El temps de la A a la Z: Gelada, glaçada, gebrada i rosada
- TEMA:
- Meteorologia
Són dies de fred, amb temperatures que durant les nits i matinades baixen per sota dels zero graus, i per això podem dir que són nits de glaçada, però no necessàriament de gelada. Són termes que s'utilitzen sovint erròniament com a sinònims, però, què els diferencia? I en què es diferencien aquests dos conceptes de la gebrada o la rosada?
La glaçada: temperatura per sota els 0 ºC
La glaçada no és més que la disminució de la temperatura de l'aire fins a un valor igual o inferior als 0 ºC, mesurat segons les directrius que estableix l'Organització Meteorològica Mundial, és a dir, en una garita correctament tancada a 1,5 metres sobre el nivell de terra.
Aquesta baixa temperatura fa que apareguin el gel i el glaç, que és l'aigua en estat sòlid. Tot i això, avui dia també s'utilitza el terme glaçada per definir el fet de glaçar-se l'aigua dels reguerons, les basses, etc., per un refredament de l'ambient.
La gelada
La gelada la definirem com la formació de cristalls de glaç damunt les herbes i damunt dels objectes mal conductors de la calor, deguda al refredament d'aquests durant les fortes radiacions nocturnes. Hem de recordar que la temperatura del sòl acostuma a ser més baixa que l'ambiental i, per tant, hi pot haver gelades sense glaçar, és a dir amb temperatures ambientals positives al voltant dels 2 o 3 ºC.
Si la humitat és baixa, parlarem de gelades negres, que són les més perjudicials per als conreus, ja que no apareixen els cristalls de gel protectors de la vegetació. D'aquesta menera, també hi pot haver glaçada sense gelada, si la temperatura és negativa i la humitat relativa baixa.
La gebrada
La gebrada és el dipòsit de gebre damunt els objectes. Aquest gebre el definirem com el conjunt de cristalls de glaç que provenen de la sublimació del vapor d'aigua atmosfèric quan aquest entra en contacte amb una superfície amb temperatura inferior als 0 ºC.
En què es diferencia de la gelada? Segons va descriure Eduard Fontserè, fundador del Servei Meteorològic de Catalunya, l'any 1948, diferenciava la gelada com el procés en què únicament es produeix sublimació, el pas de vapor d'aigua cristall de gel. En el cas de la gebrada també es dona aquest procés, però a la vegada petites gotes d'aigua de la boira es congelen en tocar les superfícies i van quedant agregades sobre els objectes. Per tant, la boira serà el tret diferencial.
La rosada
Finalment, la rosada és el conjunt de gotes d'aigua que provenen de la sublimació del vapor d'aigua atmosfèric quan aquest entra en contacte amb una superfície amb temperatura superior al punt de congelació. És a dir, gotes petites d'aigua que es formen per condensació directa del vapor d'aigua sobre els objectes refredats durant la nit. Seria el nom que rebrien la gelada i la gebrada quan la temperatura del sòl és positiva.
Per acabar-ho d'adobar, la nit pot començar amb temperatures positives i que formi rosada. Aquesta rosada es pot glaçar a posteriori durant la matinada, si arriba un descens més marcat de la temperatura. D'aquesta manera, parlarem de rosada glaçada, com es pot observar a la següent i darrera imatge, on les gotes d'aigua queden congelades, alhora que prenen unes formes curioses.
- ARXIVAT A:
- Meteorologia