Boira a Cornudella de Montsant (Joaquín Señan)

De la dana a la boira persistent: el balanç climàtic del novembre a Catalunya

Un mes que ha estat anòmalament càlid, però molt plujós en alguns casos

Gori MasipActualitzat

Ha arribat l'hivern meteorològic, i això significa que tanquem el mes de novembre i el trimestre de tardor. L'hivern astronòmic no ho farà fins al dissabte 21 de desembre quan passin vint minuts de les deu del matí. A l'espera de la publicació dels butlletins definitius, el Servei Meteorològic ha publicat un avanç del butlletí del mes de novembre amb els titulars més destacats.


Dana, pluja, vent i boira

El novembre ha estat marcat per una primera setmana on la famosa dana va provocar alguns aiguats a la zona del litoral, punts del Camp de Tarragona, del Garraf o en sectors de la mateixa àrea metropolitana de Barcelona, amb xàfecs que van castigar zones com Castelldefels, Gavà o Viladecans. En tots aquests sectors els registres van superar els 100 mm. També cal recordar l'aiguat "sorpresa" per la seva persistència i acumulació a la zona del cap de Creus, que va arrossegar desenes de vehicles a la riera de Cadaqués.

De la segona setmana destaca un nou episodi de precipitació que va deixar més de 100 mm a les Terres de l'Ebre i que va tornar a obligar a restringir la mobilitat no essencial al sud del país. Així doncs, una primera quinzena de més plujosa, no arreu, i que va anar acompanyada de més de 2.000 llamps detectats per la XRAD del Servei Meteorològic de Catalunya. Fins i tot un tornado al Pont d'Armentera.

Els episodis de pluja van donar lloc a una tercera setmana on les ventades de ponent i mestral van prendre el relleu del protagonisme, amb ratxes de més de 80 km/h en diversos indrets del país i huracanades a l'alta muntanya. De l'última setmana destaca un temps més aviat anticiclònic dominat per la boira persistent a Ponent i la vall de l'Ebre, amb la qual també hem començat el desembre, i per una amplitud tèrmica important.

Temperatura clarament per sobre la mitjana

Segur que ho heu notat, i és que de fred n'ha fet ben poc en conjunt. De fet, segons informacions del Meteocat en 17 de les 115 estacions que tenen més de 20 anys de dades, ha estat el novembre més càlid que han registrat mai en la seva sèrie. Sobretot es troben situades a la Catalunya Central i al Prepirineu, on la desviació positiva dels termòmetres ha estat més marcada:

Diferència entre la temperatura mitjana de novembre i la mitjana climàtica 1991-2020 ºC (Servei Meteorològic de Catalunya)

En alguns sectors, l'anomalia de temperatura respecte a la mitjana climàtica arriba a superar els 3 graus. És el cas de sectors de l'alta muntanya com Bonaigua, Salòria o Lac Redon, però també de municipis prepirinencs com Guardiola de Berguedà. Cal dir, però, que la mitjana elevada ve donada sobretot per unes temperatures mínimes nocturnes disparades, i no tant per unes màximes desbocades, que en alguns casos han arribat a fregar els 25 graus.

Hem de recordar que durant la primera desena de dies les mínimes fregaven en alguns casos el valor tropical (20ºC) i a l'interior quedaven clarament per sobre dels 10ºC, uns valors més propis d'octubre i facilitats en alguns casos per la presència de núvols. De fet, el mateix avanç del butlletí recull que ha estat un mes amb menys hores de sol de les habituals a nivell general. Una disminució de la llum solar que arriba fins a un 30% en punts del pla de Lleida a causa de la persistència de la boira a finals de mes.
 

Molta pluja a les Terres de l'Ebre i en altres sectors del litoral sud

La dana de principis de mes o el flux humit procedent del Mediterrani, entre altres factors, va provocar una primera quinzena plujosa en punts de la meitat sud del litoral. En zones del Montsià o el Baix Ebre, també del Garraf, la pluja mensual supera els 200 mm. Fins i tot els 250 litres per metre quadrat en el cas d'Alcanar o d'Ulldecona. En canvi, molt poca precipitació al Pirineu i Prepirineu, sobretot al sector central, on pràcticament la precipitació ha estat nul·la.

Desviació de precipitació del novembre respecte a la mitjana climàtica 1991-2020 (Servei Meteorològic de Catalunya)

Per a més informació, podeu consultar l'avanç sencer del butlletí aquí.
 

De neu, poca… de moment!

De fred n'ha fet poc i de neu n'ha caigut ben poca, tot i una enfarinada anecdòtica fins a cota mitjana al voltant del dia 13. Podria ser que, de cara a la setmana vinent, arribessin canvis, tot i que per confirmar, aleshores sí, amb una fredorada i possible nevada important al Pirineu. Un pronòstic que s'haurà d'anar seguint en les pròximes actualitzacions dels mapes.

Enfarinada al Pirineu Oriental des de Sant Bartomeu del Grau, 14 de novembre (Ramon Vila)

També ha estat un mes de dades extremes. El novembre ens ha portat la ratxa de vent més forta d'aquest 2024 a la Xarxa d'Estacions Meteorològiques Automàtiques del Meteocat: 144 km/h a Portbou, 163 en el cas del Cap de Vaquèira (AEMET). També la quantitat més alta de pluja acumulada en 24 hores, més de 150 mm al delta del Llobregat el dia dels aiguats.

ARXIVAT A:
Meteorologia
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut