El temps de la A a la Z: Núvols lenticulars
Què són els núvols lenticulars?
Durant aquestes darreres jornades s'han observat núvols que tenen unes formes molt singulars. No es tracta de núvols de cotó fluix, que són els típics que dibuixem en els paisatges i que corresponen a núvols d'evolució, de creixement vertical. En aquest cas es tracta de núvols arrodonits, ben perfilats i en forma de llentia o plat. Alguns cops els podem trobar superposats. Són els núvols lenticulars.
Com roda ?
Silvia Puig Planells (@PlanellsPuig) December 11, 2021
Time lapse.
Lenticular.
11/12/2021.@eltempsTV3 @alcantara_alb @SoniaPapell @A3Catalunya @eloicordomi @SergiLoras @aquilatierratve @enricagud @TomasMolinaB #324eltemps @MeteoBarrufet @MeteoMauri pic.twitter.com/GdEWo75dKs
Elements
Els núvols lenticulars són coneguts com a núvols de vents, és a dir, necessitarem el vent com a element meteorològic fonamental. És clar que també necessitem humitat perquè hi hagi condensació; no sempre que hi ha vent trobem núvols lenticulars. Però el segon element fonamental és l'orografia. Ens calen muntanyes i com més perpendiculars als fluxos de vent, millor.
Formació
Com hem dit, necessitem vent i muntanyes. Doncs bé, el vent es projecta a gran velocitat contra una serralada o muntanya. L'aire es veu obligat a superar-la d'alguna manera, pels costats o bé per sobre.
Si prenem com a exemple el Pirineu, amb situació de nord, una part de l'aire es canalitzarà pels extrems de la serralada i forma la tramuntana a l'Empordà i, si entra pel País Basc, el mestral a vall de l'Ebre.
Altocúmul Lenticular al #detadelebre. Continua el #mestral. @ARAmeteo @eltempsTV3 #eltempstv3 @aquilatierratve @jacobpetrus_tve @tiempobrasero #tutiempo @ElTiempoA3 @lasextameteo @marcredondo @AruserosLaSexta pic.twitter.com/KSXYgRzcLj
Pili Rius (@piliriuss) January 8, 2022
Però a nosaltres ens interessa el vent que passa per sobre de la muntanya. Un cop ha remuntat el vessant de la muntanya, el vent surt projectat a sotavent i ho fa fent ondulacions. Es compleix el mateix principi que quan nosaltres bufem una cinta o un paper que tenim agafat amb dos dits. Ni el vent, ni la cinta, ni el paper es mantindrà recte, sinó que farà ones. És precisament en aquestes ones, a la part convexa, on es formen aquest tipus de núvols tan espectacular.
?Timelapse d'un lenticular canviant de formes
Agustí Descarrega (Delta de l'Ebre ? ? ?) (@agus_descarrega) December 22, 2022
? #Deltebre 22/12/22@eltempsTV3 @TomasMolinaB @Vakapiupiu @alcantara_alb @MeteoMauri @jjanue @ARAmeteo @meteopolita @alexmegapc @SoniaPapell @SergiLoras @Canal21Ebre @JoannaIvars @aquilatierratve @jacobpetrus_tve @AlfredRPico pic.twitter.com/cqVXfLLfg2
Tot i la seva aparença estàtica, en el seu interior els vents circulen a gran velocitat. D'aquí que si veiem núvols lenticulars sobre el Pirineu ja podem deduir que a alta muntanya farà molt de vent.
Les situacions del temps que n'afavoreixen l'aparició
Les ponentades afavoreixen la formació de núvols lenticulars, que poden ser visibles des de les Terres de l'Ebre fins al Garraf. Sota situació de nord es formen al vessant sud del Pirineu.
- ARXIVAT A:
- El temps de la A a la Z