Cuques de llum còsmiques: així es veuen els satèl·lits Starlink des de l'Estació Espacial Internacional

Això és el que veu l'astronauta Don Pettit des de l'Estació Espacial Internacional quan mira per la finestreta: el negre de l'espai profund i el blau del nostre planeta, però també, com si fossin cuques de llum volant sense rumb en la gelor del buit extraterrestre, un seguit de llumets que es mouen per l'espai.

En paraules de Pettit són:

Lluernes còsmiques. En realitat, són satèl·lits Starlink que emeten llum solar momentàniament cap a @Space_Station

 

En tot moment hi ha milers de satèl·lits a baixa altura que es mouen al voltant de la Terra. Les imatges mostren un resum de 2 minuts i 20 segons del moviment dels satèl·lits en òrbita baixa durant 14 hores a partir de les 17.00 del dimecres 4 de desembre a Tòquio. En aquesta representació hi ha inclosos els satèl·lits Starlink i els satèl·lits OneWeb, el groc és la llum del Sol i el vermell és l'ombra de la Terra.

Aquesta és l'evolució del nombre i distribució dels satèl·lits Starlink des de l'agost del 2019 fins a l'actualitat. Segons l'astrònom Jonathan McDowell, al novembre del 2024 n'hi havia 6.764 en òrbita

Cada satèl·lit té una vida útil d'uns cinc anys, pesa uns 800 quilos en el moment del llançament i els objectius marcats per la companyia indiquen que n'hi haurà uns 42.000 en òrbita quan la que anomenen "megaconstel·lació" de SpaceX estigui completament operativa. Cada cop que hi ha un llançament, moltes persones queden sorpreses per una mena trenet de llums que creuen el cel, ja que se'n llancen una quarantena amb cada coet que després es van distribuint ells mateixos per l'espai cap a les seves posicions assignades.

Aquestes fotografies de l'astronauta Pettit des de l'Estació Espacial Internacional mostren (les taques blanques que són els reflexos del Sol a les plaques solars) els flaixos dels satèl·lits contra la Terra i les estrelles.

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut