Efecte Fujiwhara entre dos ciclons bomba a l'oest dels Estats Units
- TEMA:
- Meteorologia
La situació meteorològica actual als Estats Units ve marcada per un conjunt de fenòmens que no es veuen cada dia: a la costa oest, dues borrasques que s'han aprofundit en un procés de ciclogènesi explosiva es mouen seguint l'efecte Fujiwhara i impulsen un riu atmosfèric. Una altra borrasca, al nord-est del país, està provocant nevades per efecte llac.
Efecte Fujiwhara amb ciclons bomba
L'efecte Fujiwhara es produeix quan dos ciclons, que no cal que siguin tropicals, estan molt pròxims i interactuen entre ells, fent una mena de "ball" que depèn de la mida i la distància entre les dues pertorbacions.
En aquest cas, la primera pertorbació es va generar a mitjans de setmana, i va portar molts problemes en estats com Califòrnia o Oregon. La segona, porta una segona tongada d'efectes a la costa oest.
El que és curiós és que les dues borrasques que protagonitzen aquest ball són d'aquelles anomenades borrasques explosives o ciclons bomba. S'anomenen això per haver patit processos de ciclogènesi explosiva, és a dir, que han experimentat un descens molt ràpid de la pressió atmosfèrica central.
Els ciclons bomba, en ser molt profunds, porten associats grans ventades. Els efectes del vent han estat molt evidents als estats de Washington, Oregon i al nord de Califòrnia. S'han reportat almenys dos morts, i centenars de milers de persones s'han quedat sense electricitat pels danys provocats en la xarxa, només pel primer dels dos ciclons.
Inundacions per riu atmosfèric
Però això no és tot: aquesta configuració ciclònica està impulsant el que s'anomena un riu atmosfèric, un corrent estret i llarg que transporta grans quantitats de vapor d'aigua per l'aire des de latituds tropicals. De la mateixa manera que faria un riu amb l'aigua líquida, però per l'atmosfera. Segons especifica l'agència NOAA, els rius atmosfèrics poden transportar fins a 15 vegades el volum del riu Mississipi.
Els rius atmosfèrics tenen la capacitat d'abocar grans quantitats de precipitació, amb conseqüències positives i negatives: a Califòrnia, un estat afectat per la sequera, la pluja ha ajudat a reviscolar els embassaments i a remullar una vegetació molt seca, però també ha provocat esllavissades de fang i ha provocat inundacions.
Una de les zones afectades per les inundacions ha estat el comtat de Sonoma, una de les zones vinícoles més grans de l'estat. El comtat de Sonoma ha rebut més de 250 mm de pluja, amb un rècord de precipitació en 24 hores.
Nevades per efecte llac
Mirem ara a la costa atlàntica dels Estats Units. Allà s'ubica una altra profunda borrasca, que arrossega una massa d'aire polar al nord-est del país. Es tracta de la primera pertorbació hivernal en aquest sector. També ve caracteritzada per forts vents.
Una de les conseqüències que porten aquest tipus de pertorbació són les nevades per efecte llac, que és com s'anomenen els episodis de precipitació que es donen al voltant dels grans llacs que hi ha al nord dels Estats Units.
I aquí teniu un exemple de la intensitat d'aquestes nevades, que es va deixar sentir mentre es jugava un partit de futbol americà a Cleveland, Ohio.
La part positiva és que la gran borrasca porta precipitacions a sectors que també estan castigats per la sequera com per exemple Nova York i Nova Jersey. Amb tots aquests elements en joc, el Servei Meteorològic Nacional (NWS) preveu un cap de setmana de temps complicat.
- ARXIVAT A:
- Meteorologia