Al contenidor gris no hi va tot, analitzem les bosses del rebuig

Què hi ha al contenidor del rebuig? Fem l'autòpsia de residus domèstics amb resultats sorprenents

Néstor GómezActualitzat

El residu que no saps a quin contenidor llençar, sempre al rebuig. Però no tots els residus van al rebuig. Separa, tria i, en cas de dubte, cerca o pregunta. Senzill, no?

Filera de contenidors de reciclatge a Gavà (N. Gómez)

Ja fa 25 anys que els contenidors de colors formen part del mobiliari urbà de les nostres ciutats i pobles. Uns contenidors que poden ser grans o petits, moderns o vells. Ni la mida ni el color importa, el que realment cal és utilitzar-los com cal. El 2019, la recollida selectiva a Catalunya dels residus municipals era del 44,9%, mentre que el 2009 era del 37,6 %. En 10 anys només ha augmentat 7,3 punts, una xifra molt pobra. Aleshores, si en 25 anys de contenidors de color els reciclatge voluntari no ha funcionat, calen taxes per obligar a reduir els residus? Sense esforç, amb el sistema de contenidors al carrer es pot arribar al 90%. El problema no és el sistema de recollida, sinó nosaltres que no som capaços de reciclar, de separar a casa els residus que generem.

Saps quants residus es llencen al contenidor gris que haurien d'anar als altres contenidors?

Les xifres són sorprenent. Us poso dos exemples. En el butlletí informatiu de Viladecans del març apareix un article, poc destacat, tot sigui dit, sobre el reciclatge municipal. La xifra de recollida selectiva del 2020 a Viladecans només és del 34,8%, lluny de l'objectiu de la Unió Europea d'arribar al 50% el 2020. Però la responsabilitat de superar aquesta xifra és del consistori, però sobretot de tu, de mi, de nosaltres com a individus.

Després d'analitzar un contenidor gris a Viladecans les xifres són sorprenents. Només l'11,3% del contingut era correcte, eren residus de rebuig (mesurat en quilograms). El 88,7% del que es lleça al contenidor gris es podria reciclar o reutilitzar. I aquestes són les xifres  en % que anirien als altres contenidors:

  • Un 41% al contenidor marró de l'orgànic
  • Un 16% anava al contenidor d'envasos
  • El 15% al contenidor de cartró
  • El 9% corresponia a roba, per llençar al contenidor de tèxtil
  • El 4% eren articles o objectes que duu a la deixalleria
  • El 3% al contenidor del vidre

Un segon exemple el trobem en aquest vídeo de l'Ajuntament de Barcelona, dins del marc de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus de novembre del 2020. En aquest vídeo, la cuinera Ada Parellada, el meteoròleg Francesc Mauri i la instagramer i activista ambiental Carlota Bruna obren tres bosses d'escombraries del rebuig i aquest és el resultat:

En el programa Meteomauri, de Catalunya Ràdio, amb el títol "Autòpsia de residus domèstics. Conscienciar la ciutadania sobre la problemàtica dels residus" una radiografia del contingut de les bosses de residus que van al rebuig. Què trobem quan obrim una bossa d'escombraries del rebuig? Què fem bé i què fem malament? Per què costa tant triar els residus? Aquestes respostes i d'altres en les dona Carles Vázquez, director de serveis de neteja i gestió de residus de l'Ajuntament de Barcelona.

ARXIVAT A:
Jo també actuo pel climaCrisi climàticaMeteorologia
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut