
El març del 2023, el segon més càlid de la història a nivell global
L'imparable escalfament global ha deixat una nova fita el mes de març, que ha estat el segon més càlid mai registrat, segons la conclusió de l'informe sobre l'estat del clima que fa l'Administració Nacional dels Oceans i de l'Atmosfera (NOAA). En el titular, també es destaca que la cobertura de gel marí polar ha estat la segona més petita des que van començar els registres, en 1979.
March 2023 was Earth's second-warmest March on record, with second-smallest March sea ice coverage, according to @NOAA.
World Meteorological Organization (@WMO) April 14, 2023
WMO uses datasets from @NOAA and five other partners for global #StateofClimate report.
We issue report for 2022 on 21 April.https://t.co/sGoeeq1MJS pic.twitter.com/V8VmRu5aUy
Amb aquesta dada, el març del 2023 va ser el 47è març consecutiu i el 529è mes consecutiu amb temperatures per sobre de la mitjana del segle XX. Són dades directament relacionades amb altres fites negatives, com el rècord d'emissions de gasos d'efecte hivernacle del 2022.
O també aquesta altra, una temperatura dels oceans disparada per primera vegada per sobre dels 21 ºC.
Més d'1,2 ºC per sobre de la mitjana
Segons l'informe, la temperatura mitjana global de la Terra i la superfície de l'oceà al març va pujar 1,24 ºC per sobre de la mitjana del segle XX (12,7 ºC). Només el març del 2016 va quedar per damunt en uns registres que abasten 174 anys.

El mapa d'anomalies dona algunes pistes visuals. És molt cridanera l'anomalia positiva a la zona d'Àsia, on també ha estat el segon març més càlid mai registrat. L'Amèrica del Sud i l'Àfrica han viscut el quart març més càlid. Al conjunt d'Europa, ha estat el desè març més càlid.
En sentit contrari, destaca una bombolla a l'Amèrica del Nord amb temperatures més baixes que la mitjana, però altres parts van tenir una anomalia positiva, de manera que el global va quedar per damunt de la mitjana, però fora dels 20 marços més càlids.
Evolució prevista per al 2023
Entre el gener i el març, la temperatura global del 2023 se situa en l'1,04 ºC per sobre de la mitjana, en quarta posició dels registres més càlids per a aquest període de tres mesos. Només el 2016, el 2020 i el 2017 estan per sobre.
El càlcul de la NOAA atribueix més d'un 99% de possibilitats que el 2023 se situï entre els 10 anys més càlids registrats, i un 96% de possibilitats que l'any estigui entre els cinc primers més càlids.
L'indicador del gel marí
El gel marí va arribar a mínims gairebé rècord, segons els científics dels Centres Nacionals d'Informació Ambiental de la NOAA. Concretament, a nivell global, la cobertura de gel marí polar es va classificar com la segona extensió més petita des de l'inici dels registres (1979). L'únic any que el gel es va reduir més va ser el 2017.
Si analitzem les contribucions separades de l'Àrtic (imatge de l'esquerra) i l'Antàrtic (a la dreta), es conclou que el gel àrtic ha assolit la sisena extensió de març més petita en 45 anys. Pel que fa a la cobertura del gel marí de l'Antàrtida, va ser la segona més petita registrada.

Esdeveniments climàtics destacats
Per últim, l'informe de la NOAA localitza alguns dels esdeveniments climàtics més destacats del març, i els resumeix en la imatge següent.

A banda de les desviacions de la temperatura, hi ha un esdeveniment que crida molt l'atenció, amb nom propi: el cicló tropical Freddy al sud de l'Índic, un sistema tropical que va batre rècords de longevitat i de la quantitat més elevada d'energia acumulada per un cicló.
Catalunya, en la mateixa línia dels valors globals
D'entre els països europeus, l'informe destaca l'anomalia freda a Islàndia, amb el març més fred des del 1979, i Espanya, amb el segon març més càlid i sec en els registres. A Catalunya, el març va ser estadísticament càlid, fins i tot molt càlid al massís del Port, segons el balanç climàtic mensual del Servei Meteorològic de Catalunya.
? Nota de premsa: Març càlid i molt sec a la major part de Catalunya
Meteocat (@meteocat) April 3, 2023
Més informació a: https://t.co/JCey3Kq7dE pic.twitter.com/K8mU95bL4t
Alguns dels registres més significatius es van donar en sèries històriques com la de Barcelona i Lleida, on també va ser el segon març més càlid de la història instrumental.
- ARXIVAT A:
- Crisi climàtica