Catalunya abaixa les emissions de CO₂ el 2023 però es troba lluny dels objectius del 2030
Anem pel bon camí però massa lents per assolir els objectius del 2030 de la UE i de l'Acord de París
Per primera vegada, pocs dies després d'acabar l'any ja tenim una estimació dels gasos emesos durant l'any que hem deixat enrere. Catalunya ha abaixat un 5,5% les emissions de diòxid de carboni el 2023, però encara es troba molt lluny de la reducció del 28% que ha de fer per al 2030.
Aquest és el resultat de l'informe "Estimació provisional d'emissions de CO2e de Catalunya 2023", elaborat pel Monitor Públic d'Emissions de Catalunya, un grup d'experts independents. Durant el 2023, Catalunya va emetre a l'atmosfera 39,7 mil tones de CO2e, això significa un 5,5% menys que les emissions generades durant el 2022. El càlcul de CO2e, unitat amb la qual es mesuren les emissions de gasos d'efecte hivernacle, s'ha fet a partir de les emissions de quatre sectors: energia, indústria, residus i agricultura i ramaderia.
Si bé el camí de la reducció d'emissions de gasos d'efecte hivernacle és el correcte, els autors de l'informe el consideren que el 5,5% és del tot insuficient, perquè s'hauria d'estar al voltant del 7%, i cada any de retard acumulem més emissions que haurem de compensar en el futur. Cal accelerar la reducció anual d'emissions per assolir els objectius per al 2030 dels governs català i espanyol, de la Unió Europea, de les recomanacions científiques de l'IPCC i dels compromisos de l'Acord de París.
Les dades mostren una reducció del consum de combustibles fòssils, amb una caiguda del 9% en el consum de gas natural a les llars i del 2% en el consum de combustibles fòssils, entre gasolina i gasoil, per al transport per carretera.
Aquest informe d'estimació d'emissió de gasos d'efecte hivernacle té un valor altíssim pel fet que apareix pocs dies després d'acabar l'any i per redreçar, amb més contundència i de manera més acurada, les accions a prendre per assolir els objectius. L'informe oficial de la Generalitat, amb les conclusions de totes les dades recollides i analitzades, trigarà a publicar-se més o menys un any i mig. Aquesta diferència temporal és valuosíssima per avançar amb més rapidesa i amb més encert quan els objectius d'emissions es troben tan a la vora.
- ARXIVAT A:
- Crisi climàticaMeteorologia