El canvi d'hora ni és universal ni es canvia el mateix dia
El canvi d'hora és una cosa dels països rics
Comencem amb una descripció del mapa: en blau, els països que canvien l'hora; en taronja, els que ja no canvien l'hora, i en vermell, els que mai han canviat l'hora.
Tot i que sobti, són més els països que no canvien l'hora que els que la canvien dos cops a l'any. La raó és clara: si heu llegit la notícia "Més de 100 anys amb canvi d'hora i el cas curiós d'Espanya", sabreu que la finalitat era l'estalvi d'energia, promogut per Europa, en les economies desenvolupades.
Com que no tot el món juga amb igualtat de condicions, cada país adapta l'horari a l'època de l'any segons la seva conveniència. Gran part d'Amèrica del Sud i gairebé la totalitat d'Àfrica i Àsia mantenen tot l'any el mateix horari.
Entre els països desenvolupats, la majoria a l'hemisferi nord, trobem coses tan curioses com que als Estats Units, el Canadà o Austràlia hi ha estats que no canvien l'hora, mentre que la resta del país sí que ho fa. A Europa, Islàndia és l'únic país que no canvia l'hora.
La data del canvi d'hora varia segons el país
Si teniu un bar o qualsevol altre establiment i us agrada posar rellotges a la paret amb l'hora dels diferents països, un consell: agafeu països que no mouen l'hora durant l'any o parareu ben bojos. Cada país canvia l'hora el cap de setmana que vol.
A Europa està establert que els canvis d'hora es fan les matinades de l'últim diumenge de març i d'octubre. Als Estats Units, l'horari d'estiu arrenca el segon diumenge de març i acaba el primer diumenge de novembre. A Austràlia, a l'hemisferi sud, l'horari d'estiu entra el primer diumenge d'octubre i acaba el primer diumenge d'abril.