Com veure el cometa C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS), l'anomenat cometa del segle
- TEMA:
- Meteorologia
Un cop ha passat per darrere del Sol, i amb l'esperança que es compleixin les expectatives que s'han posat sobre ell fins al punt d'anomenar-lo el "cometa del segle", abans de veure realment si s'ho mereix per la seva brillantor, ara toca resoldre el misteri.
El cometa està passant pel seu punt de màxima aproximació a la Terra i aquests dies, uns 40 minuts després de la posta de sol, podrà fer-se molt espectacular i competir en brillantor amb Júpiter.
On mirar?
El més important és que sigui des d'un punt ben fosc, sense obstacles com muntanyes o edificis quan es miri cap a l'oest, allà on fa una estona s'haurà acabat de pondre el sol.
Una bona forma d'orientar-se serà el planeta Venus, que el veurem brillar força mirant cap a l'oest. Llavors cal mirar una mica a la dreta de Venus i buscar el cometa. Com es veu al gràfic, aquest dissabte, en el moment de màxima aproximació a la Terra, serà pràcticament a la mateixa altura de Venus i a la seva dreta, i els dies següents serà cada nit una mica més amunt.
Què veurem?
Encara és una mica un misteri, o una sorpresa. S'espera que el fenomen conegut com a dispersió cap endavant, o "forward-scattering", pugui fer que la cua capti molta llum del Sol, que l'il·luminarà des del darrere, i la faci brillar espectacularment. També hi ha la possibilitat que la tempesta solar que va fer que aquest divendres es veiessin aurores boreals a Catalunya hagi pogut alterar d'alguna manera la seva cua o, fins i tot, trencar-la. És un misteri astronòmic que podrem descobrir aquest cap de setmana.
Em calen instruments per veure'l?
Pot ajudar utilitzar uns binocles per localitzar-lo o per veure'l amb més detall. Cal insistir que no s'han d'utilitzar mai binocles ni telescopis mirant cap al Sol, perquè poden causar ceguesa de forma immediata. Un cop el Sol hagi desaparegut completament de l'horitzó, i esperant uns 40 minuts després que hagi desaparegut, ja és segur mirar amb binocles o telescopi en aquella direcció.
De tota manera, tal com es veu en el gràfic, entre el 12 i el 17 d'octubre, s'espera que la cua sigui molt gran i espectacular. Després d'aquesta data, la cua anirà perdent ràpidament lluminositat i el cometa serà cada cop més lluny de la Terra i del Sol, i també s'anirà fent petit, i llavors sí que caldrà utilitzar binocles per observar-lo.
I si el vull fotografiar?
La millor manera de fer una foto a un cometa és amb una càmera digital i un trípode i fent una foto de llarga exposició. Amb totes les precaucions de no mirar mai directament cap al Sol, un cop s'hagi post i tinguem el trípode preparat i muntat amb la càmera, localitzarem el cometa i farem l'enquadrament amb la càmera digital. Per calcular el període d'exposició, el millor mètode és dividir 500 per la distància focal de la lent. Si s'està utilitzant una lent de 50 mm, per exemple: 500 dividits per 50, són 10 segons d'exposició.
- ARXIVAT A:
- Meteorologia