El temps de la A a la Z: estacions de l'any astronòmiques o meteorològiques
- TEMA:
- El temps de la A a la Z
Les estacions de l'any astronòmiques no coincideixen amb les estacions de l'any meteorològiques.
Les estacions de l'any en astronomia queden emmarcades per la inclinació de l'eix de rotació del planeta i moviment que fa al voltant del Sol, amb els equinoccis i els solsticis. Les estacions de l'any en meteorologia no coincideixen amb les estacions astronòmiques que hem après de petits i tampoc té cap relació amb el temps d'uns dies concrets, si fa més o menys calor.
El nombre d'estacions de l'any són quatre en tots dos casos, però les meteorològiques no concorden amb les estacions astronòmiques ni amb els trimestres naturals de l'any. Estacions meteorològiques de l'any són:
- Hivern: desembre, gener i febrer.
- Primavera: març, abril i maig.
- Estiu: juny, juliol i agost.
- Tardor: setembre, octubre i novembre.
Per què hi ha aquesta diferència?
Si prenem com a exemple l'estiu, en meteorologia és el període més càlid de l'any. El solstici d'estiu, dia de durada màxima del sol, acostuma a donar-se cap al 21 de juny però la inèrcia de l'atmosfèrica desplaça els dies més càlids de l'any unes tres setmanes més tard, cap a mitjans de juliol. És aquest punt el que es considera el centre de l'estiu en meteorologia. A partir d'aquí, es desplacen els tres mesos cap als costats i, aleshores, l'estiu comença l'1 de juny i acaba el 31 d'agost.
El mateix succeeix a l'hivern: el dia amb menys llum sol ser cap al 21 de desembre i, en canvi, el període més fred cau cap a mitjans de gener (pensem en la setmana del barbuts). Així, l'estació meteorològica de l'hivern comença l'1 de desembre i acaba el 28 de febrer.
- ARXIVAT A:
- El temps de la A a la Z