El servei meteorològic britànic pronostica 40 ºC a Anglaterra per primera vegada

Alberto Alcántara Actualitzat
TEMA:
Crisi climàtica

Mentre que a casa nostra hauríem superat el pic de l'onada de calor, en diverses parts de França i el Regne Unit el pitjor encara ha d'arribar. A principis de setmana s'hi registraran valors insòlits. El servei meteorològic britànic (Met Office) ha pronosticat per primera vegada 40 ºC al sud d'Anglaterra. També és el primer cop que els britànics veuen un avís de color vermell per calor.

 


L'avís està vigent per a dilluns i dimarts, quan s'esperen temperatures excepcionals, tant de dia com de nit, amb possibles rècords. Es posa especial èmfasi en la repercussió, per tractar-se de temperatures a les quals no estan acostumats els britànics. Tampoc no estan preparades moltes infraestructures.


La temperatura màxima rècord al Regne Unit és de 38,7 °C, un registre assolit al Jardí Botànic de Cambridge el 25 de juliol del 2019. La Met Office atribueix una probabilitat d'un 80% de superar-lo.

Platja de Bournemouth durant l'onada de calor del juny del 2022(REUTERS / Hannah McKay)

Mireu el meteograma previst per a la ciutat de Londres: és dantesc. Representa les temperatures en el nivell de referència dels 850 hPa. La línia vermella és la mitjana del període 1981-2010 (uns 8 ºC), i la resta de línies, diferents previsions de la temperatura per als pròxims dies. A curt termini, tots els models marquen una brusca pujada que pot portar els valors cap als 23 o 24 ºC, tres vegades per sobre del que és normal.
 

Meteograma previst per a Londres (Topkarten)

Un tast del que pot ser el futur

Aquesta irrupció càlida puntual a les illes Britàniques pot ser un tast del clima del futur en aquesta zona d'Europa en un context d'emergència climàtica.

Potser aquests dies heu vist per les xarxes socials una imatge molt viral que compara la previsió de dilluns amb una previsió hipotètica que la Met Office va fer el 2020 per sensibilitzar sobre el problema del canvi climàtic causat per l'escalfament global, amb la vista posada a l'any 2050.

 



És inquietant veure la semblança entre els dos mapes. Certament, si no canviem dràsticament la dinàmica d'emissions de gasos d'efecte hivernacle, es preveu que episodis extrems com el de dilluns i dimarts seran més recurrents a mitjà termini. Segons el climatòlegs de la mateixa Met Office:

"La probabilitat de superar els 40 °C en qualsevol part del Regne Unit en un any determinat (...) ha augmentat ràpidament i, fins i tot amb les actuals promeses de reducció d'emissions, aquests extrems podrien tenir lloc cada 15 anys en el clima del 2100."

 

ARXIVAT A:
Crisi climàtica
VÍDEOS RELACIONATS
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut