Camp eòlic a la Segarra. Autora: Neus Gili.
Camp eòlic a la Segarra. Autora: Neus Gili.

Cauen per primer cop les emissions de CO2 amb creixement econòmic

Actualitzat

Les emissions de CO2 el 2015 poden davallar per primera vegada des del 2009, en plena crisi econòmica mundial.

Coincidint amb la COP21 de París, la revista "Nature Climate Change" ha publicat un estudi que anuncia que les emissions de CO2 el 2015 podrien baixar un 0,6%. Aquesta és la primera disminució d'emissions que s'observa en un període de creixement mundial. Durant el 2014, l'economia mundial va créixer un 3,4% i les emissions derivades de combustibles fòssils es va estabilitzar. El 2015 s'espera un creixement econòmic del 3,1% i una disminució de les emissions.

L'estudi, dirigit per Corinne Le Quéré, de la Universitat d'East Anglia, al Regne Unit, adverteix que, si bé l'any 2015 no arribarem a cap pic d'emissions, les necessitats energètiques de les economies emergents encara estaran basades en la combustió de carbó i la reducció de les emissions dels països industrialitzats serà molt modesta. De fet, si s'arribés al pic d'emissions ara i es comencessin a reduir les emissions, els efectes del CO2 i d'altres gasos d'efecte hivernacle continuarien en l'atmosfera durant dècades.

Si la Xina redueix, el planeta ho nota

La raó per la qual s'espera una disminució del CO2 al planeta s'atribueix a la Xina, perquè en aquest país ha baixat el consum de carbó com a font d'energia. El 70% de l'electricitat generada a la Xina prové del carbó; només durant el 2013 va consumir 4,2 milions de tones de carbó. Tot i això, els investigadors es troben amb un rang d'incertesa en les emissions de la Xina per a aquest 2015 que es mou entre un -1,6% i +0,5%. Separar el creixement econòmic i les emissions de combustibles fòssils és un objectiu clau en els esforços per limitar l'escalfament global a canvi de fonts d'energia que no emeten CO2 o n'emeten poc, com l'eòlica, la solar o la nuclear.

Objectiu de la COP21

L'objectiu de la conferència és arribar a un acord per limitar l'augment de les temperatures del planeta a 2 graus en comparació amb l'època preindustrial. La humanitat té un munt de reptes al davant, com la migració climàtica, l'augment de la pobresa per la pujada del nivell del mar, les sequeres i les tempestes intenses. A més, cal afegir-hi centenars de milions de persones que no tenen accés a l'electricitat --uns 300 milions a l'Índia-- i que tindran un paper clau durant les pròximes dècades.

Anar al contingut