestre a un poble fronterer que pateix la violència dels càrtels de la droga. Els professors del centre no s'involucren en el seu ofici a excepció del protagonista, qui intenta captar l'atenció dels alumnes amb mètodes creatius i els convida a pensar per si sols. Compartim l'opinió que ens trasllada la Sílvia Romero, oient de "La finestra indiscreta": "és una pel·lícula tendra i al mateix temps crua sobre el poder que tenen els mestres per canviar la vida dels alumnes". Va rebre la Bisnaga d'Or a "millor pel·lícula iberoamericana" a Màlaga.  

 

7. "El mestre que va prometre el mar" 

Aquesta és una història que ens toca de ben a prop. L'única pel·lícula catalana del llistat i basada en una història real, la d'Antoni Benaiges, un mestre tarragoní que va ser assassinat per falangistes a l'inici de la Guerra Civil i que broda en la interpretació Enric Auquer. Benaiges va encendre la flama de la curiositat als seus alumnes de Bañuelos de Bureba (un poble de Burgos), fins al punt de fer una promesa que no va poder arribar a complir mai: que els nens poguessin veure el mar. Us resultarà familiar, perquè també la vam destacar a la llista de millors pel·lícules catalanes de l'última dècada. 

 

8. "Ments perilloses" 

Protagonitzada per Michelle Pfeiffer a la dècada dels 90, la pel·lícula també està basada en fets reals, més concretament en la història de LouAnne Johnson. Tot gira al voltant d'una exmarine d'una base de les Filipines que aconsegueix una plaça de professora en un institut amb alumnes de zones segregades que conviuen amb la violència cada dia. Va triomfar a les taquilles dels cinemes i va traslladar-se també al format de sèrie (que va fracassar).  

 

9. "Ni un de menys" 

Dirigida per Zhang Yimou, "Ni un de menys" és una pel·lícula envoltada de polèmica. El metratge responia a un interès del govern xinès de reduir les dades d'abandonament escolar. És aquest l'argument de l'obra: una nena de 13 anys ha de substituir el mestre de l'escola d'un poble petit per tal que els alumnes no abandonin els estudis, una pràctica molt comuna per posar-se a treballar tot i ser només uns nens. Va ser exclosa del festival de Canes per la controvèrsia generada, però va guanyar el Lleó d'Or a Venècia. 

 

10. "Sala de professors"  

Pel·lícula recent, del 2023, dirigida per l'alemany İlker Çatak, que pren com a punt de partida una sèrie de robatoris que es produeixen al centre on treballa una professora d'institut. És a partir d'aquest moment, quan es comença a parlar de diverses problemàtiques relacionades amb el món educatiu i la complexitat que es viu en molts centres. Va estar nominada a l'Oscar en la categoria de "millor pel·lícula internacional" juntament amb "La societat de la neu".  

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut