Plomalls de les canyes al Baix Llobregat (N. Gómez)

Com serà l'hivern, fred o càlid? Segons la llargada dels plomalls de les canyes

Un senyal que, segons la meteorologia popular, identifica i defineix el comportament de l'hivern és el plomall de les canyes i canyissars florits de finals d'estiu i principis de tardor. És el corresponent del calendari de la ceba al gener, però al setembre, i fa referència a la temperatura de l'hivern.

Com més llarg sigui el plomall, més fred i rigorós seria l'hivern, i un plomall curt correspondria a un hivern poc fred i amb neu escassa. En aquest cas, fotografia presa al Parc Agrari del delta del Llobregat, el plomall de les canyes és curt i, fins i tot, escarransit, la qual cosa significaria un hivern més curt i càlid del que és normal.

Observar la natura ens fa més savis

No fa pas gaire temps, quan l'home estava més arrelat a la terra i estava a expenses del temps que feia, el món de la pagesia i la ramaderia sabia el temps que faria a partir de l'observació del cel, pel comportament dels animals i mirant amb atenció boscos, plantes i altres espècies vegetals. Un coneixement que es transmetia de manera natural de pares a fills, un temps en què durant generacions l'arrelament a la terra era continu i la transferència d'aquest coneixement era un mestratge. Era un temps en què la tecnologia era molt primitiva i la poca que hi havia no arribava pas arreu. D'aquí la importància de descobrir els senyals que ens dona la natura per predir el temps, des d'hores vista fins a setmanes.

Com serà el que resta d'any, segons Copernicus?

Els mapes de temperatures elaborats per Meteocat, amb dades proporcionades per Copernicus basades en models mensuals de l'ECMWF, mostren un darrer trimestre del 2024 amb temperatures més càlides del que és normal, sobretot el mes d'octubre, amb una anomalia entre +0,5 i +1,0 graus.

Mapa d'anomalia de temperatura d'octubre (Meteocat)

Les anomalies de novembre i desembre s'acosten més a les temperatures normals per als respectius mesos, però no hi arriben.

Mapa d'anomalia de temperatura de novembre (Meteocat)
Mapa d'anomalia de temperatura de desembre (Meteocat)

Comparació del pronòstic dels plomalls amb les dades dels darrers hiverns

Les dates d'inici i final de les estacions meteorològiques de l'any no coincideixen amb les estacions astronòmiques ni amb els trimestres naturals de l'any. De manera que l'hivern meteorològic és desembre, gener i febrer. Fem una breu anàlisi entre el pronòstic dels plomalls i la realitat dels darrers anys.

L'hivern 2023-2024 va ser molt càlid. En àrees de muntanya va ser uns dels hiverns més càlids des que hi ha registres. La previsió dels plomalls indicaven un hivern càlid.

L'hivern 2022-2023 va ser globalment càlid, i encara gràcies a les fredorades de gener i febrer per contrarestar les temperatures tan altes de desembre. La previsió dels plomalls de fa un any mostraven un hivern normal o una mica càlid.

L'hivern 2021-2022 va ser càlid a la major part de país, segons el butlletí climàtic estacional de Meteocat. En canvi, el pronòstic dels plomalls anunciava un hivern una mica més fred del que era normal, cosa que no va ser així.

ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut