Sortida del sol a l'Escala (Lluís Roura)

El Mediterrani, sobreescalfat: l'aigua està 5 ºC per sobre de la mitjana en algunes zones

A la costa catalana, l'anomalia de temperatura supera els 3 ºC a l'Estartit

Alberto AlcántaraActualitzat

Aquests dies estem parlant molt de la temperatura de l'aire, disparada per dues onades de calor consecutives, però la temperatura de l'aigua del mar també està patint les conseqüències de les irrupcions càlides i de l'estancament atmosfèric, i és notícia per estar molt per sobre de la mitjana en alguns sectors del Mediterrani.

 

Una temperatura del mar tan reescalfada comporta efectes molt negatius: per una banda, contribueix a la tropicalització de les temperatures mínimes de la façana costanera, i per l'altra, tot aquest excés d'energia pot desembocar en episodis torrencials a finals d'estiu, sempre que es donin condicions atmosfèriques adients per desencadenar tempestes.

Anomalies disparades

Fem un cop d'ull a un mapa de l'anomalia de la temperatura superficial, confeccionat per Centre d'Estudis Ambientals del Mediterrani (CEAM), corresponent al dia 19 de juliol. Observem anomalies positives molt grans entre les costes de la Península Ibèrica i les costes italianes. Al sector oriental del golf de Lleó i a la zona de la Ligúria, la temperatura està més entre 5 i 6 graus per sobre de la mitjana del període 1982-2011.

Anomalia de la temperatura del mar del 19 de juliol (Centre d'Estudis Ambientals del Mediterrani - CEAM)

Podem completar aquest mapa amb observacions més específiques. Ens centrarem en la costa catalana.

Observacions a l'Estartit

El Josep Pascual, l'observador que porta la sèrie de dades més important del Mediterrani, ha reportat una temperatura de 25,4 ºC a mig metre de profunditat el matí d'aquest dissabte 23 de juliol. La temperatura mitjana del període 1973- 2017 en aquesta època és de 22,2 ºC; per tant, estem 3,2 ºC per sobre.  A 5 metres de profunditat tenim una temperatura de 25,07 ºC, també molt per sobre de la mitjana (21,71 ºC).

Segons les observacions del Josep, la temperatura superficial actual és la segona més alta mai registrada al juliol, només superada pels 25,71 ºC del 27 de juliol de 2006. Com s'observa en aquest gràfic, la temperatura ha estat per sobre de la mitjana durant la major part de l'any.

 

De fet, el pic de temperatura del mes de juny va significar un rècord. Els 21.5 ºC de temperatura de l'aigua registrats el 6 de juny va ser el valor més alt a principis de juny des del 1974, superant la mitjana climàtica d'aquella època de l'any en més de 3 graus, com està passant ara.

Costa Central

A la costa Central, la boia de Barcelona (Ports de l'Estat) ha registrat una temperatura d'entre 26 i 27 ºC durant les últimes 24 hores. El 19 de juliol es va arribar als 28 ºC.

 

 

També disposem d'altres registres d'observadors, com el Diego Lázaro, que ja va mesurar 26 ºC a Barcelona el 13 de juliol. Són 1,6 ºC per sobre de la mitjana de la seva sèrie de dades (2006-2021).

 

 

Costa Daurada

A la boia de Tarragona, la temperatura està entre els 28 i el 29 ºC. Els 29 són més propis del mes d'agost.

 

 

Context d'escalfament global i crisi climàtica

Aquestes dades actuals, associades a les recents onades de calor, corresponen a episodis emmarcats en un context d'escalfament global implacable, que afecta de manera directa el Mediterrani.

 


UN estudi del Fons Mundial per la Natura (WWF) va estimar que el Mediterrani és el mar que més ràpid s'està escalfant al planeta, a un ritme d'un 20% més ràpid que la mitjana.

 

 

Anar al contingut