El radar de la Panadella el passat mes de febrer (Montmaneu, Anoia)

Catalunya tindrà dos nous radars meteorològics al Pirineu

Se sumaran als quatre actuals, que es troben sota un procés de renovació

Gori MasipActualitzat

Amb l'objectiu de millorar la previsió de pluges i tempestes, el Servei Meteorològic de Catalunya instal·larà dos nous radars a la zona del Pirineu.

La visió dels radars actuals de Catalunya a la zona pirinenca continua sent deficient. La causa principal és el que coneixem com a bloqueig del feix del radar, que en anglès se'n diu beam blockage. Aquest fet es dona quan les ones electromagnètiques enviades pel radar topen amb un obstacle, en aquest cas amb les muntanyes de 2.000 i 3.000 metres i aquestes actuen com a mur que bloqueja l'observació de la precipitació. Quan el bloqueig és parcial, es poden aplicar correccions d'ocultació, que el que fan és incrementar la potència rebuda pel radar, però no sempre és fàcil.

Tot plegat, implica un buit d'informació que impedeix la detecció de la precipitació i estimar-la a partir del radar. Al Pirineu, la xarxa d'estacions és poc densa i tampoc és viable tenir-ne una a cada muntanya. També passa sovint aquest fenomen en situacions de nevada a la cara nord, tot i que aquí hi tenim l'afegit que quan la precipitació és en forma de neu encara es veu menys perquè el reflex dels ecos detectats pel radar és menor.

I per si no n'hi hagués prou, també pot passar que el Pirineu al quedar lluny dels radars actuals de la Panadella, Vallirana, el Baix Empordà i les Terres de l'Ebre, que tenen un abast d'entre 100 i 200 km, el feix sobrepassi els sistemes de precipitació, ja que com més lluny del radar, més amunt estarà. 

Representació esquemàtica del bloqueig del feix del radar (Krajewski et al, 2006)

Tota aquesta problemàtica es detecta en algunes zones, com la part alta de la conca del Segre (la Cerdanya i part de l'Alt Urgell), la part alta de la conca de la Noguera Pallaresa i Ribagorçana (el Pallars Sobirà i l'Alta Ribagorça) i la conca de la Garona a Catalunya (la Vall d'Aran).

2 nous radars de banda X

Els radars actuals treballen en l'espectre electromagnètic de la banda C, en canvi, els dos nous ho faran a la banda X. A efectes pràctics, això implicarà una resolució més gran, que és el que interessa en zones muntanyoses.

Amb aquests dos radars es podrà obtenir una millor composició de la precipitació de Catalunya, un fet que, a banda de millorar la cobertura, millorarà la predicció d'inundacions al Pirineu. Abans de fer-ho, però, es preveu fer una simulació dels possibles emplaçaments per trobar la localització més idònia.

ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut