Calor històrica a Catalunya, amb rècords a l'Observatori de l'Ebre i l'Observatori Fabra
- TEMA:
- Meteorologia
El pic de la primera onada de calor de l'estiu ha esdevingut una jornada històrica per a la meteorologia a Catalunya. La calor extrema ha tornat a afectar de manera molt homogènia tot el país: gairebé una setantena d'estacions de les 185 del Meteocat van igualar o superar els 40 ºC, i s'han batut diversos rècords. Els més destacats, els de les sèries centenàries de Tortosa i Barcelona.
Rècord absolut a l'Observatori de l'Ebre de Tortosa
El valor més alt mesurat a Catalunya aquest dimecres va ser el de Tortosa, amb 43,9 ºC, un rècord històric. Segons l'Agència Estatal de Meteorologia, és la màxima més càlida de tota la sèrie de l'Observatori de l'Ebre de Tortosa (Roquetes).
No només va ser el registre més alt des que funciona l'estació de l'AEMET (1920) sinó de tota la sèrie que va començar el 1905 i, fins i tot, dels registres anteriors del Col·legi Màxim de la Companyia de Jesús, del 1880.
Rècords a l'Observatori Fabra de Barcelona
Una altra sèrie històrica, la de Barcelona-Observatori Fabra (RACAB), va registrar també dades extraordinàries. En primer lloc, es va confirmar el rècord de temperatura mínima més càlida, que finalment va ser de 29,4 ºC. Rècord des del 1914.
Per la seva banda, la temperatura màxima a l'estació manual va ser de 38,8°C. És la temperatura màxima més elevada registrada mai en un mes d'agost i la segona màxima absoluta, només per darrere del rècord absolut del dia 6 de juliol del 1982 (39,8°C).
Si es té en compte la temperatura mitjana del dia (34,1 ºC), i segons reporta l'observador Alfons Puertas, aquest 23 d'agost de 2023 ha estat en conjunt el dia més càlid de tota la sèrie climàtica de l'Observatori Fabra. Cap altre dia ha registrat una temperatura mitjana igual des del 1914.
Cal destacar també que l'estació automàtica de l'Observatori Fabra del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) sí que va batre el seu rècord, amb una màxima de 38,5 ºC. La sèrie del Fabra va començar el 1995.
8 rècords de més de 20 anys
Per la seva banda, l'SMC va reportar 8 rècords en estacions de la Xarxa d'Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) amb més de 20 anys de dades.
En conjunt, els rècords anteriors es van superar per dècimes de grau, amb l'excepció d'Aldover, amb màxima de 43,4 ºC, un grau per sobre del rècord anterior, de l'any 2019.
L'SMC també ha confirmat 15 rècords absoluts de temperatura mínima.
Cinc dies consecutius amb 40 ºC a Lleida
Dades també destacades a Lleida, que reporta l'observador Armando Álvarez. Amb la màxima assolida aquest dijous (finalment va ser 41,2 ºC), la capital del Segre ha registrat 5 dies consecutius temperatures de 40 ºC o més a l'estació de Lleida-AEMET. Això no havia passat mai des que hi ha registres (1939), i només hi havia precedents de quatre dies consecutius en els mesos de juny de 2019 i juliol de 2015 i 2022.
Els 40 ºC se superen a gairebé tot el país
Els 40 ºC s'han repartit, també, per comarques del nord-est. L'observador Enric Estragués reporta una màxima de 42 ºC a Banyoles registrats al termòmetre oficial de la Xarxa d'Observadors Meteorològics (XOM) del Meteocat. Aquest valor és el cinquè rècord absolut de temperatura màxima de la sèrie, amb dades des del 1920. Totes les temperatures superiors a 40 ºC registrades a Banyoles han estat al segle XXI. El rècord absolut va ser el 18 de juliol de 2023, amb 44,2º C.- ARXIVAT A:
- Meteorologia