Dia amb fred cru i nevades a cotes molt baixes

Alberto Alcántara/Néstor GómezActualitzat

Avui tenim l'embossament d'aire fred just a la vertical de Catalunya. Això comporta una gran incertesa en la distribució de les pluges i nevades. La cota es mantindrà molt baixa durant tot el dia i estan activats els avisos del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) per neu, fred i onatge.

Possibles nevades matinals

Anem per fases. D'una banda, al llarg de la matinada continuarà nevant, amb una precipitació que avançarà durant la matinada pel sector central del litoral i prelitoral fins ben bé des del Barcelonès fins al Baix Camp amb cota de neu a zero metres.

Durant el matí, els ruixats de neu tendirien a anar minvant de nord a sud.

 

A la tarda es reactivaran nous ruixats de neu a la banda del litoral i prelitoral central i sud, amb una cota de neu que se situarà cap als 200 metres. Arrencarà a primera hora de la tarda per l'Empordà i avançarà cap a la Garrotxa i al Ripollès, a mitja tarda serà a l'àrea de Barcelona i cap a la tarda i vespre al Camp de Tarragona. S'acumularan precipitacions poc abundants en general.

Per últim, destaquem que la nevada també anirà fent al vessant nord del Pirineu al llarg del dia, primer cap a l'Alt Pirineu i a partir de la tarda al Pirineu oriental.

La ventada afluixa però no desapareix

De moment, el vent del nord i nord-oest continuarà als dos extrems del país, tot i que amb moltes més pauses, sobretot el cerç i el mestral durant les hores centrals del dia. Encara tindrem cops forts o puntualment molt forts, però més esporàdics. L'avís per vent no està activat, però sí que es manté l'avís per onatge a la Costa Brava.

 

No passarem dels 10 ºC

L'avís per fred està activat per temperatures mínimes extremes. A primera hora tindrem valors de 4 a 8 ºC més baixos que els de diumenge en molts indrets, puntualment més al Pirineu. Les glaçades conqueriran moltes zones d'interior. Al migdia, la davallada serà d'entre 8 i 10 ºC en alguns punts de l'oest de Catalunya. Els valors màxims quedaran entre els 6 i 10 ºC en general.

I dimarts...

Caldrà veure com evoluciona tot plegat, i com acaben ubicades les pertorbacions, tant en alçada com en la superfície, perquè s'ha de formar una borrasca entre les Balears i Sardenya que podria afectar-nos amb una nova tongada de precipitació. De moment, l'SMC ha activat de nou els avisos per neu i onatge.

Si la pertorbació s'acosta prou a la costa catalana, podrem veure precipitació a la façana oriental, des del Camp de Tarragona fins a les comarques interiors de Girona i passant per la costa i el prelitoral Central. La temperatura pujarà i la cota de neu estarà entre 400 i 900 metres.

ARXIVAT A:
Meteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut