Imatge de satèl·lit de l'huracà Kirk

El gran huracà Kirk s'acostarà a Europa, on arribarà com a borrasca molt profunda

Alberto AlcántaraActualitzat

Aquests dies va evolucionant per l'oceà Atlàntic un gran huracà, el Kirk. Si tot va com està previst, el Kirk farà un gir cap a l'est i acabarà arribant a Europa en forma d'una borrasca molt profunda. A Catalunya portarà un repunt de la temperatura.


Huracà de categoria 4

Dissabte al matí el Kirk era un huracà de categoria 4, amb vents sostinguts de 205 km/h, segons l'últim informe del Centre Nacional d'Huracans (NHC). Es movia en direcció nord nord-oest, a una velocitat d'uns 20 km/h, amb una pressió central de 945 hPa.

El pronòstic que fa l'NHC dibuixa una evolució cap a l'est, amb una trajectòria que portaria l'ull d'aquesta pertorbació a prop del nord-oest de la península Ibèrica, i després cap al canal de la Mànega.  

Pronòstic per a l'huracà Kirk (NHC)


Segons aquest pronòstic, el Kirk començarà a perdre intensitat a partir de dissabte al vespre i s'anirà afeblint de manera constant durant les hores següents. Perdrà les característiques tropicals i passarà dilluns pel nord de les Açores ja com a cicló extratropical. Però ja serà cicló o borrasca forta.

Arribada a l'oest d'Europa

Els mapes del temps que fem servir per al continent europeu ja ens permeten veure representat l'huracà Kirk. No és un fet excepcional, però sempre resulta curiós veure dibuixat un huracà en els nostres mapes de referència. Per exemple, en aquest mapa isobàric del MetOffice previst per a dilluns a les 12 UTC.

Mapa isobàric previst per a dilluns a les 12 UTC (MetOffice)

Si avancem 24 hores més, per a dimarts al migdia ja el veiem simbolitzat com a ex-Kirk, o sigui, com a cicló extratropical, aproximant-se al nord-oest peninsular.

Mapa isobàric previst per a dimarts a les 12 UTC (MetOffice)


Una seixantena de ciclons tropicals a Europa

Dèiem abans que el Kirk no és un fet excepcional, però... quants ciclons tropicals arriben a aquesta part d'Europa, ja sigui com a sistemes tropicals o extratropicals? És una dada que podem consultar mitjançant l'eina en línia de trajectòries històriques d'huracans de la NOAA.

Aquí us en presentem una captura. Tot aquest guirigall de línies representa les trajectòries dels sistemes tropicals que han arribat a l'oest d'Europa, considerat entre la península Ibèrica i les illes Britàniques, aproximadament. Si entreu a l'eina de la NOAA, podreu jugar, acotar distàncies i anys. En aquest cas, amb els paràmetres que comentem, en són una seixantena, des de l'any 1842.

NOAA
Trajectòries històriques d'huracans (NOAA)

I per ser més específics, de tots aquests sistemes originàriament tropicals, només 8 han tocat terra a Espanya o Portugal. I d'aquests 8, només 2 conservaven característiques tropicals. Van ser el Vincent --que va entrar pel golf de Cadis l'any 2005 com a depressió tropical--, i l'Alpha --que va arribar a Portugal com a tempesta tropical el 2020.

Els altres 6 sistemes van arribar com a ciclons extratropicals: el primer va ser una pertorbació sense nom, l'any 1952. Les altres pertorbacions es van anomenar Arlene (1987), Frances (1992), Jeanne (1998), Rafael (2012) i Leslie (2019).

Es veu una tendència clarament ascendent des que va arribar la primera pertorbació, a mitjans del s. XX, de manera aïllada, a tota la resta que han arribat entre els últims 20 anys del s. XX i l'actualitat.

Repercusions del Kirk

Amb les previsions actuals, el Kirk pot portar pluja abundant a l'oest de Galícia i al nord de Portugal, però sobretot vent cap a la façana atlàntica i el Cantàbric. A Catalunya, el flux de vent de ponent i sud-oest provocarà un repunt de la temperatura per a dimecres.

ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut