Descobreixen un altre cometa, el C/2024 S1 ATLAS, que podria brillar mes que Venus i seria el segon cometa visible a simple vista d'aquest mes d'octubre
Encara estem pendents del cometa C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS), que continua generant expectatives de ser molt brillant i fins i tot visible de dia els pròxims dies, curiosament afectat per la darrera erupció solar de la taca AR3842, que ha tornat a provocar una ejecció de massa coronal del sol aquest dilluns d'octubre.
This CME is going to hit both the comet and Earth, in that order. The impact could actually rip off the comet's tail. A broken tail is something we should look for when Comet Tsuchinshan-ATLAS emerges from the sun's glare later this week.
SGT "Preacher" #CATARMY Chaplain of #PAWfleet (@envoluted) October 8, 2024
????
https://t.co/qQYp3jUJKm pic.twitter.com/dVlKGk4bf9
Així es veien la flamarada i el cometa a través de l'Observatori Helioesfèric Solar (SOHO) de la NASA. Segons els astrònoms, l'impacte d'aquesta tempesta solar podria trencar la cua del cometa aquests pròxims dies.
Mentre passa tot això, el mateix sistema que va codetectar aquest cometa n'ha descobert un altre, que també apunta a ser espectacular. Es tracta del C/2024 S1 ATLAS, que ara s'està endinsant en el sistema solar i que serà del tipus anomenat "fregador solar de Kreuts", ja que la seva òrbita el porta a passar fregant el Sol. Si sobreviu a aquesta aproximació, podria ser semblant al gran cometa de 1965 C/1965 S1, el Ikeya-Seki.
Com localitzar el cometa 2024 S1 ATLAS
Cal dir que, de moment, aconseguir-ho serà un repte. En aquests moments encara s'està acostant al Sol i és un repte per a observadors del cel experimentats. Es pot seguir en aquest web de Gideon van Buitenen.
Un cop passi pel punt més pròxim al Sol, el 28 d'octubre, tornarà a ser visible i llavors hi ha la possibilitat que, si sobreviu, sigui espectacular a partir del 3 de novembre. Després tornarà a allunyar-se cap als confins del nostre sistema.
???? ATLAS (C/2024 S1)
MIKE_san (@MIKE__san) October 5, 2024
2024/10/05?? pic.twitter.com/n5a4H8RZ1q
- ARXIVAT A:
- Meteorologia