El futur de la costa del Maresme, en escac pel canvi climàtic
- TEMA:
- Meteorologia
La costa del Maresme és una de les zones del país sensibles a l'escalfament del planeta per l'augment del nivell del mar i per les infraestructures que hem creat a la primera façana marítima entre passejos, línies de comunicació de tren i carretera, cimentació de rieres i els ports construïts durant el darrer segle.
Hem humanitzat la costa i ara el mar vol naturalitzat el nostre impacte. O construïm barreres, cosa poc assenyada, o donem espai al mar, amb la retirada de la nostra petjada sobre el medi ambient. Potser és l'hora de fer passos enrere. Quants diners estem disposats a pagar per refer les platges després de cada temporal, que seran més freqüents i més intensos durant les properes dècades?
Només cal donar un cop d'ull a les imatges que ens ofereix l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya entre el 1946 i el 2020 per adonar-se de la invasió i ocupació que hem fet de l'espai, amb conseqüències directes sobre la distribució de la sorra al llarg de la costa del Maresme i amb un impacte directe al sud i nord de cada port esportiu, tenint en compte que el corrent marí habitual es desplaça des de la Costa Brava cap a la Costa Central.
La franja de platja el 1946 és contínua entre Caldes d'Estrac i Mataró, amb amplades d'entre 10 i 30 metres. Actualment és inexistent, com podeu comprovar en la següent imatge del 2020.
Una línia de costa atrapada entre infraestructures. La solució a la costa del Maresme passa per renaturalitzar la costa perquè el mar vagi generant platges, afirma Joan Manuel Vilaplana, director de l'Observatori GeoRisc.
El passat confirma la tendència fosca del futur a la costa catalana si no actuem
A Catalunya tenim la sort de disposar d'un dels millors observatoris meteorològics i d'observació marítima del Mediterrani: el de l'Estartit amb més de 60 anys de dades contínues gràcies a la dedicació de Josep Pascual, topògraf, fill de pescadors i observador meteorològic i marítim. Vegem algunes dades que mostren l'evolució del mar i de la costa en els darrers decennis:
- El nivell del mar ha augmentat 10 centímetres en els darrers 30 anys, 7 dels quals en els darrers 10 anys.
- La costa perd una mitjana de 60 centímetres de platja cada any entre Begur i l'Estartit.
- Els grans temporals de mar s'han duplicat en 40 anys a la Costa Brava.
- ARXIVAT A:
- Meteorologia Crisi climàtica