Dennis, una borrasca excepcional que posa en alerta el nord d'Europa
S'ha registrat un brusc descens de la pressió atmosfèrica en el centre de la pertorbació, característica de les ciclogènesis explosives
Ventades fortes, temporal marítim i inundacions: és el ventall d'efectes que indiquen les previsions meteorològiques per a aquest cap de setmana al nord d'Europa, per l'arribada d'una potent pertorbació anomenada Dennis. Tot això després d'una altra gran borrasca, Ciara, que ja va posar en alerta la façana occidental del continent el cap de setmana passat.
#StormDennis has been rapidly developing overnight and will continue to deepen through today.
Met Office (@metoffice) February 15, 2020
The central pressure is forecast to get near to 920 hectopascals (millibars) which is one of the lowest known pressures in the North Atlantic pic.twitter.com/e2nv6vswz6
Ciclogènesi explosiva
Des del començament de l'hivern, un nombre important de depressions atlàntiques han afectat el centre i nord del continent europeu. Vam acabar la tardor amb la borrasca Elsa, el 22 de desembre va arribar el Fabien, i el cap de setmana passat, la borrasca Ciara.
Ara és el torn del Dennis, que a hores d'ara ja és una borrasca excepcional. L'aprofundiment de la depressió ha estat molt ràpid, tant que la seva formació s'ajusta al que es coneix com una ciclogènesi explosiva, o "weather bomb", bomba meteorològica, sinònim que fa servir la Societat Meteorològica Americana. Aquest fet passa quan la pressió atmosfèrica al centre d'una borrasca extratropical disminueix, almenys, 1 hPa per hora durant 24 hores.
De fet, aquesta velocitat de descens de la pressió ha quedat polvoritzada durant les últimes hores. Segons l'anàlisi de la NOAA, la borrasca ha baixat dels 994 hPa de les 00 hores UTC de divendres als 944 hPa de les 00 de dissabte. Són 50 hPa en 24 hores, més del doble del necessari per considerar-lo un procés de ciclogènesi explosiva. Al llarg de dissabte, la pressió encara ha de baixar més.
Aquest és el mapa isobàric previst per a les 00 UTC de diumenge, on el servei meteorològic britànic (MetOffice) calcula una pressió central de 922 hPa.
Baixes pressions rècord
Amb aquestes previsions, el Dennis pot ser una de les pertorbacions més profundes registrada a l'Atlàntic Nord. El rècord de baixes pressions en aquesta zona va ser provocat per la borrasca Braer, amb uns 913hPa el 10-11 de gener del 1993.
Altres dades significatives de baixa pressió en aquest sector són:
► Irlanda: 931 hPa a Limerick, el 28 de novembre del 1838
► Regne Unit: 926 hPa a Ochtertyre, Pershire, el 26 de gener del 1884
► Illes Fèroe: 916 hPa el 1 de gener del 1992
El rècord mundial de baixes pressions el té el supertifó Tip, amb 870 hPa registrats al seu centre al nord del Pacífic, a l'octubre de 1979.
Baixes pressions a Catalunya
Perquè ens en fem una idea, a Catalunya la pressió molt poques vegades ha baixat de 980 hPa. El 2013, la borrasca Gong va deixar un registre de pressió de 981,2 hPa. Va ser la segona pressió atmosfèrica més baixa enregistrada des de l'any 1969. Ha sigut la sisena vegada que la pressió ha baixat per sota els 985 hPa.
Pendents dels efectes del Dennis
Els efectes de la borrasca Dennis seran de temps sever: forts vents, mala mar i pluges intenses. Vents sostinguts de 100 a 120 km/h, amb onades que poden arribar als 14-15 metres d'altura mitjana.