El temps de la A a la Z: Fred continental i siberià
El fred, la pèrdua de calor, ens fa encongir, arrupir i cargolar. Però no tots els freds són iguals, ni totes les situacions meteorològiques porten fred.
En un primer moment, podríem dir que tots els vents de nord són freds, així com que tot el que bufa de sud és càlid. Però el fred, a Catalunya, ens pot arribar de tres bandes:
- Atlàntica: Situació de nord-oest. És una massa d'aire humida i freda procedent de l'oceà Atlàntic.
- Polar: Situació de nord. Una massa d'aire més seca i més freda procedent d'Escandinàvia o Escòcia, de latituds properes al cercle polar àrtic.
- Continental: Situació de nord-est. És més fred i més eixut, procedent del centre continental, de la regió dels països de l'Est o Bielorússia.
- Siberià: El fred siberià és una branca de la massa d'aire continental. Arrenca més enllà dels països de l'Est, des d'Ucraïna i de l'interior de Rússia. És la situació de fred més intensa i sol donar onades de fred. Les temperatures a 850 hPa arriben als -10 ºC al Pirineu i -5 ºC envaeixen tot el país.
Característiques del fred continental i siberià
En primer lloc, hem de pensar que les masses d'aire de fred continental o siberià provenen de Rússia, Bielorússia i Ucraïna, amb unes característiques inicials d'un aire molt fred i molt sec. La massa d'aire avança cap a l'interior d'Europa i després arriba a Catalunya. Durant aquest viatge, les condicions inicials varien lleugerament, però manté prou trets característics del seu lloc d'origen. Però no ens enganyem, no tindrem ni de bon tros les mateixes temperatures que tenen a la gran plana del centre continental. Quan l'anticicló de la Gran Bretanya es troba allargassat cap a Finlàndia, pot esdevenir onada de fred siberiana.
Conseqüències de les masses d'aire fred a Catalunya
- Caiguda forta de les temperatures: És una situació que porta fred rigorós a Catalunya. A més, el fred arriba de cop, d'aquí que prengui el nom d'onada d'aire fred. Els valors que s'assoleixen són molt inferiors als habituals, tant pel que fa a les mínimes com a les màximes.
- Ambient sec: En un principi, l'aire continental per si mateix no comporta nevades. Com hem explicat, prové de l'interior de Rússia i en el seu llarg viatge cap a Catalunya no hi ha indrets on carregar aigua, no travessa per cap mar ni cap oceà.
- Vent molt fort: La canalització directa del vent de nord-est topa contra el Pirineu i s'escola per tres indrets amb gran intensitat: la tramuntana a l'Empordà, el mestral a la vall de l'Ebre i de nord als cims del Pirineu. Els cops de vent poden superar fàcilment els 90 km/h.
L'última onada d'aire fred va ser del tipus siberià, el febrer del 2012, per la Candelera. L'onada de fred siberià del 2012 no es recorda per cap rècord, sinó perquè va ser excepcionalment llarga, amb 15 dies d'ambient gèlid. Durant aquest període, van arribar tres entrades d'aire fred sense pausa. Si ho recordeu, eren dies de fotografies com aquesta, de Sant Feliu de Codines, i que potser tornarem a veure.
- ARXIVAT A:
- El temps de la A a la Z