Com s'ha notat a embassaments i rius l'últim episodi de pluja, el més important en mig any
En alguns punts, no hi plovia tant des del famós temporal Gloria, el gener de 2020
Divendres i dissabte hem tingut dues pertorbacions que han estat una autèntica benedicció en un moment molt crític per la manca de pluja a Catalunya. S'han registrat quantitats de precipitació molt generoses en molts punts del país.
En conjunt, i segons confirmava el Servei Meteorològic de Catalunya, ha estat l'episodi més plujós en mig any. Però en alguns casos, no plovia tant des del pas de la borrasca Gloria, el gener de 2020.
Al conjunt de Catalunya i amb dades fins a les 9 del vespre, avui dissabte ha estat el dia més plujós des del 15/09/2023.
Meteocat (@meteocat) March 9, 2024
En algunes estacions d'#Osona com Viladrau (80,8 mm) o Muntanyola (51,5 mm) no hi plovia tant en un sol dia des del temporal Glòria (20-23 de gener de 2020)
La precipitació acumulada entre divendres i dissabte ha superat els 50 mm al vessant sud del Pirineu, Prepirineu, sectors de la Catalunya Central i comarques del nord-est.
Meteocat (@meteocat) March 10, 2024
Al massís del #Montseny s'han recollit prop de 100 mm, amb 98 mm a Arbúcies (#laSelva) o Viladrau (#Osona) pic.twitter.com/KYMv9wJERT
Fins als 100 mm puntuals
Aquest és un mapa amb alguns dels registres més importants acumulats entre els dos dies.
Els màxims han arribat en punts de les comarques de la Selva o Osona, amb valors al voltant dels 100 mm a Arbúcies o Viladrau.
I com no, també cal destacar la nevada, sobretot a l'Alt Pirineu, amb registres d'entre 80 i 90 mm. Al mapa surten Salòria i Boí, però també tenim 86 mm a Espot o 84 mm a la Torre de Capdella.
L'episodi ha tingut menys incidència a les Terres de l'Ebre i a la Vall d'Aran, on els registres màxims volten els 10-15 mm. A les Terres de Ponent, hem tingut molts valors d'uns 20 mm: Cervera (25 mm), el Poal (23 mm) o Tàrrega (23 mm).
Més sort han tingut a la Conca de Barberà, el Baix Empordà o al Garraf (entre 20 i 35 mm), al Penedès (entre 20 i 50 mm), a l'Anoia i al Solsonès (entre 30 i 60 mm), al Lluçanès o al Pla de l'Estany (entre 40 i 50 mm).
I no oblidem també la nevada a la Cerdanya (registres d'entre 25 i 60 mm a les diferents estacions meteorològiques de la comarca).
Brutalíssim com està @SnowLaMolina i Alp2500! Nevada de la temporada i dels últims anys, des del Glòria! ????? #powderday pic.twitter.com/8aEdUSyQtf
Marc Gassó Torrents (@MeteoGasso) March 10, 2024
Pluja que fa reviscolar rius i rieres
Segueix mancant molta aigua per arribar a les capes profundes, però almenys l'episodi ha servit, a banda de fer saó en camps i boscos, per reviscolar rius, rieres i salts d'aigua, si més no per unes hores.
Mireu, per exemple, com va ha evolucionat durant les últimes hores el cabal del riu Ter al seu pas per les Masies de Roda: entre les 7 del matí i les 14 hores de dissabte va passar de 1,7 m3/s a 9,7 m3/s. El màxim ha arribat fins als 15,7 m3/s.
En aquest mapa recopilem alguns exemples més de l'evolució del cabal entre el passat dijous i el matí de diumenge.
Juntament amb les imatges de les nevades, les fotografies i vídeos de rius, rieres o salts d'aigua que s'han compartit durant les últimes hores fan goig. En podeu trobar molts exemples a la secció de fotos i vídeos dels espectadors del portal del temps.
Ara siiii, cap a Sau!
Adrià Sentias (@adriasentias_) March 9, 2024
El riu Ter al seu pas per Roda de Ter.@alexmegapc @P4Estacions @Vakapiupiu @eltempsTV3 @TomasMolinaB @ToniVidal02 pic.twitter.com/UCvULyfEho
Després de molts mesos amb el riu sec, avui la Tordera té aquest aspecte. A St Esteve de Palautordera! ? Carles Llopis @eltempsTV3 #eltemps3Cat https://t.co/wJx9BsTezd pic.twitter.com/MLWaRliNZv
enric agud ? (@enricagud) March 10, 2024
Rellinars 34 li/m²#Vacarisses de 27 a 30 mm (ahir 11 mm)
Niel Delmar (@Vakapiupiu) March 9, 2024
La riera de Rellinars s'ha omplert una mica, ara sembla bonic, torna la vida, les han passat magres. És molt insuficient, fonts seques! Per sobre flueix però aquífer està molt just!
Però de meravella @MarcMalgosa pic.twitter.com/Xiq7qjIWkQ
La riera de #Vallforners amb un bon cabal pel seu pas per #Cardedeu @AlfredRPico @btveltemps @eltemps_rtve @eltempsTV3 @VOrientalTv @enricagud @alcantara_alb @eloicordomi @ARAmeteo @tempsdemeteo @MeteoMauri @meteocat @PereLl65 @SergiLoras @SoniaPapell @sibilafc #eltempstv3cat pic.twitter.com/O9yQ4pPvkx
Miguel Angel Ciudad (@MiguelCiudad) March 9, 2024
El so del Gurri després de la pluja i neu@P4Estacions @TomasMolinaB @SergiLoras @aria_meteo @MeteoMauri @alfons_pc @AlfredRPico @SoniaPapell @sarai_sarroca @eltempsTV3 @gemmapuigf @alcantara_alb @Vakapiupiu @alexmegapc @marcosamores @eltemps_rtve @meteorac1 #eltempsTV3 #Osona pic.twitter.com/RrWmCeRUFW
Plouen granotes (@plouen_granotes) March 3, 2024
Els embassaments necessiten molts més episodis com aquest
Aquesta crescuda fugaç dels rius sumarà molt poc als pantans, una mica més quan es fongui la reserva de neu que s'ha acumulat al Pirineu.
Segons l'última dada publicada per l'Agència Catalana de l'Aigua, les reserves de les conques internes han passat del 14,41% al 14,46 %.
Si ens fixem, per exemple, en el pantà de Sau, ha pujat del 1,22% abans de les pluges al 2,70%, a primera hora de dilluns.
A la Baells, hem passat d'un volum del 19% al 21,4%.
A la Llosa del Cavall, del 15% al 16%.
I a Darnius-Boadella, de 11,29% a 11,5%.
Aquest és l'increment de les reserves d'aigua dels pantans entre l'abans i el després de l'episodi de precipitacions. A les conques internes les pluges han incrementat les reserves d'aigua en només en 3,7 hm³.
Percentatges mínims. I és que, per acabar amb la sequera, caldrien uns 10 episodis com el que hem tingut aquests dos dies.
Recordem que la sequera de 2006-2008, la més greu en 90 anys a casa nostra, va acabar amb una primavera amb pluges entre 400 i 600 mm al Pirineu.
En aquella ocasió, en dos mesos es va girar la truita. Les pluges van arribar els mesos de maig i juny, van disparar les reserves d'aigua i van posar punt final a la vigència del decret de sequera. Tant de bo es repeteixi la jugada en els pròxims mesos.
- ARXIVAT A:
- Meteorologia