Anomalia de la temperatura de la superfície del mar (NOAA)

El fenomen climàtic de la Niña reapareix amb una intensitat inèdita en l'última dècada

Redacció Actualitzat
TEMA:
Crisi climàtica

L'Organització Meteorològica Mundial (OMM) ha anunciat que el fenomen climàtic de la Niña està actiu a l'oceà Pacífic central i oriental. Els científics preveuen que s'allargarà fins l'any que ve, un fet que tindrà conseqüències climàtiques que interactuaran amb la inèrcia inexorable de l'escalfament global.

La Niña, juntament amb el Niño, és un fenomen que afecta les temperatures, les precipitacions i les pertorbacions en moltes parts del món. El Niño té un efecte d'escalfament sobre les temperatures globals, mentre que la Niña consisteix en una configuració atmosfèrica contrària i tendeix a provocar l'efecte oposat.

La Niña pot portar temperatures de la superfície de l'oceà Pacífic equatorial central i oriental entre dos i tres graus centígrads per sota de la mitjana. L'OMM atorga un 90% de probabilitats que la temperatura de la superfície del mar tropical del Pacífic es mantingui en aquests nivells anòmals durant el que queda d'any, i un 55% de possibilitats que això continuï fins al març del 2021.

 


Entre els efectes previstos per l'OMM hi ha una disminució de la precipitació a la Banya d'Àfrica i a l'Àsia Central, al sud dels Estats Units i al nord de Mèxic. En canvi, es preveuen pluges més abundants del que és normal al Sud-est asiàtic, en algunes illes del Pacífic i al nord de Sud-amèrica.

La Niña també pot contribuir a una temporada d'huracans inusualment activa.

La Niña no frenarà l'escalfament global

En conjunt, la Niña sol tenir un efecte de refredament de les temperatures globals. Enguany, tot i que la Niña es qualifica de "moderada a forta", hi ha poques possibilitats que pugui contrarestar la inèrcia d'escalfament del 2020, que segueix en la línia ascendent dels últims anys.

Petteri Taalas, cap de l'OMM, va advertir que "el 2020 segueix en bon camí per ser un dels anys més càlids registrats". A més a més, s'espera que el període 2016-2020 sigui el quinquenni més càlid mai registrat.

És per això que Maxx Dilley, subdirector de l'OMM, recorda que "tots els esdeveniments climàtics que es produeixen de manera natural es produeixen ara en un context de canvi climàtic induït per l'ésser humà, que exacerba el clima extrem i afecta el cicle de l'aigua".

La darrera Niña, que va ser breu i relativament feble, es va començar a desenvolupar el novembre del 2017 i es va acabar l'abril del 2018, segons l'OMM. No hi havia hagut una Niña de moderada a forta des de feia una dècada.

ARXIVAT A:
Crisi climàtica
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut