El temps de la A a la Z: arc de boira
A les zones planes on són freqüents les boires es poden observar arcs de boira, sobretot quan són poc denses i el sol llueix amb intensitat. Els arcs de boira es veuen en el lloc oposat al sol, quan el sol té una alçada inferior als 40º. La dispersió de la llum crea aquest efecte, que pot donar lloc també a les glòries o espectre de Brocken. Té un color blanquinós intens i no apareixen els colors de l'arc de Sant Martí.
El temps @eltempsTV3
El temps (@eltempsTV3) March 28, 2021
Fotos curioses des d'un globus aerostàtic 🌈 Espectre de Brocken ➡ https://t.co/4M1jjYDNfa i arc de boira ➡ https://t.co/6ZcYrHWgZs 📷 @Emili_Vilamala / @carmemolist #ElTempsTV3 Gràcies! pic.twitter.com/BJ6wKVFWTf
L'arc de boira i l'arc de Sant Martí es formen igual per efecte de la llum del sol, però la dispersió és diferent. En el cas dels arcs de Sant Martí, les gotes d'aigua són tan grosses que la llum les travessa, seguint els camins de l'òptica geomètrica, amb la descomposició de la llum i l'aparició de l'arc. En canvi, els arcs de boires tenen unes gotes molt més petites, l'angle de la llum emergent té una desviació més gran i no queden ben definides les trajectòries dels rajos. D'aquí el color blanquinós, amb un to lleugerament vermellós a l'exterior i blaus a l'interior. A mesura que el diàmetre de la gota augmenta, l'arc de Sant Martí és més clar. Si les gotes d'aigua tenen més d'un mil·límetre de diàmetre, els colors són més brillants.
- ARXIVAT A:
- El temps de la A a la Z