Cinquena trobada meteorològica internacional a Vallnord-Pal Arinsal

Enric AgudActualitzat

Una quinzena de meteoròlegs europeus han tornat un any més a compartir les seves experiències a Vallnord-Pal Arinsal aquest cap de setmana. Es tracta de la 5a edició d'aquesta trobada, en què dones i homes del temps procedents d'Andorra, Catalunya, Espanya, Polònia, Irlanda i Bèlgica aprofundeixen en les condicions meteorològiques i climàtiques del país i les repercussions del temps en el turisme.


Per aquest esdeveniment, Vallnord-Pal Arinsal ha acollit 16 representants de la meteorologia de RTVA (Televisió Pública Andorra), La Sexta, Telecinco, Cuatro, TV3, Meteocat, TVE, RAC 1, Betevé, Radio Flaix i d'altres mitjans internacionals, com Nowa TV (Polònia), RTE (Irlanda) o VTM (Bèlgica).
 

 

Com ja és habitual, totes les edicions venen acompanyades de xerrades divulgatives. En aquesta ocasió, en destaquem dues: el geòleg andorrà Valentí Turú, adherit també a la Fundació Marcel Chevalier, ha parlat dels registres presents del clima passat. Per la seva banda, la meteoròloga i tècnica de l'equip de Predicció i Vigilància del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), Carme Farnell, ha presentat una eina que serveix per a la predicció de fenòmens violents.  

Xerrada de Carme Farnell a la 5a trobada internacional a Vallnord – Pal Arinsal


Els registres presents del clima passat

Les evidències presents als sediments tenen un clar significat ambiental del passat. El que ha esdevingut anteriorment es pot experimentar en el futur. És una aproximació clàssica a la qüestió del canvi climàtic. Les evidències no només les trobem en oceans llunyans o en continents glaçats, les tenim ben a prop nostre i només cal recopilar-les de manera sistemàtica.


Per exemple, els isòtops de carboni indiquen la possible existència d'un clima àrid o humit. La geoquímica ajuda a aproximar-nos a la temperatura del passat, i la presència de carbons i cendres són indicadors de períodes amb incendis.

Probabilitat de recurrència dels incendis (valls de Valira) (Valentí Turú)

Pronòstic de temps violent a curt termini

Es consideren fenòmens de temps violent la pedra, els tornados, mànegues i esclafits, i són freqüents a Catalunya, més habituals durant l'estiu, finals de primavera o principis de tardor.

El Lightning Jump és l'eina que es fa servir a l'SMC per pronosticar temps violent a curt termini, a partir de l'increment sobtat de les descàrregues elèctriques que es produeixen els minuts previs al registre del temps violent.

 


En la presentació de Vallnord, Carme Farnell ha explicat quin és el funcionament d'aquest algorisme, els resultats que s'han obtingut durant aquests últims anys, i com des de l'SMC s'utilitza aquesta eina per fer avisos d'una Situació Meteorològica de Perill (SMP) de Temps Violent que poden afectar la població durant un període determinat.

 

 

Anar al contingut