El temps de la A a la Z: esclafit

Alberto AlcántaraActualitzat

Esclafits i tornados són fenòmens extrems relacionats amb els mecanismes de convecció de les tempestes. Tots dos tenen una característica comuna, el vent, que es manifesta de maneres molt diferents.

El tornado és un remolí ascendent que penja del núvol de tempesta. Els vents giratoris poden assolir de 100 a 300 km/h. Els objectes, arbres, teulades o cotxes que es troba al seu pas poden ser xuclats cap amunt i ser transportats uns centenars de metres. Als tornados ja hi hem dedicat un capítol de la sèrie El Temps de la A a la Z. El podeu recuperar aquí:

 

L'esclafit

A diferència del tornado, l'esclafit ("downburst" en anglès) consisteix en una ventada no giratòria molt forta que baixa del núvol de tempesta a gran velocitat, impacta amb el terra i s'expandeix de manera radial. D'aquesta manera produeix una mena d'ona expansiva molt destructiva. Es tracta d'un fenomen molt perillós per a l'aviació. Els esclafits més grans poden durar entre 5 i 30 minuts i provocar ventades de fins a 270 km/h.

 

Quan hi ha un esclafit, l'aire es refreda dins del núvol de tempesta: en refredar-se es fa més pesant, cau i s'accelera durant la caiguda. Els esclafits poden ser humits o secs, depenent de si van acompanyats de precipitació o no.

Esclafit humit(TVC)

Aquí teniu un exemple d'esclafit humit que hi va haver a Vilanova i la Geltru a l'agost del 2019.


Esclafit càlid

Però hi ha un tercer tipus d'esclafit de característiques diferents. Es tracta de l'esclafit càlid ("heat burst", en anglès). És un fenomen que es pot donar, de manera poc freqüent, a l'entorn mediterrani durant l'època d'estiu, associat a la fase de decadència de tempestes seques i en situacions d'inversió de temperatura en nivells baixos, quan la temperatura de la superfície és més baixa que la de la capa d'aire que hi ha a sobre. Per això són més habituals durant la nit o a primeres hores.

 

 

En aquest fenomen, el corrent descendent es troba una capa d'aire càlid i sec. Tota l'aigua que porta s'evapora, i aquest procés porta a un refredament de l'aire, que, en ser més pesant, es desploma. Però durant la caiguda, l'aire es comprimeix i es reescalfa.

D'aquesta manera, quan l'esclafit arriba al terra provoca un ascens brusc i dramàtic de la temperatura i una davallada de la humitat relativa. Juntament amb l'aparat elèctric de la tempesta, és un factor que afavoreix la generació i la propagació d'incendis.

 


Aquí teniu alguns exemples d'esclafits càlids que es van donar el cap de setmana del 15 d'agost, amb el context d'una potent onada de calor a la península Ibèrica. Un d'ells va deixar dos ferits a Gandia.

 

 

Però potser una de les imatges més gràfiques que va deixar la sèrie d'esclafits càlids va ser aquesta, enregistrada a Albacete:

 

 

Efectes diferents

Quan es produeix un d'aquests fenòmens violents però no hi ha imatges que els documentin, s'han d'examinar els senyals que deixen sobre el terreny, per determinar si es tracta d'un tornado o un esclafit: per exemple, un esclafit pot tombar molts arbres d'un bosc i deixar-los a terra en una direcció molt semblant. En canvi, un tornado passaria pel mateix bosc i tombaria només alguns arbres, mentre que a prop altres quedarien intactes. Els arbres estarien estirats a terra en sentits variats i caòtics. Fins i tot, podria enlairar-ne algun i deixar-lo caure força metres més lluny.

 

 

ARXIVAT A:
El temps de la A a la Z
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut