El supertifó Man-yi, el quart tifó en dues setmanes, arriba a les Filipines
Si comptem un mes sencer, són sis els sistemes tropicals que han afectat l'arxipèlag
Quatre tifons han passat per les Filipines durant les darreres dues setmanes. L'últim a arribar-hi ha estat el supertifó Man-yi, anomenat Pepito a les Filipines. En el moment de l'impacte, el tifó tenia la força equivalent a la d'un huracà de màxima categoria (5).
BREAKING: #PEPITOPH / #MANYI MADE LANDFALL IN CATANDUANES ??
Philippine Weather (@Phil_Weather) November 16, 2024
The eye of Super Typhoon PEPITO now made landfall in the Northeastern part of Catanduanes as a powerful Category 5 Super Typhoon.
Extreme danger and life-threatening conditions now being felt in the island. pic.twitter.com/SoapK47qy5
El Man-yi va tocar terra dissabte a la ciutat de Panganiban, al nord-est de Catanduanes, i aquest diumenge 17 de novembre ho ha tornat a fer a la província d'Aurora, al nord de l'illa de Luzon. Abans, s'han evacuat més d'un milió de persones de les seves llars.
SUPER TYPHOON #PEPITOPH / #MANYI IS ABOUT TO MAKE LANDFALL
Philippine Weather (@Phil_Weather) November 17, 2024
The Eyewall or the most damaging part of Super Typhoon PEPITO is now hammering the province of Aurora. It is about to make landfall anytime soon! pic.twitter.com/BXzGJ7Rm8K
Fins ara, no s'han reportat víctimes mortals, tot i que els forts vents del tifó han malmès cases, escoles i edificis comercials a Catanduanes, segons fonts de Protecció Civil.
Super Typhoon #PepitoPH (#ManYi) tearing through Catanduanes Island, Philippines. pic.twitter.com/50znYPpasr
????? (@RandomHeroWX) November 16, 2024
Abot tuhod na ang tubig sa Kalsada dahil sa Storm Surge. keep safe everyone. Pray for Bicol.#PepitoPH #Catanduanes pic.twitter.com/gohiAJhXAc
Mico (@mikooovergara) November 16, 2024
Segons l'últim informe del servei meteorològic filipí PAGASA (Philippine Atmospheric, Geophysical and Astronomical Services Administration), el Man-yi portava vents sostinguts de 185 km/h i cops de 230 km/h poc abans de tocar terra per segona vegada.
#PepitoPH: Strong windgusts in Casiguran, Aurora, Philippines
Sallu (@SadaSaleel99138) November 17, 2024
November 17, 2024 #ManYi #Aurora #Casiguran #Philippines pic.twitter.com/j1eXpwDjyR
El Man-Yi travessarà l'illa de Luzon a través de les regions altes de Sierra Madre, Caraballo i Cordillera Central. Sortirà cap al mar occidental de les Filipines, anirà perdent intensitat i es dirigirà, durant els pròxims dies, cap a l'illa de Hainan, al sud de la Xina. Aquest és el pronòstic de PAGASA.
6 sistemes tropicals en un mes, 4 tifons en dues setmanes
Com podeu veure en el vídeo que acompanya la notícia, entre el 3 i el 15 de novembre, els tifons Yinxing, Toraji i Usagi han passat per les Filipines. El Man-yi s'hi estava acostant, i hi ha arribat aquest dissabte.
Però, si anem una mica més enrere, trobem que, en l'últim mes, han estat sis els sistemes tropicals que s'han aproximat a aquest arxipèlag del sud-est asiàtic.
A principis d'octubre, la tempesta tropical Trami i el tifó Kong-rey van provocar fortes inundacions, van provocar esllavissades i van matar 162 persones.
Són normals aquestes xifres?
La zona d'influència de les Filipines és l'indret del planeta per on passen més ciclons tropicals, amb una mitjana de 20. Són més freqüents del juny al desembre, però sobretot entre el juliol i l'octubre. Dels 20, uns 8 o 9 solen passar per damunt de les illes.
A l'octubre se solen formar entre 2 i 3 ciclons tropicals, mentre que, al novembre, la mitjana és de 2. Per tant, en aquests dos mesos s'ha superat clarament la mitjana.
De fet, l'Agència Meteorològica Japonesa (JMA) va reportar que, des que hi ha registres (1951), és la primera vegada que es registren quatre sistemes tropicals amb nom simultàniament al mes de novembre a la conca del Pacífic.
BREAKING: 𝐅𝐨𝐫 𝐭𝐡𝐞 𝐟𝐢𝐫𝐬𝐭 𝐭𝐢𝐦𝐞 𝐢𝐧 𝐫𝐞𝐜𝐨𝐫𝐝𝐞𝐝 𝐡𝐢𝐬𝐭𝐨𝐫𝐲 (𝐬𝐢𝐧𝐜𝐞 𝟏𝟗𝟓𝟏), 𝐰𝐞 𝐡𝐚𝐯𝐞 𝐟𝐨𝐮𝐫 𝐬𝐢𝐦𝐮𝐥𝐭𝐚𝐧𝐞𝐨𝐮𝐬𝐥𝐲 𝐚𝐜𝐭𝐢𝐯𝐞 𝐧𝐚𝐦𝐞𝐝* 𝐭𝐫𝐨𝐩𝐢𝐜𝐚𝐥 𝐜𝐲𝐜𝐥𝐨𝐧𝐞𝐬 𝐢𝐧 𝐭𝐡𝐞 𝐖𝐞𝐬𝐭𝐞𝐫𝐧 𝐏𝐚𝐜𝐢𝐟𝐢𝐜 (𝐖𝐏𝐚𝐜) 𝐛𝐚𝐬𝐢𝐧 pic.twitter.com/D1lf1TKZbG
Matthew Cuyugan (@mscuyugan) November 11, 2024
Enguany, PAGASA havia previst un 13-18 ciclons tropicals, una quantitat inferior a la mitjana, en part deguda a la influència del fenomen climàtic del Niño a l'inici de la temporada. Però, per a l'últim trimestre de l'any, la possible emergència de la Niña, que porta associades pluges per sobre del normal, feia preveure un augment de l'activitat dels ciclons.
- ARXIVAT A:
- Meteorologia