Adeu a l'onada de calor amb una trentena de rècords de temperatura màxima i mínima
L'episodi d'onada de calor s'ha donat per acabat, amb la retirada dels avisos del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) i del pla PROCICAT de Protecció Civil. La calorada ha deixat rècords en les estacions privades de molts col·laboradors, i també en les oficials de l'SMC. També hem registrat rècords de la temperatura de l'aigua del mar.
El més destacat de l'episodi ha estat el cap de setmana, amb registres molt elevats a la costa i el prelitoral, i també el seguit de nits extremadament caloroses, amb mínimes tropicals sufocants a gairebé tot el país, i valors pròxims als 30 ºC en alguns casos. En el cas del litoral, el vent superficial més aviat terral ha tingut més pes que no pas la massa d'aire càlid en altura a l'hora de disparar les temperatures.
Segons l'informe de l'SMC, el 75% de les estacions han superat algun dia el llindar de calor intensa, mentre que gairebé la meitat (90 de 184) han superat el llindar de calor com a mínim 3 dies consecutius.
Entre el 25 de juliol i el 6 d'agost el 75% d'estacions de la XEMA han superat algun dia el llindar de calor intensa (fins a 10 a punts del litoral). Aquí ho podeu veure dia a dia #meteocat pic.twitter.com/UzfVmvswcJ
Meteocat (@meteocat) 7 d'agost de 2018
Rècords de temperatura màxima
14 de les 143 estacions de la XEMA amb més de 10 anys de dades van batre la seva màxima absoluta, totes elles situades al litoral i prelitoral. La taula següent recull tots aquests rècords, amb sèries de fins a 28 anys de dades:
Temperatura mínima excepcional
Aquesta onada de calor serà recordada per les seves temperatures nocturnes. Els casos més destacats han estat els de Portbou, amb una mínima rècord de 31 ºC al llarg del dia 4. A Roses, la temperatura de la nit de dissabte a diumenge no va baixar 31,9 ºC. També va mesurar un rècord Josep Pascual de l'Estartit (amb una mínima de diumenge de 29,2 ºC, la més alta en 49 anys de dades. Un dels rècords de més repercussió és el de l'estació del Raval de Barcelona. La nova mínima diària més alta queda establerta en 29,4 ºC.
L'Observatori de l'Ebre, situat a Roquetes, ha registrat la temperatura mínima més alta dels seus 113 anys de dades (26,9 ºC ). A l'Observatori Fabra de Barcelona s'ha viscut la mínima més alta des de 2003.
Aquesta és la llista de les 18 estacions amb més de 10 anys de dades que han igualat o superat la temperatura mínima més alta de tota la seva sèrie.
Podeu consultar l'informe molt detallat sobre aquesta onada de calor al comunicat oficial del Servei Meteorològic de Catalunya.