El futur de la costa del Maresme, en escac pel canvi climàtic

Una línia de costa atrapada entre les infraestructures i el mar que demana una actuació imminent

Néstor GómezActualitzat

La costa del Maresme és una de les zones del país sensibles a l'escalfament del planeta per l'augment del nivell del mar i per les infraestructures que hem creat a la primera façana marítima entre passejos, línies de comunicació de tren i carretera, cimentació de rieres i els ports construïts durant el darrer segle.

Hem humanitzat la costa i ara el mar vol naturalitzat el nostre impacte. O construïm barreres, cosa poc assenyada, o donem espai al mar, amb la retirada de la nostra petjada sobre el medi ambient. Potser és l'hora de fer passos enrere. Quants diners estem disposats a pagar per refer les platges després de cada temporal, que seran més freqüents i més intensos durant les properes dècades?

Només cal donar un cop d'ull a les imatges que ens ofereix l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya entre el 1946 i el 2020 per adonar-se de la invasió i ocupació que hem fet de l'espai, amb conseqüències directes sobre la distribució de la sorra al llarg de la costa del Maresme i amb un impacte directe al sud i nord de cada port esportiu, tenint en compte que el corrent marí habitual es desplaça des de la Costa Brava cap a la Costa Central.

Fotografia aèria de la costa nord de Mataró, 1946 (ICGC)

La franja de platja el 1946 és contínua entre Caldes d'Estrac i Mataró, amb amplades d'entre 10 i 30 metres. Actualment és inexistent, com podeu comprovar en la següent imatge del 2020.

Fotografia aèria de la costa nord de Mataró, 2020 (ICGC)

Una línia de costa atrapada entre infraestructures. La solució a la costa del Maresme passa per renaturalitzar la costa perquè el mar vagi generant platges, afirma Joan Manuel Vilaplana, director de l'Observatori GeoRisc.

El passat confirma la tendència fosca del futur a la costa catalana si no actuem

A Catalunya tenim la sort de disposar d'un dels millors observatoris meteorològics i d'observació marítima del Mediterrani: el de l'Estartit amb més de 60 anys de dades contínues gràcies a la dedicació de Josep Pascual, topògraf, fill de pescadors i observador meteorològic i marítim. Vegem algunes dades que mostren l'evolució del mar i de la costa en els darrers decennis:

 

ARXIVAT A:
MeteorologiaCrisi climàtica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut