Balanç climàtic del febrer a Catalunya: càlid o molt càlid, amb alguns rècords absoluts

Sèries de referència, com les de Barcelona-Fabra o l'Estartit, han mesurat el febrer més càlid
Redacció Meteo Actualitzat
TEMA:
Crisi climàtica

Ja està disponible l'avanç del butlletí climàtic del febrer del Servei Meteorològic de Catalunya. No és cap sorpresa que el mes es pugui catalogar com a càlid en general a Catalunya. Però, a més a més, més d'un 20% de les estacions amb més de 20 anys de dades han registrat el seu febrer més càlid de la sèrie.

 

Febrer molt càlid al Pirineu i prelitoral

Segons les dades, ha estat un febrer molt càlid al Pirineu i prelitoral, per exemple amb temperatures més de 4 °C per sobre de la mitjana climàtica en zones del Ripollès.

(@Meteocat)

En algunes valls del Pirineu i Prepirineu, diverses estacions de l'Empordà i altres punts del prelitoral i litoral central, ha estat el febrer més càlid de la sèrie, per damunt o a la mateixa alçada que el febrer del 2020. El cas paradigmàtic és el de l'Observatori Fabra de Barcelona (RACAB), amb dades des del 1914, on s'ha superat per més de mig grau el rècord anterior de temperatura mitjana, i s'ha registrat la temperatura més alta d'un mes de febrer (23,5 °C), el dia 4 de febrer.

El balanç del Meteocat també destaca que s'han batut 10 rècords de temperatura mínima del febrer a punts de l'oest de la depressió Central, del Pirineu i Prepirineu, i a punts de l'Empordà.
 

La pluja, molt irregular

Pel que fa a la precipitació, en línies generals ha estat un mes sec, amb un agreujament de la sequera al Pirineu i Prepirineu oriental, a la Catalunya Central i al litoral i prelitoral Central.

La part positiva ha estat la zona de l'Albera, el sud de la Costa Brava i gran part de Ponent, on el cúmul de les diverses pertorbacions atlàntiques i una pertorbació al golf de Lleó han afavorit un excés de precipitació respecte d'una mitjana climàtica que, per altra banda, és força baixa perquè el febrer és el mes més sec, juntament amb el juliol.

(@Meteocat)

Les estacions que han registrat més pluja han estat Lac Redon (182 mm), Certascan (168 mm), Calonge (111 mm) i Sasseuva (105 mm). Podeu trobar moltes més dades a l'apartat de climatologia del portal digital de l'SMC.
 

El febrer més càlid a l'Estartit

Un dels indicadors més importants del clima a Catalunya és la sèrie de dades de l'Estartit, a càrrec de l'observador Josep Pascual. Es disposen dades de temperatura, precipitació, pressió atmosfèrica i humitat des del 1969, i registres de la temperatura de l'aigua del mar, a una milla de la costa i a diferents profunditats, des de l'any 1973.

Segons les dades mesurades pel Josep, el febrer ha acabat amb la temperatura més alta mai registrada en un mes de febrer a l'Estartit, tant pel que fa a la temperatura de l'aire com a la temperatura del mar.

La temperatura mitjana de l'aigua del mar a mig metre de profunditat ha estat de 14 ºC, quan la mitjana del febrer és de 12,6 ºC. D'altra banda, la temperatura mitjana de l'aire ha estat 12,9 ºC, més de 3 ºC per sobre de la mitjana climàtica (9,8 ºC).

La pluviometria del mes ha quedat una mica per sota de la mitjana, amb 33 mm registrats, mentre que la mitjana són 37 mm.

ARXIVAT A:
Crisi climàtica
VÍDEOS RELACIONATS
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut