Mapa de precipitació acumulada entre l'1 i el 24 de març (Meteocat)

25 dies de març, 25 dies de pluja

Gori Masip Actualitzat
TEMA:
Meteorologia

Les acumulacions de precipitació d'aquest mes són molt abundants. Al Port ja hem superat els 500 mm, és a dir, la meitat de la precipitació anual d'aquest sector o gairebé tota la pluja que cau a la ciutat de Barcelona en un any concentrada en 25 dies.

Destaquen també els registres de més de 300 litres per metre quadrat a les capçaleres de les conques internes com és el cas d'Ulldeter, però també superen aquesta xifra altres poblacions del nord-est com Anglès, Beget, Lliurona, Viladrau, Arbúcies o les cotes més altes del Montseny. També arriben a xifres semblants les zones de muntanya del Pirineu més occidental, tret del Baix Aran, que, amb situacions d'influència mediterrània, en queda més al marge.

Tota aquesta precipitació ha fet que les conques internes estiguin a punt d'arribar al 60%, cosa que suposa sortir de la fase de prealerta i entrar en la fase de normalitat. Les pujades són espectaculars. El pantà de Sau fa un any es trobava al voltant del 4% i ara arriba al 60%. La Baells a principis de mes a prou feines superava el 50% i ara està desembassant amb un nivell prop del 96%. Una situació semblant a la de Darnius-Boadella, que passa del 17% a superar el 60% tan sols 20 dies després.

Evolució del nivell dels embassaments de les conques internes entre dilluns a la nit i dimarts al matí (@Embassaments_cat)

Precisament, ahir dimarts, el sistema Oliana-Rialb arribava al nivell més alt registrat des que es va posar en funcionament ara fa 25 anys. Només aquests dos embassaments sumaven uns 65 hectòmetres cúbics més que l'estat actual de les conques internes de Catalunya, amb un total de 472. Rialb desembassa pel tap de fons com la Baells des de dilluns, que ahir va incrementar el cabal de sortida fins als 34 m3/s.

Tot i que ha plogut en algun lloc o altre del país cada dia del mes, les ratxes de pluja en un lloc concret arriben als 18 o 19 dies. És el cas de Girona, que ha registrat la ratxa plujosa més llarga des que es prenen dades. Ara bé, cal tenir en compte que és un observatori que ha canviat d'ubicació i ha tingut períodes de presa intermitent de dades. El mateix ha passat a Salt amb dades des del 1999 o a Banyoles, al pla de l'Estany.
 

El segon març més plujós a Lleida i el tercer a Barcelona en més de 100 anys

Si parlem de quantitat de pluja i no dels dies amb pluja ens trobem que l'Observatori Fabra de Barcelona ha registrat el segon mes de març més plujós d'aquest segle XXI i el tercer de la seva sèrie centenària (1914). En el cas de Lleida, ha registrat el segon març més plujós amb dades des del 1913, només superat pel del 1974. L'acumulació de pluja supera els 100 litres per metre quadrat, un fet poc habitual a la capital del Segrià. 

Tanta precipitació fa que arribem amb unes reserves d'aigua en forma de neu espectaculars, clarament per sobre la mitjana d'aquesta època de l'any en molts indrets del Pirineu Oriental i amb gruixos que superen el metre de neu a Vallter, al Cadí, a Boí-Taüll a Espot i el freguen a les cotes més altes de Port del Comte. 

Comparativa del gruix de neu acumulat respecte fa 1 any (3Cat / Dades: Meteocat)

Caldrà esperar a finalitzar març per fer un balanç més escrupolós dels registres acumulats, que en molts casos ja han superat la mitjana mensual, per veure si hi ha hagut algun rècord concret. Les primeres dades ens fan pensar en el març més plujós a nivell general d'aquest segle XXI i un dels més plujosos des del segle XX. Mentre no arriba la confirmació oficial, del que no hi ha dubte és que serà un març que podrem qualificar de molt humit, una tendència que ha estat molt cara de veure els últims mesos.

No ha estat només un mes plujós a Catalunya, sinó també en altres indrets de la façana mediterrània com ara el País Valencià, amb registres que també arriben fins als 500 mm

ARXIVAT A:
Meteorologia
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut